reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Nasze przepisy :)

Kruche ciasto z jabłkami i budyniem.

Składniki na ciasto kruche:

3 szklanki mąki krupczatki (ja dałam tortowej)
3/4 szklanki cukru
250 g margaryny
2 jajka
1 opakowanie cukru waniliotego (16g)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:

1,5 kg jabłek ( ja dałam 3 duże jabłka)
1 litr mleka
2 opakowania budyniu waniliowego (ja dałam śmietankowy z cukrem)
tłuszcz do wysmarowania blachy
cukier puder do posypania blachy

Wykonanie:

Ciasto kruche-podane wyżej składniki połączyć, wyrobić ciasto i podzielić na dwie części. Jedna część rozwałkować i wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę o wymiarach 25X40 cm. Nie podpiekać.

Obrać jabłka, oczyścić i pokroić w kostkę jak do szarlotki.Wyłożyć na ciasto.

Ugotować budyń na mleku i gorący wylać na owoce.

Drugą częścią rozwałkowanego ciasta przykryć jablka z budyniem.

Powierzchnię caista nakłuć widelcem w kilku miejscach.
Piec 45 min. w temperaturze 200 stopni C (do połowy czasu piegłam z grzałką dolną i górną, a potem przykryłam górę papierem do pieczenia, by ciasto mi się nie spiekło i podpiekałam już tylko spód).

Posypać cukrem pudrem.

Polecam bo pycha
 
reklama
Chyba juz coraz mniej sily na gotowanie mamy :) daje wam przepis akurat bardzo sezonowy, dostalalam od kolezanki ktora prowadzi bloga :). Krem z pieczonych pomidorow, a nie wiem czy wiecie pomidory czym dluzsza obrobka cieplna tym więcej wartosci. Polecam bo jest przepyszna i zdrowa! Składniki:
2 kg dojrzałych pomidorów
3 ząbki czosnku
3-4 gałązki bazylii
3 łyżki oliwy z oliwek
10 suszonych pomidorów
sól
pieprz 
ewentualnie łyżka miodu

Pomidory obieram ze skórki, wycinam głąb, kroje na pół  i wrzucam do naczynia żaroodpornego. 
Dodaje ząbki czosnku w całości,polewam oliwą z oliwek,  dodaję pomidory suszone, sól i pieprz
Piekę pod przykryciem, w piekarniku nagrzanym do  180oC przez 1-2 godziny, w zależności  od gatunku pomidorów oraz tego jak bardzo są dojrzałe. Piekę do czasu aż wypłynie z nich sok i pokryje pomidory.

 Następnie wyjmuję z piekarnika,dodaję świeżą bazylię, miksuje na krem i doprawiam do smaku. Podaję z grzankami.

 Grzanki:

 Mieszam oliwę, czosnek przeciśnięty przez praskę, oregano i zioła prowansalskie i smaruje tą mieszanką chleb tostowy z obu stron. Następnie kroje w kostkę i wrzucam do piekarnika. Piekę kilka minut do czasu aż będą złociste i chrupiące.
Ja do tej zupy daje jeszcze pokruszona fete pycha!
 
A jeszcze sezon na dynie sie zaczął musze poszalec bo uwielbiam i zupe i placki i ciasto :) a moze wy macie jakis super pomysl na dynie?
 
Ciasto dyniowe
2 szkl maki
3 jaja
1szkl cukru
1/2 kostki roztopnionego masla
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
2szkl startej na dużych oczkach dyni
Biała czekola na polewe
Jaja utrzeć z cukrem, potem łączymy je z ostudzonym masłem, dodajemy wszystkie sypkie składniki i miksujemy. Dodajmy dynie i mieszamy łyżka.
Blachę wysmarowac
Piec 40min w 180 st
Czekokade roztopic i oblac wystudzone ciasto:))

Wysłane z mojego LG-D722 przy użyciu Tapatalka
 
Ja ostatnio upiekam z córką torcik bo stwierdziła :" jak to Urodziny bez tortu, musisz zrobić ":) więc zrobiliśmy szybki torcik na biszkopcie z śmietankowym budyniem i gakaretka wraz z truskawkami. W ciągu dwóch dni po cieście ani śladu :) i myślę czy nie zrobić podobny z jagodami na weekend bo wszystkim smakowało i mam ochotę na więcej :)
 

Załączniki

  • 1442494985468.jpg
    1442494985468.jpg
    26,8 KB · Wyświetleń: 145
  • 1442495016335.jpg
    1442495016335.jpg
    21,6 KB · Wyświetleń: 157
  • 1442495094725.jpg
    1442495094725.jpg
    28,4 KB · Wyświetleń: 150
reklama
Do góry