reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

nasze sierpniowe maluszki (rozwój, opieka..itp) :)

KasiaWie chyba nie masz sie czym martwić Filipkowi też sie czasem poci głowa a szczególnie jak jesteśmy u teściów i mu daję cycka oni tak palą w piecu że Filp jest aż mokry.Myśle że jest to spowodowane i jednym drugim.

reklama
Kozica, fiolka odnośnie usypiania to.. trzeba znaleźć na maluszka sposób.
Powiem wam tak, jak jest dzień szkoły i jestem sama z Nikodemem w domu to jest cisza i wtedy kładę małego do łóżeczka, włączam Baby Radio i mały zasypia. Jak są dziewczynki w domu i ciągle ktoś się kręci to jemu tez trudno się wyciszyć i czasami muszę się nawet uciec do bujania we wózku (to się pojawiło teraz w czasie choroby). Czasami wystarczy że położę się z nim na łóżku (mam ogromny materac) dam cycusia i mały śpi. Nie przenoszę go wtedy tylko zabezpieczam taka wielką, długa poduchą. W nocy natomiast śpi z nami w łóżku. Budzi się raz, czasami dwa razy - chwile possie cycusia i śpi dalej.
Wiem jak trudno wytrzymać płacz dziecka ale noszenie na rękach nie jest sposobem bo w końcu nie dacie rady. Spróbujcie małymi kroczkami, najpierw siedząc, potem położyć w łóżeczku i trzymać za rączkę. Musicie tez wyczuć czy maluchom trzeba ciszy czy może potrzebują jakiejś muzyki. Nasz mały miał od malutkiego karuzelę i włączaliśmy mu ją do usypiania dlatego teraz przy muzyce lepiej mu się usypia. Musicie trochę zdać się na własną intuicję i wyczuć swoje dziecko.
Czasami dobrym sposobem na usypianie jest tez to aby to tatuś usypiał a mamusia się przez ten czas nie pokazywała. Dziecko wyczuwa nas po zapachu i wystarczy że się zbliżysz a już mu się buźka rusza bo jego ukochany cycuś jest w pobliżu. Przy tatusiu nie ma takich odruchów.

ja tylko na chwilke, juz jestemy po spacerku i po zupce, teraz oczekujemy kupy:-)
moj maz jak ma uspic malego to go kladzie do lozeczka, siada obok i czyta mu wyborcza... albo te artykuly takie nudne albo maz m taki glos ale na malego to dziala:-D

Dziewczyny doskonale Was rozumiem bo jeszcze jakies 2 msc temu Adas usypiał tylko na rekach i to trzeba bylo go nosic po domu:baffled:na szczescie udalo mi sie oduczyc go,po prostu kladlam sie obok i go kolysalam i zasypial:tak:
teraz na razie nie mam problemow bo klade go wieczorem kolo 20 do łózeczka,otulam kołderka,daje mleczko,całuje w czółko,mówie dobranoc,włączam żółwia i wychodze:tak:aha jeszcze muszew dac pieska przytulanke bo tarmosi go za uszko:-D10 min i Adas spi:rofl2:tylko musze go oduczyc jedzenia nocnego:dry:i nie wiem jak:dry:oszukuje go herbatka,woda-ale to dziala na krótka mete:baffled:wczoraj dalam wiecej mleczka na noc,a jak sie obudziul po 23 do dostal 30 ml,wypil i nastepna porcje dopiero ok 6 wiec mozna powiedziec ze wszystko zmierza w dobrym kierunku;-)

Kira ile dajesz mleczka na noc? I czy to jest samo mleczko czy z jakas kaszka lub kleikiem?

A i jeszcze mam pytanie, czy jak robicie te rozne kaszki, kleiki i mleko to czy dokaldnie przestrzegacie zeby rozpuscic proszek wodzie o 50 stopniach? Bo ja dopiero raz tak zrobilam kaszke na nutramigenie, i na poczatku jeszcze maly jadl, a potem jak bylo zimne to juz nic a nic :-( A mam wrazenie ze to szybko stygnie, bo zanimsie wymiesza to juz jest letnie :-(

Kira myślę, że jeszcze za wcześnie odzwyczajać malucha od nocnego jedzenia. Przynajmniej raz w nocy może się domagać butelki.
Tomola nigdy nie mierze temperatury wody, po prostu podgrzewam, żeby była ciepła a potem sprawdzam, czy nie jest za gorące do picia.

Tomola na noc daje 180 mleczka albo 210 w zależności kiedy jadl obiadek:tak:samo mleczko,bo kaszki to raz dziennie albo i to nie,i bez tego jest klopsik:-D
Co do kaszek-zawsze robie na gorącej wodzie,akurat rozmieszam,poczekam chwile i mam bardzo ciepła kaszke,Adas generalnie woli cieplejsze jedzonko:tak:mleczko i herbatke tez:-)
Niezłe z tą Wyborczą:-Duśmiałam sie:-p

Madziara ale Adaś i tak sporo waży a nocne jedzonko bardziej tuczy:sorry2 mam nadzieje ze uda mi sie jak najszybciej odzwyczaic mimo wszystko:sorry2:

Nasz Batruś to ostatnio bardzo ładnie bawi się na macie, położyłam mu tam różne zabawki i sam sobie je sięga, przesuwa się ,wygina, przewraca (na boczki), kopie matę i uwielbia jak ona cała się rusza. I nawet łóżeczko swoje też polubił jak go w nim na trochę zostawię - fika w szczebelki, przesuwa się i śpiewa:laugh2:. No ale oczywiście wszystko z umiarem, jak mu się znudzi to piszczy i trzeba go trochę na ręce wziąć albo chociaż usiąść z nim po prostu na kolanach. Acha i jeszcze oglądać tv lubi - wiem że nie powinien, ale jak parę minut sobie poogląda z nami to chyba nic mu nie będzie.
A w nocy Bartek spał dziś wybitnie długo bo od 19.30 do 6 rano - z 2 przerwami na mleczko.

reklama
witam dziewczyny dawno mnie tu nie było.ale tak jakoś 1000 różnych spraw na głowie.przeczytałam teraz tylko ostatnia stronę i nie wiem co powiedzieć.ja do tamtego tygodnia karmiłam Doriana tylko piersią i dopiero w tamtym tygodniu zaczęłam wprowadzać owoce z hipp.no i właśnie chciałam was zapytać co jest dobre na zatwardzenia bo narmalnie roboł mi kupki nawet po 5 razy dziennie a wczoraj nic nei zrobił d rana i dziś rano tak niewiele.jak mu zaczęłam dawać hipp nie było problemu ale od dwóch dni daje mu ugotowane przez teściową jabłka i biedny nie może zrobić kupki.i zastanawiam się teraz czy nie lepiej by było jak na razie dawać tylko hipp żeby się żołądek przyzwyczaił???

Do góry