reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze pytania- odpowiedzi- RADY:)!

U mnie tez zmeczenie w koncu wyszlo na twarz. Tzn. jak sie sobie przygladam to wygladam na zmeczona :(
No i jak dluzej pochodze czy postoje to nogi posluszenstwa zaczynaja odmawiac i musze sobie usiasc. U mnie to wszystko wyszlo razem z upalami - bo grzeje u nas, ze hej!
No i siedziec dluzej nie moge bo kregoslup mi doskwiera cos ostatnio. Musze sobie wasze cwiczonka wyprobowac moze cos pomoze. Najlepsze jest to, ze jak ostatnio rozmawialam z mama to mi mowila opierajac sie na wlasnym doswiadczeniu, ze najgorsze to jak boli kregoslup bo i porod wtedy dluzszy i bardziej ciezki a przy bolach brzucha i bioder to znacznie latwiej idzie. No i wychodzi, ze cos w tym jest bo w szkole rodzenia instruktorka mowila, ze bole kregoslupa czesto towazysza nieco niekorzystnemu ulozeniu dziecka co wize sie (polozenie) z nieco wolniejszym schodzeniem a wiec tez nieco dluzszym i ciezszym porodem :mad:
Czlowiek zaczyna sie bac...

reklama
cicha wlasnie dlatego umowilam sie na zzo. Mam takie bole krzyzowe podczas miesiaczki ze trace przytomnosc, moge ci powiedziec ze jesli cos takiego mam przezywac w dawce razy 8 przy porodzie to juz tylko reanimacja pomoze ..albo zzo , wiec u mnie to mus ;)

U mnie standard jesli chodzi o skurcze, poprzedniej nocy znow bralam tabletki i siedzialam drzac czy przestanie , daje sobie 3 tygodnie maksymalnie, w 36 tygodniu przestaje brac cokolwiek i niech sie juz synus urodzi jesli Bozia chce wczesniej ale jeszcze 3 tygodnie niech grzecznie siedzi u mamusi w brzuszku ;)

NO to teraz to juz sama nie wiem , jeszcze godzine temu bylam swiecie przekonana ze bez zzo nie dam rady a tu czytam na stronie Fundacji Rodzic po Ludzku ze to wcale nie bajka takie znieczulenie :((
Juz sama nie wiem co robic. Moze poprostu umowic sie z anestezjologiem ze jak juz bede u kresu sil albo gdy bede sie zblizac do takiego momentu to po niego zadzwonie ???

Asiu - pewnie zadecydujesz podczas porodu, czy chcesz znieczulenie czy nie.
Ja bym chciala porod naturalny ale jesli bol bedzie nie do wytrzymania to tez zdecyduje sie na zzo - chociaz sie nie nastawiam....
Ja tez miala zawsze bardzo bolesne miesiaczki, bole brzucha i krzyza....

Ale myslimy pozytywnie, bedzie dobrez:)))Nie my pierwsze i nie ostatnie:)))

AskaMoje miesiaczki tez sa straszne i okropnie boli i slabo mi sie robi, ale jak bede rodzic normalnie to jestem zdeterminowana rodzic bez zzo
pomysl o tym, ze podac moze je i tak dopiero kiedy juz jest spore rozwarcie! czyli jak juz sie duzo znioslo to chyba sie da rade na te koncowke :D

zzo moze zahamowac skurcze i zmniejszyc ich efektywnosc, pewnie ma jeszcze inne wady, ale bac sie chyba nie trzeba, ja kiedys mialam takie robione i zyje ;D

Wiecie co mnie zniechecilo ? Podczas zzo rutynowo nacina sie krocze, taka jest procedura, a ja za wszelka cene chce tego uniknac, no i ten zwolniony porod, po co meczyc sie 20 godzin ? Jesli mi nie bedzie za bardzo rozrywalo krzyza ( wczoraj w nocy mialam przedsmak ) to wtedy moze zacisne zeby ( jesli zdolam hehe ) i bede rodzic normalnie. Tak jak juz pisalam rozpoczelam masaz krocza wiec moze to cos pomoze ? Pocieszam sie tez ze juz mi sie skrocila szyjka i maly wyraznie ma ochote wyjsc wiec jak odstawie tabletki rozkurczowe w 36 tyg to a nuz porod bedzie szybki....

Macie racje , musze najpierw sprawdzic swoj prog bolu na sali, nastawic pozytyzwnie, dobrze oddychac i myslec o tym ze zobacze wkrotce synusia a nie o bolu :D

Aska, trzymam kciuki!!! pomysl o wielkiej wannie pelnej goracej wody albo goracym prysznicu :D
mi to pomaga przewaznie w czasie okresu, a najlepiej pomaga sex hehehehe, tylko to raczej trudne do zastosowania przy porodzie ;)

Niedawno gdzieś czytałam, że sex może przyspieszyć poród i proponowali na krótko przed :laugh:. Jak znajdę to wkleję linka. No cóż różnie bywa. :laugh:

Agataje gwarantuję, że w czasie skurczu myśl o seksie będzie ostatnią, jaka ci przyjdzie do głowy. Ja nie mogłam sie nadziwić że minuta to może być tak długo, prawie wieczność ;D ;D ;D ;D ;D ;D A swoją drogą to ja zamierzam od 37 tc po 4 razy dziennie, bieganie po schodach i podnoszenie zapałek

reklama
Ja juz to robie , biegam na zakupy sprzatam schylam sie i piore recznie w wannie - moze dlatego ciagle mam te skurcze i szyjka sie skrocila ;) Ale od 36 tc zaczynam ostro, i nie bede sie wspomagala tabletkami rozkurczajacymi ;D

Do góry