reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

nasze sierpniowe maluszki (rozwój, opieka..itp) :)

reklama
To u mnie jest odwrotnie w ciagu dnia podchody do łozeczka są bardzo długie :tak:coraz częściej domaga się obecnosci drugiej osoby:tak:
W nocy za to nie mam problemów mała śpi raczej spokojnie, dziś pobiła swój rekord spała 6godzin od 24 do 6:-)
Na poczatku w nocy popełniałam błąd bo najpierw ja karmiłam a poźniej przebierałam i nieraz mala się wybudzała i nie chciała spowrotem zasnac i bez noszenia czy spania razem sie nie obyło:confused:
Nieraz jak się wierci to wystarczy ze tak ciuchutko wydaje dzwięk "ciiii":-) i trzymam ją za rączkę bo łożeczko przystawiam do łóżka żeby czuła moją bliskość i o dziwo mała się uspakaja i spi dalej :-) W ciągu dnia ta metoda też skutkuje:):tak::tak::tak:

Jeszcze mam pytanko do dziewczyn które karmią butelką powiedzcie mi ile wypijaja wasze maluszki ???
Ja karmie Oleńke piersią wiec nie wiem za bardzo jakie ilosci pokarmu wypija ale wczoraj musiałam pozałatwiać urzedowe sprawy i mała została pod opieka babci:-)
Odciagnełam pokarm w dwie małe buteleczki w kazdej miała naszykowane po 100 ml i wyobraźcie sobie że jej to 100ml nie starczyło na raz i wypiła jeszcze połowe drugiej porcji :-) Niewiem dlaczego ale wydaje mi sie że 150ml na takie dziecko to bardzo dużo co wy o tym sądzicie??

na puszce bebiko omneo jest tabelka i napisane że dziecku prez pierwszy miesiąc przygotowywać tak od 90 do 120ml miedzy 2 a 3 miesiącem 120ml a w 4 miesiacu 150 ml, ja odciagam laktatorem do butelki i zawsze 100 ml( mały wypija bez problemu taka ilość), myśle że zależy od tego czy dzidzia mocno głodna takie tabelki to nie wyrocznia(chodziaż pewne normy muszą byz zachowane), ale jak twoja dzidzia nie jadła np 12 godzin to mysle że spokojnie 150 ml ma prawo wytrabić:tak:

Edyta - ja karmie piersią, ale w gazetce Rodzice, jest taka tabelka i tam napisali że z butli miesięczne dziecko to 7 razy po 90-110 ml. 150 jest w 4 miesiącu. Ale może bardzo głodny był twój bobas ;-)

Zapomniałam napisać że byliśmy wczoraj na konroli u okulisty - z oczkami dużo lepiej , leki odstawione, teraz mamy przemywać oczka przegotowaną wodą i obserwować. Dziś była kontrola u pediatry. Mały ładnie przybrał - pani była w końcu z wago zadowolona. Filipek waży już 4700. Krosteczki mówi że ładnie się "goją", ale na wszelki kazała odstawić mleko. Produkty mogę ale czystego mleka nie. Zobaczymy jak znikną, to spróbuję znowu wprowadzić mleko. Jak się pojawią znowu krostki to sprawa jasna.

Natalia21 - mała wypila taka ilość po 3 godzinach snu :-) no i przed snem jeszcze ja karmiłam , może rzeczywiscie była bardzo głodna:)

Dziewczyny, mam pytanko, bo malej wyszly na buzi i ramionkach krostki czerwone. ma je juz 3 dni i bez zmian, nawet chyba ciut wiecej. odstawilam ewentualne alergeny oprócz mleka, i nie wiem czy tod mleka moze być czy jakaś inna wysypka??
jak wyglądają krostki od alergii pokarmowej (na mleko) ???

Naur - moja roczna chrzesniaczka ma alergię pokarmową i ona nie miała typowych krostek.:no: Pojawialy się takie czerwone zmiany, bardzo sucha skóra, mała ciągle się drapała.:-( Charakterystyczne miejsca przy al. pok. to np. policzki. Natomiast dermatolog powiedział, że przy takiej alergii mogą wystąpić objawy od różnych innych czynników, nasilające alergię pokarmowa (np, proszek do prania, np. słońce.... rozrzut duży jak widać.) a może to są potóweczki?? :confused:

Edyta - ja najpierw przewijam, potem karmię. też zostawiałam rękę przy główce małej, ale to nie pomaga. W dzień, jak się przebudza i ją pogłaszczę, to śpi dalej, w nocy dopiero jak Ją wezmę do siebie i przytulę. Tak więc od godz. około 1 w nocy (Jej pierwsza nocna pobudka) śpi z nami.

dzisiaj była u nas pani doktor i powiedziała, że Wiki się pięknie rozwija, ma ładną skórkę i jest dobrze odkarmiona:tak: Nic tak nie cieszy, jak to, że dzieciaczek w dobrej formie. Życzę tego wszystkim mamom:-D

reklama
ja Xaviera karmie mieszanka i daje mu 90ml i tak czasami ulewa, karmie go co 2 godzinki a w nocy spi z 2,5-3. chyba niedlugo mu zwieksze ilosc mleczka

Do góry