reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

nasze sierpniowe maluszki (rozwój, opieka..itp) :)

Mrozik to co opisałaś o szczepieniu to jakiś koszmar! dobrze ze zachowałaś zimną krew bo ja chyba bym spanikowała! biedne maluszki że muszą tak cierpieć przez dorosłych :wściekła/y: najgorsze że nawet nic nie mogą powiedzieć :no:

A co do siadania to lekarka mi mówiła ze dzieci teraz rodzą sie coraz silniejsze i coraz częściej sie zdarza ze ten rozwój maluchów jest teraz szybszy niż np 10 lat temu! mój Maciuś jak kłade go na plecki to sie awanturuje! jak zasmakował co to znaczy siedzieć to teraz jego ulubiona pozycja :tak: oczywiście ze względu na kręgosłup zawsze go czymś podpieram chociaz on sie rozpycha. Jednak obawiam sie zeby taki dynamiczny rozwój nie odbił sie na jego zdrowiu :baffled:

reklama
Dzięki Raabit:-)
Ja bede wprowadzac powoli-jednego dnia kasze,drugiego marchewke czy cos.Zebym wiedziala po czym jak cos bedzie nie tak:tak:nie wiem czy dobrze mysle ale tak mi sie wydaje:-p

raabit ja slyszalam ze po wprowadzeniu nowej rzeczy trzeba odczekac kilka dni i obserwowac dziecko jak jest ok wprowadzac druga rzecz :tak:brawo dla siedzacego malucha:szok::-D

Raabit zaczyna się dosłownie od łyżeczki marchewki i z każdym dniem coraz więcej. Poszukaj w internecie na pewno znajdziesz stronki z tabelami żywieniowymi i będą tam podane ilości. Ja bym jednak zaczekała aż mały skończy cztery miesiące bo teraz to chyba jednak za wcześnie na nowe produkty, nawet jeśli jest taki silny.

A co do tego siadania to zalezy od dziecka.Mój Adas w wieku 2 msc trzymal sztywno główke,teraz trzymany za raczki siedzi prosto,ale przekrecac z brzuszka na plecy zaczal dopiero jakies 2 dni temu;-)Za to synek mojej kuzynki ma 8 msc,wazy 8 kg:)szok:-mało nie?)nie siedzi.Wiec to wszystko zalezy od maluszka:tak:

Dziewczynki bardzo dziękuje za wszystkie rady :tak: napewno sie do nich zastosuje :tak:

Kira 8kg u dziecka które ma 8 m-cy to dla mnie szok! to mój teraz waży 7kg a ma 3 m-ce! w ciagu miesiąca przybrał 1,5kg! i jak tak dalej pójdzie to nawet nie chce myśleć ile będzie ważył w wieku 8 m-cy hihihi :tak: mój kręgosłup już odczuwa ten cieżar a co będzie potem? :szok:

To mój Filip ważył w 3 miesiacu 8300, a przed nim u pani doktor była 17 miesięczna dziewczynka, która ważyła 8100 !!! Mój nie mieści się przez to w normie, bo jest poza 97 centylem, ale cóż zrobić. Pani się śmiała ze to przez to że jestem na kurczakowej diecie, a w kurczaki sterydy ładują. Ona sobie żartowała a ja już więcej kurczaka nie zjadłam, przeszłam na indyka :-). W indyki nie można podobno sterydów walić bo by zdechły, więc zmieniłam dietkę. Poza tym rozmawiałam z koleżanką, która ma miesięcznego synka i wyobraźcie sobie ze ona kurczaków nie może bo mały właśnie po nich ma kolke.
Co do kremów na buźke, to mnie w aptece polecili bambino i kupiłam. Tam pisze że chroni przed zimnem, czyli że można stosować teraz. Jak czytałam info o nim to dopiero teraz zauważyłam że producentem jest Nivea :-). Wcześniej stosowałam maść witaminową, bo kuzynka mi ją polecila, ona swojej córci stosowała. Jej pediatra tak kazała. Pan w aptece znowu powiedział ze odradza dla dziecka taką maść. I bądź tu mądra :no:

cześć dziewczynki - maż był z małą u lekarza , szczepienie przeniesione za tydzień. Osłuchowo jest wszystko ok ale lekarka stwierdziła ,że lepiej odczekać bo jakby sie czasami infekcja rozwineła to może być róznie.
Mała waży 5600 i ma 61 cm więc jest o wiele mniejsza niż wasze szkarby ;-)choć nie wyglada na taką:-)Z drugiej strony ona najnizszą wage miała 2900 no i jest tylko na cycu.

reklama
dziewczyny, ja juz powoli wprowadzam malej marchewke, moja mama zaczela mi dawac marchewke i zupki jak mialam 3 miesiace a jak mialam 4 to podobno jadlam juz kapusniak:baffled:
Zuzia jest co prawda na piersi ale daje jej od urodzenia prawie herbatki koperkowe( po 30ml tylko) potem wprowadzilam ziolowe a ostatnio jablko z melisa. Marchewke zaczelam jakis tydzien temu od kilku kropelek i odczekalam kilka dni czy jest wszystko ok. teraz daje jej codziennie po lyzeczce(pol i tak wyleje), ma przy tym mnostwo zabawy i nawet kupki jej sie poprawily, robi "sliczniutkie" i to codziennie(wczesniej co 4 dni). za jakies 2 tygodnie zaczne dawac jabluszka po troszenku. z zupkami poczekam do 4 miesiaca a kaszek nie bede dawac do 6 miesiaca bo chce zeby malutka jak najdluzej ssala piers.
Zuzia jak sie ja polozy na poduszeczve to probuje wstawac a jak sie ja nosi to chce koniecznie byc na stojaco, martwie sie o jej kregoslup i jak najczesciej ja klade plasko ale nie lubi tego. Nie umie za to sie przekrecac z brzuszka na plecy ani nawet z plecow na boczki za bardzo nie chce. jak widac kazde dziecko ma swoj indywidualny rytm.
Jestem pod wrazeniem z osiagniecia Maciusia, to niesamowite jaki silny chlopak.
Wszystkiego naj dla Adasia z okazji 3/12 urodzin:-)

Do góry