reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze super mądre dzieci - chwalimy się osiągnięciami!

reklama
Kluliczku - dawaj zdjecia :-)
Domyslam sie ze to byl taki ze makaron ze nawlekalas na nitke kolanka czy cos w tym stulu???? Pomalowalas jakas specjalna farba????

Ale te wszystkie nasze dzieci zdolne. Fajnie tak sobie poczytać! No i to sprzątanie to chyba cecha tego wieku.
U nas to jest siedem światów ze sprzataniem, jak ścieram kurze, bo ściąga obrus z ławy, pucuje ją i nie daje położyć obrusa z powrotem. Oczywiście psika pustym Pronto wydając z siebie pssss. Z tatą musi odkurzać mieszkanie mając nalożoną drugą szczotkę na drugą rurę, jak z bidonu skapnie mleko na fotel to od razu biegnie do kuchni po scierkę i pucuje mówiąc be, podloga w kuchni musi być wypucowana mopem.
Jest bardzo pomocny, zawsze sprząta kubki z lawy i odnosi do kuchni, rozpakowuje z wózka zakupy, zmywarkę, musi gotować razem ze mną.
Jeśli chodzi o rozbieranie, to głównie buty i skarpetki, ew. pajac, jak jest na zamek.
Ładnie składa raczki na Amen, no i świetne jest w jego wykonaniu skrócone "W imie Ojca" - czółko, brzuszek, rączki.
Jest wybredny jesli chodzi o bajki do czytania - ma juz swoje ulubione (telewizyjne go nie interesują) i innych zazwyczaj nie daje mi w całości przeczytać.
Pokazuje rózne częsci ciała (oko, nos, ucho, rączka brzuszek,...), a jak się pytam, gdzie Pawełek ma buzię, to mi daje slodkiego buziaka. Ogólnie buziaków dużo potrafi rozdać. Wyjatkowo całusny egzemplarz.
Potrafi sam siebie dowartosciować. Kiedyś z czasów, jak po wypiciu rzucał bidon na ziemię, jak udało mu się odłożyć na stół, to go chwalilismy i mówilismy brawo. Teraz jak mi podaje bidon, a ja mówię, zeby połozył na ławie, kladzie go, a potem sam sobie bije brawo. I tak potrafi sobie bić brawo przy wykonaniu innych moich poleceń - zawsze mnie to rozbraja :-)
Słowotwórstwo i dźwiękonaśladownictwo w drugim "konkurencyjnym" wątku.

Ostatnia edycja:
moja mała wczoraj podeszla do mnie,weszła na kanapę,staneła i zaczęła gladzic mnie po włosach :szok: nie wiedziałam,co robić-czy zaraz dostanę palcem w oko,czy mi pół owłosienia powyrywa,a ona coś tam powiedziała,co mi sie skojarzyło z polskim słowem "fajne" :szok: Piotr mówi,że czasem,jak Marianka sie "zapomni",to coś jej się wymsknie :-D

Jas wczoraj zachowywal sie po prostu anielsko jak bylismy z wizyta :-) Bylismy u znajomych, ktorzy maja coreczke w wieku naszych dzieci. Jechalism yze strachem ze Jas bedzie wyrywal zabawki, odpychal dziewcyznke itp, a tu na szczescie pomylka :-) Nawet pilke do niej rzucil a jak na niego to naprawde wiele znaczy :-D

Bardzo mu sie spodobal zestaw do sprzatania - miotelka i mop - biegal po domu znajomch i im kąty wycieral :-D

reklama
Chyba najbardziej radosna chwila dla rodzica jest wtedy,gdy dziecko zaczyna mówić. Mój syn mówi pełnymi zdaniami. Zaczął wcześnie mówić, bo już w wieku 9 miesięcy, ale teraz (ma 18 miesięcy) mamy niezły ubaw z tego powtarzania każdego zasłyszanego słowa i zabawnych zdań jakie tworzy na poczekaniu :-D

Do góry