reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Nasze malusie problemy z Maluszkami

reklama
Dziś byłyśmy na szczepieniu, i pani doktor nas wysłała do neurologa, bo Martunia ma prawdopodobnie asymetrię ułożeniową. Mamy wizytę 6 wrzesnia, zobaczymy co powie, mam nadzieję, że bardzo źle nie jest.
Bidulka się strasznie spłakała przy tym szczepieniu, i potem cały dzień albo płakała, albo spała, nawet spacer i kąpiel przespała, zresztą na spacer i tak byśmy nie poszły, bo padało bardzo i zimno było :(

Ell mam nadzieję że wszystko będzie dobrze

Marzena dziecko podczas oddawania moczu robi dziwne miny krzywi sie otwira usta robi taki dzióbek bo to podobno piecze

Kasiu na niemowlakach bodajże jest taki wątek o asymetrii to poczytaj jeśli chcesz piszą tam że potrzebne ćwiczenia i wszystko szybko wraca do normy ,ja też sie obawiam tej asymetrii bo też mi sie zwija w jedna stronę ale jak byłyśmy ostatnio o lekarza to nawet nie spojrzała i powiedziała ze nie o takie wyginanie chodzi więc nie wiem ale 5 września mamy szczepienie wiec mam nadzieje ze będzie inna pani doktor to jeszcze poproszę żeby ja obejrzała trzymam kciuki za Martusie

Ell :

OBJAWY KLINICZNE CHORÓB UKŁADU MOCZOWEGO
1. U noworodka i niemowlęcia rodzic lub pediatra stwierdza zazwyczaj:

* słabszy przyrost masy ciała,
* niechęć do jedzenia,
* niepokój,
* przedłużającą się żółtaczkę,
* stany podgorączkowe lub gorączkę,
* objawy ze strony przewodu pokarmowego – kolki, ulewania, wymioty, nieprawidłowe stolce.

Jak można łatwo zauważyć objawy te mogą występować w całej grupie chorób nie związanych z układem moczowym lub nawet być zjawiskiem normalnie występującym w tym okresie życia dziecka np. ulewania lub kolki. Z tego powodu pediatra, nawet przy pozornie nie związanych z układem moczowym objawach, zleca wykonanie badania ogólnego moczu i posiewu, aby wykluczyć właśnie zakażenie dróg moczowych jako przyczynę tych zaburzeń.

Od siebie musze dodac ze bardzo charakterystyczna jest biegunka z podwyzszona temp. kiedy zaczyna sie infekcja ukl. moczowego. To powinien byc sygnal do spontanicznego zalozenia woreczka i oddania moczu do analizy (koszt niewielki jesli nawet bez skierowania ok 5 zl ). Nawet jesli warunki nie sa idealne tzn na woreczek mozemy naniesc bakterie to przy zakazeniu drog moczowych wyjdzie bardzo duza ilosc erytrocytow i limfocytow w polu widzenia.

u nas sa własnie objawy ze strony przewodu pokarmowego, inne objawy nie wystepuja

Ell u Eliasza byla podwyzszona temp tylko przez 2-3 godziny a pozatym oprocz zwiekszonej liczby kupek wszytko bylo w porzadku. Niepodobalo mi sie tylko jeszcze to ze zrobil sie nieco blady. Poniewaz synek ma chore serce natychmiast pobieglam do lekarza i okazuje sie ze dobrze zrobilam.

Sumko- Martusia leżąc na pleckach robi czsem z ciałka literę c- odchyla główkę i nóżki w jedną stronę, poza tym jak bierzemy ją pionowo to też nieraz się tak wygina i trudno ją wyprostować. Podobno to wynik złego układania się w już brzuszku. Jak była u nas położna- Martusia miała wtedy 2,5 tygodnia- to powiedziała, żeby zwrócić na to uwagę, i jeśli nie przejdzie to zapytać przy szczepieniu. Przechodziło, ale od jakichś trzech tyodni znowu się tak częściej układa.
Na niemowlakach czytałam- ale nic konkretnego tam nie ma. Zapytałam dziewczyny, które pisały, że są z Warszawy o namiary na lekarzy- jedna nie odpisała, druga nie była pewna adresu ??? to nie wiem jak ona tam chce jechać, bo podobno już umówiona. Chciałam pójść do kogoś sprawdzonego, ale skoro tak to pójdę po prostu do naszej przychodni, mam nadzieję że nie trafię na jakiegoś bałwana.

reklama
Danielek chodzi na rehabilitację, układał się tylko w jedną stronę. Na szczęście to tylko nawyk z brzucha, bo był tak ułożony. Musimy pilnować by główkę podczas snu odwracać mu w drugą stronę.

Do góry