reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze piersi - siara, laktacja, karmienie itd.

aga31 pisze:
witam,moze wy macie jakies mądre pomysły. zanika mi pokarm zupełnie.mimo przystawiania małej i picia hektolitrów herbatek laktacyjnych i innych płynów mleka coraz mniej,musze dokarmiac małą butelką bo wogóle sie nienajada,po 40 min.sesji przy cycku za 20-30 min jest strasznie głodna i wypija 60 ml z butli.pomału zaczynam wątpic ze jeszcze sie uda a tak bardzo chciałam ją karmic piersią.moze jakies sugestie co jeszcze mogę zrobic .??? :( :( :(
Aga, polecam CI system ktory zastosowala Dominique czyli 3 minuty odciagania jadnej piersi, potem do drugiej piersi, wracamy do pierwszej i 5 minut odciagania, potem druga piec, powrot do pierwszej i 7 minutowa sesja. To jest meczace ale skuteczne. Do tego polecami piwo karmi - mozna wypic do 1 litra na dobe. Jest o wiele lepsze od herbatek - wiem co mowie ;). Jak zaczynasz karmic siadasz ze szklanka jakiegokolwiek plynu. Karmiac pijesz i juz. Poza tym karmisz z obu piersi. Zaczynasz od tej na ktorej zakonczylas pierwsze karmienie. Czyli tak: siadasz (lub lezysz - co kto lubi) i karmisz z lewej piersi, np 20minut (chyba ze mala pusci wczesniej), potem przystawiasz ja do prawej piersi - do oporu. Nastepne karmienie zaczynasz od prawej piersi, a potem po oproznieniu do lewej. Nie martw sie czestotliwoscia karmienia. Zanim laktacja sie nie unormuje, i sie nie zgracie to tak moze byc. Moj syn uwielbial jesc 45-50 minut a po 40 znow sie darl w nieboglosy. Bylam jak smoczek. Bo jak dostawal piers to rzucal sie na nia jakby dwa dni nic nie jadl... Strasznie szybko przybral na wadze...

reklama
Kurde, chyba tez sprobuje zaczac karmienie od tej "nieczynnej" i potem dostawiac mala do ogromniastego balona :)
Jakbyscie mnie widzialy z tymi krzywymi cycami, to normalnie chyba byscie padly - jak od dwoch roznych kobiet :p :p :p T. jeszcze nie widzial, bo jest na zawodach do niedzieli, ale jak przyjedzie to sie przerazi ;)

Hejka mam pytanie juz do siepniowych mam czy pijecie jakies herbatki na laktacje?? jesli tak to jakie mozecie polecic?? ;)

Jaaga,
ja pije z Hipp dla kobiet karmiacych. Nie wiem czy cos pomaga (cycki krzywe, hehe), ale ma dpbry smak (taki anyzkowy), wiec pije :) ;D

aga31 pisze:
witam,moze wy macie jakies mądre pomysły. zanika mi pokarm zupełnie.mimo przystawiania małej i picia hektolitrów herbatek laktacyjnych i innych płynów mleka coraz mniej,musze dokarmiac małą butelką bo wogóle sie nienajada,po 40 min.sesji przy cycku za 20-30 min jest strasznie głodna i wypija 60 ml z butli.pomału zaczynam wątpic ze jeszcze sie uda a tak bardzo chciałam ją karmic piersią.moze jakies sugestie co jeszcze mogę zrobic .??? :( :( :(

Aga...ja tez mam podobny problem do twojego...mala tez caly czas przy cycku...polozna byla i mowila ze z dzidzia oki, ale ja sama nie wiem czy to normalne....czasem siedzi przy cycu po 1,5 godz...minie 30 min lub godz i dalej cyc
ja mam herbatke (jesli to herbatka) fito-mix

Asmodis i co daje to jakis efekt?? bo ja własnie kupiłam ten fito mix ale pic bede dopiero jak urodze...i zastanawiam sie czy te herbatki faktycznie cos dają czy to nie jest pic na wode... ;)

Dziewczyny mam nadzieje , ze z pokarmem u was bedzie ok i dzidzie dalej beda mogly ssac...
ja mam odwrotny problem ....pokarmu duzo , mala je tak lapczywie , ze czasami sie krztusi , jak zacznie ssac z jednej piersi to ciurkiem leci z drugiej , na poczatku chcialam zbierac ten pokarm wylewajacy sie ( bo przeciez jest cenny) ale mala konsekwentnie odmawia ciagniecia czego innego niz cyca ....smoczki od butelek i smoczek na uspokojenie , proboje jej dawac od jakis 15 dni i za kazdym razem wypluwa i placze ...dopiero cyc uspokaja
szkoda bo chcialam zeby moj goran tez mial jakas satysfakcje z karmienia chocby jeden raz dziennie

JAAGA pisze:
Asmodis i co daje to jakis efekt?? bo ja własnie kupiłam ten fito mix ale pic bede dopiero jak urodze...i zastanawiam sie czy te herbatki faktycznie cos dają czy to  nie jest pic na wode... ;)
JAAGA...wiesz co. wypilam dwie szklanki i odnioslam wrazenie ze cos to daje, ale nie wiem. wydawalo mi sie ze mala jest bardziej spokojniejsza.
Silunia...ja jak karmie to tez mi leci z drugiej piersi...dziwi mnie tylko to ze mala caly czas jest glodna. myslalam tez o tym, ze skoro urodzila sie z niska waga to teraz musi nadrabiac

dzięki wielkie za rady. :)
mleka jakby więcej ale mała i tak sie nim nie najada.potrafi wisiec przy cycach 1,5 godziny i za 20 minut wypić 90 ml mleka z butli.duza jest moze ma takie duze zapotrzebowanie.juz sama nie wiem. no ale przeciez nie będę dziecka głodzic,trudno widac tyle potrzebuje.nie mogę sie tym załamywac,bede jej dawac cycka dopóki cos w nich będzie chociaz troche przeciwciał sobie wyciągnie.
asmodis pisze:
JAAGA pisze:
Asmodis i co daje to jakis efekt?? bo ja własnie kupiłam ten fito mix ale pic bede dopiero jak urodze...i zastanawiam sie czy te herbatki faktycznie cos dają czy to nie jest pic na wode... ;)
JAAGA...wiesz co. wypilam dwie szklanki i odnioslam wrazenie ze cos to daje, ale nie wiem. wydawalo mi sie ze mala jest bardziej spokojniejsza.
tez pije fito-mixa 2-3 kubki dziennie.mała jest spokojniejsza bo ta herbatka jest z melisą.

reklama
Jak mojemy bobaskowi zdarzy się obficie ulać (czyt. prawie wszystko), bo np. zjadłam coś co jej nie podeszło, to niestety bardzo prędko jest znowu głodna, ale cycki nie wiedzą że pokarmu potrzeba więcej. I wtedy zdarza się, że przez kolene parę godzin wisi mi przy nich non stop, bo pokarm produkuje się na bieżąco. Więc niestety muszę poświęcić wszystko i leżeć z małą pół dnia albo i cały w łóżku żeby wszystko wróciło do normy.
Z wami może być podobnie, podstawą do produkcji pokarmu jest przystawianie dziecka, no niestety bywa to męczące.

Do góry