finkemma
Fanka BB :)
Kruche ciasto z jabłkami i budyniem.
Składniki na ciasto kruche:
3 szklanki mąki krupczatki (ja dałam tortowej)
3/4 szklanki cukru
250 g margaryny
2 jajka
1 opakowanie cukru waniliotego (16g)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
1,5 kg jabłek ( ja dałam 3 duże jabłka)
1 litr mleka
2 opakowania budyniu waniliowego (ja dałam śmietankowy z cukrem)
tłuszcz do wysmarowania blachy
cukier puder do posypania blachy
Wykonanie:
Ciasto kruche-podane wyżej składniki połączyć, wyrobić ciasto i podzielić na dwie części. Jedna część rozwałkować i wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę o wymiarach 25X40 cm. Nie podpiekać.
Obrać jabłka, oczyścić i pokroić w kostkę jak do szarlotki.Wyłożyć na ciasto.
Ugotować budyń na mleku i gorący wylać na owoce.
Drugą częścią rozwałkowanego ciasta przykryć jablka z budyniem.
Powierzchnię caista nakłuć widelcem w kilku miejscach.
Piec 45 min. w temperaturze 200 stopni C (do połowy czasu piegłam z grzałką dolną i górną, a potem przykryłam górę papierem do pieczenia, by ciasto mi się nie spiekło i podpiekałam już tylko spód).
Posypać cukrem pudrem.
Polecam bo pycha
Składniki na ciasto kruche:
3 szklanki mąki krupczatki (ja dałam tortowej)
3/4 szklanki cukru
250 g margaryny
2 jajka
1 opakowanie cukru waniliotego (16g)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
1,5 kg jabłek ( ja dałam 3 duże jabłka)
1 litr mleka
2 opakowania budyniu waniliowego (ja dałam śmietankowy z cukrem)
tłuszcz do wysmarowania blachy
cukier puder do posypania blachy
Wykonanie:
Ciasto kruche-podane wyżej składniki połączyć, wyrobić ciasto i podzielić na dwie części. Jedna część rozwałkować i wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę o wymiarach 25X40 cm. Nie podpiekać.
Obrać jabłka, oczyścić i pokroić w kostkę jak do szarlotki.Wyłożyć na ciasto.
Ugotować budyń na mleku i gorący wylać na owoce.
Drugą częścią rozwałkowanego ciasta przykryć jablka z budyniem.
Powierzchnię caista nakłuć widelcem w kilku miejscach.
Piec 45 min. w temperaturze 200 stopni C (do połowy czasu piegłam z grzałką dolną i górną, a potem przykryłam górę papierem do pieczenia, by ciasto mi się nie spiekło i podpiekałam już tylko spód).
Posypać cukrem pudrem.
Polecam bo pycha