reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze malusie problemy z Maluszkami

reklama
hej!
Ola długo mi chorowała. Wczoraj bylismy u ortopedy i okazało sie , że wszystko jest w porządku. a Ola... hm... rozgadał mi sie juz na maksa. Mówi tak smiesznie.... a więc lis to lit... kredki to kledki, pies to edka. Nie miałam ostatnio czasu, tu zajrzeć bo jakos czas zaczał mi szybciej ucuekać. Przez to, że Olcia tak fajnie mówi nie mogę się od niej opędzić. Tam gdzie ja tam ona. Nie moge sprzatać, bo ona tez sprząta. w mieszkaniu mam mega bałagan. a wieczory spędzamy w piaskownicy. A od niedzieli bedziemy biegali za nia po ulicy. Dostanie w niedziele od dziadków jeepa na akumulator. Juz to widzę jak bedzie smigac po ulicach. Oj, to dopiero bedzie zabawa.!!!!:-)

No to super:tak::tak::tak:

A my dzisiaj zaliczyliśmy z Mateuszkiem pierwszą wizytę u stomatologa. Zauważyłam u niego maleńką plamkę białą między jedynkami i wiem z tych różnych folderów że to początki próchnicy więc strasznie się wystraszyłam ale nasz stomatolog mnie uspokoił . Jest to początek demineralizacji ale uda się to wstrzymać tylko mamy zmienić pastę na Elmex i conajmniej 2 razy dziennie mam mu sama dobrze szczotkować. Do kontroli za 3 miesiące. Poza tym ma super ząbki

No widzisz Fredka a tak się martwiłas:)) a teraz przynajmniej specjalista ocenił, że wszystko ok...my też bylismy na bilansie dwulatka...i w zasadzie....pytania pediatry tak brzmialy jakbym to ja miala stwierdzić istenienie wad u dziecka:szok: a np. nie podoba nam się jedno oczko Oti, czasami tak jakby lekko uciekało..a pediatra mówi ze wszystko ok symetryczne itd. i w rezultacie na badanie oczu wybierzemy się we własnym zakresie. Zwlaszcza, że mi jedno oko często ucieka..też nikt nie zauwaył tego u mnie w dziecinstwie i mi zostało, a można to spokojnie wyleczyć, moja chrzesnica własnie nosi z tego powodu okulary...

No ale co tu pisać o słuzbie zdrowia - w dzien dziecka 2 szpitale odmowily mi wyciagniecia kleszcza....bo nie nalezalam do ich regionu....dopiero w trzecim nie widzieli problemu, tylko wtedy kleszcz już się zagnieździł:crazy:

O widzisz Aniu u nas też takie cos jest na zabkach, dobrze ze o tym piszesz..w takim układzie zabieramy sie za ostre szczotkowanie:tak::tak::tak:

Ell nie zazdroszczę tego latania po lekarzach i szpitalach. Straszne co się teraz dzieje. My bilans mamy dopiero zrobić ale już myślę czy aby nasza pani doktor też tak nie podejdzie że potem będę sama prywatnie latać po specjalistach:baffled:

co do lekarzy ..hmm, no tak musimy więc liczyć na siebie.
Zdradze Wam małą tajemnicę co do nóżek. Ja muszę przynajmniej raz na miesiąc sprawdzac odległośc kostek od siebie. Jeśli jest około 4, 5 cm. to narazie nie ma czym się martwić. Jednak jesli różnica ta będzie się zbyt szybko powiększać mamy odwiedzić ortopedę max to 7( jednak jest to już podejrzane , tak od 5 należy już kontrole zwiększać i niestety biec do lekarza). A robi się to tak. Dziecko ma siedziec z wyprostowanymi nogami przed sobą. Należy przytrzymać je w kolanach ( tak by stykały się) i w takiej pozie mierzyć odległość między kostkami. Ola ma 3,5 cm i stąd lekarz to zauwazył bo jest to widoczne. Ale... no właśnie każde dziecko do 3,4 lat ma taką budowę zwłaszcza dziewczynki. Tak jesteśmy zbudowane i już. Niestety trzeba to mierzyć żeby nie dopuścić do prawdziwego skrzywienia. I to tyle.

reklama
u nas pomalutku rozwiazuje sie sprawa z kaszlem u Klaudii- postawiłam na swoim i ..wyszło na moje:-D

najprawdopodobniej mała ma alergie- katar sienny- i w zupełnosci zyrtec(odpowiednik)lek histaminowy jej pomaga!
ma dla uspokojenia mnie samej jeszcze kontrole/ konsultacje z lekarka od astmy u maluszków- ale chyba sie obedzie bo juz jest dobrze! i bez kaszlu!:-)

Do góry