reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze pytania- odpowiedzi- RADY:)!

Asiu, ostatnio czytalam cala litanie na ten temat , dziewczyny ostro dyskutowaly, to byl watek ( na innym forum ) " mamy ktore NIE MIALY nacinanego krocza " dowiedzialam sie ze nawet polozne polecaja ten masaz.
Otoz, najlepszym srodkiem do masazu jest OLEJEK ZE SLODKICH MIGDALOW + WIT E+OLEJEK Z KIELKOW PSZENICY (jesli nie mamy na kielki uczulenia ! )
Taka mieszanke robisz sama, kupujesz olejek ( sklepy zielarskie a moze nawet w aptece ) wit e w kapsulkach i mieszasz. Sa dwie szkoly masazu. Masaz ( czystymi raczkami :) ) moze wykonac maz ;)

1. Ta jest z ksiazki " W oczekiwaniu na dziecko " . Wkladamy palce wskazujace badz kciuki ( zreszta ktore wygodniej ) obu rak do pochwy przy samym wejsciu - nie daleko. Naciskamy ( nie mocno ale skutecznie ) boczne scianki i zjezdzamy w dol tak zeby nacisnac sciane laczaca z odbytem . Potem znowu na boki i ma to trwac 3 minutki do wchloniecia olejku. Raz dziennie.

2. To z 'poradnika' nie nacinanych mam- zamierzam skupic sie na tej metodzie : Miedzy pochwa i odbytem jest tkanka ktora masujemy. Zwlaszcza taki cieniutki kawaleczek skory od strony pochwy, ktory zaczyna ten pas skory biegnacy w strone odbytu ( strasznie trudno to opisac ,wybacz jesli pisze chaotycznie ) Mamy pisaly ze chwytaly ten kawalek skorki i masowaly tez 3 minuty i tez do wchloniecia sie olejkow.

W 38 tygodniu ( jesli ktos chce przyspieszyc porod, a raczej pomoc miesniom przygotowac sie i przejsc lzej skurcze i pozniejsze gojenie - dziala ! ) mozna zaczac brac wiesiolek w tabletkach ( 5 kapsulek dziennie ) i do masazu DODAC tenze wiesiolek . Podobno REWELACJA , zdecydowanie bede to robic.

Do tego dochodzi Arnika ktora wraz z wiesiolkiem brana nawet podczas porodu i po pozwala na wzmocnienie miesni i bardzo dobre i sprawne gojenie sie.

Co do tego wiesiolka to NIE WCZESNIEJ niz w 38 tygodniu .

Asiu jesli tylko bedziesz miala jeszcze jakies pytanie to strzelaj ;)

reklama
A wiec, jak pisałam wczesniej - zapisaliśmy sie do szkoły rodzenia - i dołączyliśmy do grupy, która konczyła- ich ostatnie- nasze pierwsze spotkanie - pielegnacja noworodka - Było fajowo :)- wesoło:) ..a mzęuś kąpał pokazowo lale :)- dziewczynkę :)- i wyglądal tak uroczo..że już nie mogę sie doczekać kiedy tak bedzie kąpał nasz Malutką- rosły meżczyzna, wielkie dłonie..silne ramiona..i taka kruszynka- wzruszajacy widok!..mnie rozkleja..:)

z cennych wskazówek - bo my nie wiedzieliśmy - o podwójnym pieluszkowaniu przez conajmniej pierwszy miesiac życia dziecka - profilaktycznie - chodzi o staw skokowy- (nie pamiętam jak sie to nazywa :-[ ..w każdym razie - opierwsza wizyta u lekarza chirurga jest ok 1 miesiac po narodzinach..gdzie lekrza zadecyduje - do tego czasu należy zakładac - np. pieluszke jednorazowa i potem zwykłą- to nie zaszkodzi, a i moze bardzo pomóc w dalszym leczeniu.

aa i juz wiem, ze kupimy jeden rozek z usztywniaczem - bo ponoć dobry na kręgosłup Maluszka - a do snu i..zamiennie z dwa zwykłe rozki..

Położna też powiedziała, ze najważniejsza jest MIŁOSĆ:)- i to ona (czulość, troska, pocałunki, przytulanie, dotykanie, głaskanie itd) dziecka sprawia, ze dlatego lepiej sie rozwijają niż np. dzieci z domów dziecka - gdzie też przeciez jest codzienna pielgnacja..ale często brak miłości..więc mówiła - by np. ćwiczyć kręgosłup- bo on jest takze odpowiedzialny za rozwoj dziecka - które jako noworodek, niemowlak bardzo mało- ba prawie wogóle nie rusza nim..(tylko łapkami i syrkami :laugh: i wykonywać takie cwiczenie - klasc niemowlaczka na brzuszku - glówką na boczku i rękę położyć na stopki..dziecko ma nawyk - pelzania i będzie się przesuwało.."podciagało)- ćwiczac tym samym kegosłup- i tu świetna jest zabawa na macie edukacyjnej- Polecała też kojce..a odradzała chodziki - bo to nie jest naturalna pozycja - pionowa..i tym samym niekorzuysta dal kegoslupa..jak i wszelkie szelki:/

Asiu, Rusałko, dzięki za cenne rady!

Ja też czytałam, że rożek z usztywniaczem jest lepszy. Poza tym już dwie koleżanki bardzo chwaliły sobie maty edukacyjne. Jednej córcia nie chciała dzwigać główki - płakała i za nic nie chciała podnieść - a na macie bez problemu :-) A drugiej synek zafascynował się matą (miał kilka miesięcy) i mogła go zostawiać na 2 godzinki na macie a ten sam się bawił, obserwował...

Zamierzam kupić i usztywniany rożek i matę ;)

Mata edukacyjna to swietny pomysl, mowili tez w Tvn Style o karuzelach na lozeczko. Maja byc stosunkowo glosne ( jak i grzechotki ) bardzo kolorowe i dla poczatkujacego maluszka maksymalnie 30 cm od buzki ( jak lezy w lozeczku ) bo inaczej nie bedzie nic widzial, dopiero potem te wyzej ustawione.
Czyli duzo kolorow, dzwiek i odleglosc 30 cm.

Rehabilitant odradzal natomiast monitor bezdechu jesli dziecko jest zdrowe, mowil ze to zbedny wydatek no chyba ze mama jest przewrazliwiona i nie zasnie bez monitora w lozku dziecka. Ja do takich mam naleze ale zaczelam sie zastanawiac nad tym zakupem...jestem pewna ze nie pospie przez pierwsze 3 miesiace jesli nie bede miala tego monitora :((

Asia, ja też zastanawiałam się nad monitorem - czy jest potrzebny - i problem sam mi się rozwiązał, bo Mikołaj dostanie od Cioci i Wujka :-) Na pewno "z nim" będę spać spokojnie :laugh:

aaa- powiedzcie mi moje drogie:)- czy od BB można się uzależnić??- bo wlasnie robie obiad w pokoiku przy kompie..(zaraz się nie wyrobię z czasem:)- ..obieram ziemniaczki..teraz pieczarki:):)

Ja stwierdzilam ze i tak kupie monitor bezdechu, wole spac spokojnie.
A rozek mam nieusztywniany, mam nadzieje ze sie sprawdzi.

W TVN style mowil ze te grzechotki, zabawki, zeby byly jak najbardziej kolorowe i najlepiej plastikowe,zeby mozna bylo umyc i zeby wydawaly glosne dzwieki:))))

Rusalko
, mozna sie uzaleznic, ja tez robie obiad i latam co chwila do garnkow, zeby nie przypalic, co mi sie nieraz zdarzylo....

oj mozna sie uzaleznic, to taka internetowa grupa wsparcia ;)
raz juz przypalilam troche ziemniaki heheehe ;D

reklama
Do góry