reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Nasze maluszkowe rozterki

Dziekuje Asiulinko ;-)a jak Twoj Grzes ??
Grześ nadal ma 4 ząbki (chyba, bo nie chce dać sobie zajrzeć do paszczy;-)).Nadal wszystko wpycha do buzi i jest strasznie marudny. Ale nie wiem, czy to od ząbków, czy coś mu jeszcze dolega, bo wczoraj zauważyłam wysypkę na jego ciele (całe plecki, brzuszek, a dziś jeszcze troche na główce).:-( Ide popołudniu do lekarza. Ciekawe z czego ta wysypka.:confused:

reklama
Wczoraj przeglądając stare gazety dziecięce znalazłąm artykuł, który radzi jak pomóc w spaniu. Oto co tam było napisane:
"około 6 miesiąca, nawet jeśli karmisz na żądanie, ustal konkretną porę ostatniego posiłku wieczornego, np. między godz. 22-24, zanim sami się położycie spać. Obudź i nakarm dziecko. Być może ta dodatkowa "kolacja" sprawi, że prześpi kilka godzin dłużej. Kiedy malec się obudzi, nie karmcie go od razu, lecz spróbujcie jak najdłużej przetrzymać -przewijając, nosząc, zagadując, ale bez zapalania światła. Najlepiej jeśli dzieckiem zajmie się wtedy np. tata, który nie będzie mógł podać cycusia. Niestety dla większości karmionych piersią jest za wcześnie na takie zmiany. I jeśli po czwartej nocy nie ma efektów, czyli dłuższego snu bez karmień, trzeba spróbować znów po miesiącu.
Niemowlęciu żywionemu sztucznie podaj przed snem bardziej treściwy posiłek (np. z kleikiem). A nocą, zamiast mieszanki, podaj mu czystą wodę. Jeśli nie zaakceptuje tej zmiany, zaproponuj mu mleko, ale z nocy na noc coraz bardziej rozcieńczone wodą lub zmieszaj ilość mieszanki o 10-20 ml.
Jeśli maluch boleśnie ząbkuje, ulgę przyniosą mu specjalne preparaty albo czopek przeciwbólowy z paracetamolem."
"Mózg 6-miesięcznych niemowląt jest na tyle dojrzały, że mogą przespać 6-8 godzin w nocy. A pod koniec 1 roku życia nawet do 12 godzin. Ale udaje się to zwykla maluchom, które... nie potrzebują pomocy w zasypianiu.Jeśli więc mały wygodniś zasypia na rękach, zaprotestuje, gdy odkryje w nicy, że leży sam w łóżeczku, a ramiona mamy zniknęły.

Na pocieszenie pozostaje fakt, że nawet największe senne antytalenty uczą się wreszcie stabilnego rytmu spania między 4 a 6 rokiem życia. I już nie urządzaja nocych pobudek"

Buziaczku Karolinka je parówki albo jedynki,albo takie małe specjalne dla dzieci. Obieram je ze skórki kroję na plasterki i plasterek na 4 części i do buzi. Karolina nie ma ani jednego ząbka ale to jest tak miękkie że gryzie dziąsełkami:-)
Co do jogurtu to mała je uwielbia:-DJak za wolno ją karmię to mówi mniam żebym już dawała;-):tak:
Na szczęście żadnych uczuleń do tej pory nie było:happy2::blink:

Buziaczku- nie wolno dawac dzieciaczkom parówek i tego sie trzymaj:-)Kolega pracujący w zakładach mięsnych mówił mi że mielą tam wszystko,tłuszcz skóry,feeeeee.Te "z górnej" półki też są beznadziejne.Jak już podawać to dużo powyżej roku.

Buziaczku Karolinka je parówki albo jedynki,albo takie małe specjalne dla dzieci. Obieram je ze skórki kroję na plasterki i plasterek na 4 części i do buzi. Karolina nie ma ani jednego ząbka ale to jest tak miękkie że gryzie dziąsełkami:-)
Co do jogurtu to mała je uwielbia:-DJak za wolno ją karmię to mówi mniam żebym już dawała;-):tak:
Na szczęście żadnych uczuleń do tej pory nie było:happy2::blink:

U mnie jest to samo.;-)

Niemowlęciu żywionemu sztucznie podaj przed snem bardziej treściwy posiłek (np. z kleikiem). A nocą, zamiast mieszanki, podaj mu czystą wodę. Jeśli nie zaakceptuje tej zmiany, zaproponuj mu mleko, ale z nocy na noc coraz bardziej rozcieńczone wodą lub zmieszaj ilość mieszanki o 10-20 ml.
Jeśli maluch boleśnie ząbkuje, ulgę przyniosą mu specjalne preparaty albo czopek przeciwbólowy z paracetamolem."
"Mózg 6-miesięcznych niemowląt jest na tyle dojrzały, że mogą przespać 6-8 godzin w nocy. A pod koniec 1 roku życia nawet do 12 godzin. Ale udaje się to zwykla maluchom, które... nie potrzebują pomocy w zasypianiu.Jeśli więc mały wygodniś zasypia na rękach, zaprotestuje, gdy odkryje w nicy, że leży sam w łóżeczku, a ramiona mamy zniknęły.

Na pocieszenie pozostaje fakt, że nawet największe senne antytalenty uczą się wreszcie stabilnego rytmu spania między 4 a 6 rokiem życia. I już nie urządzaja nocych pobudek"
Dziekuje !! Tego potrzebowalam bede probowac :tak:juz od dzis z ta woda najpierw i bede budzic ja do karmienia gdy bede kladla sie spac ...:tak:trzymajcie kciuki oby poslzo ok :-)

reklama
Z parowkami sie powstrzymam jeszcze , bo oczytalam sie na ten temat i jakos odrzuca Mnie ...wiem ze sa smaczne no , ale ...:dry:chyba jeszcze nie czas dla Blani.
a jogurciku dalam jej kilka malych lyzeczek;-) tez sie wzdrygala :-Dale smakowal jej bo z naszej lyzeczki metalowej a z plastikowych nie chce jesc :no::-)

Do góry