reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

nasze sierpniowe maluszki (rozwój, opieka..itp) :)

Kama- nam sie Adas to tej pory budzi... :-/ a ze to histeryk, to nie wiadomo nigdy czy wystarczy go poglaskac i zasnie czy sie bedzie wydzieral kilka minut z nieznanego nawet jemu powodu... Kasper sie budzi na jedzenie, ale taki maluszek moze( w mojej ocenie). Wazne ze je i spi dalej. W dien za to spi super na spacerach, w domu duO juz czuwa, oglada sobie.

reklama
Dziewczynki, a jak wasze 5-latki sobie radzą z programem "zerówkowym"? Mój Bartek narzeka, że musi robić zadania w przedszkolu, bo on woli się bawić

kama a co Ty Bartka posłałaś wcześniej do zerówki??? Kuba do zerówki idzie za rok, więc teraz na nic nie narzeka ;-)

Kama - Filip chodzi od 3 roku życia do przedszkola. Miał zawsze fajną wychowawczynię, która robiła z nimi dużo zadań - takich dla maluszków. Dzieci w grupie też były chętne do pracy i zawsze się prosiły o jeszcze. Codziennie zamiast 1 rzeczy z programu, to robili dwie.
Teraz jest mega szczęśliwy jak rozwiązują w specjalnych książeczkach. Swoja drogą, to on bardzo lubi prace w książkach, może dlatego mu nie przeszkadza. A do "zerówki" chodzi w przedszkolu i za rok będzie powtarzał też w przedszkolu, bo do szkoły jeszcze go nie chcę dawać. Może źle robię, ale już taką decyzję podjęłam :confused:

mrozik jak do zerówki chodzi w przedszkolu i w przyszłym roku jeszcze raz???? A z jakich książek korzystają??? Takich dla 6-latków????

Kozica - nie wiem z jakich książek, zobacze w domu. Nie było mnie akurat na zebraniu, bo byłiśmy na wakacjach. Jedną część już przyniósł skończoną - białą. Więcej z niej nie zakodowałam. Wiem jakie zadania tam były, bo przeglądałam jak rozwiązał, ale tytułów nie pamiętam.
Tak - teraz jest w zerówkowej grupie - grupa mieszana 5-6 latków. Była opcja żeby był w grupie 4-5 latków, wolałam ta starszą.
A chcę też żeby za rok zaopiekował sie troszeczkę Wiktorią - bo ona ma problemy z adaptacją. Duzo razem nie będą, ale dla niej jest ważne że będzie obok niej

mrozik u Kuby akurat też jest grupa mieszana, i dzieci pięcioletnie mają swoje książki dla pięciolatków, dzieci sześcioletnie dla sześciolatków a czterolatki dla czterolatków. Więc myślę że tą "zerówkę" u Ciebie to ktoś sobie wymyślił, no chyba że korzystają z książek dla sześciolatków, ale wtedy za rok robili by ten sam program????

OJ, może niedokładnie się wysławiłam. Mój Bartek, tak jak u Mrozik, chodzi do przedszkola, już trzeci rok. I teraz mają program zerówkowy, a za rok znowu. Wcześniej go do szkoły nie posyłam, bo się "nie nadaje jeszcze":no:. W domu Bartek lubi ze mną robić różne zadania w książeczkach i rysować, ale trochę narzeka na zadania w przedszkolu:baffled:. Jak był w młodszych grupach, to żadnych książek nie miał w przedszkolu, więc może trochę jest nieprzyzwyczajony.. A pani przedszkolanka na zebraniu mówiła, że mimo że za rok też jakby zerówka, to jednak książeczki będą inne (przecież jest tyle różnych wydawnictw), żeby nie robić kompletnie tego samego, bo to bez sensu.

Kozica - na tej książce jest napisane "SZKOŁA TUŻ-TUŻ. Roczne przygotowanie przedszkolne. karty pracy. Część 1".MAC EDUKACJA Nie pisze czy dla 5 latków czy dla 6 latków.

reklama
U mnie nie problemu, bo tutaj sie ucza od trzech latek- jest na zmiane nauka- zabawa. Teraz juz za alfabet, pisze wszystkie litery drukowane, rozpoznaje pisane, ale beda je pisac w drugim semestrze. Licza nie wiem do ilu... Dodaje i odejmuje do 10. Za rok w szkole nie wiem dokladnie, ale pewnie tak jak u nas w pierwszej klasie.

Do góry