reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze maleństwa - pediatra, problemy, radości, jak rosną nasze pociechy

to ja widze, że mam "złote dziecko" :tak::tak::tak: Zuzka już przyzwyczaiła się do mleczka i kupki ma dobre, skóra która się łuszczy ze stópek to wgpani dr normalne, dziś u lekarza na wadze było już 3400g więc +400g w 2tyg - super :-) a co do spania to śpi równo co 3h w dzień i co 4 w nocy się budzi jak w zegarku, a nie śpi rano pomiędzy karmieniami o 7 a 10 - wtedy ładuje ją do fotelika i "krzatamy się" w kuchni, towzrzyszy mi w śniadaniu, a o 10 mleczko, ubieranko i na spacerek :-) moja kochana kruszynka....:sorry2:

reklama
a dziewczyny ja chciałabym podnieść temat szczepionek - czy szczepicie dzieci tymi bezpłatnymi czy może wybierzecie te skojarzone?:confused: musze pogadać o tym z M bo to jednak nie małe pieniądze, które wolałabym przeznaczyć na coś innego dla Zuzki np basen dla niemowląt :confused: szczerze mówiąc to ja nie specjalnie kumam różnicę między tymi szczepionkami....

a dziewczyny ja chciałabym podnieść temat szczepionek - czy szczepicie dzieci tymi bezpłatnymi czy może wybierzecie te skojarzone?:confused: musze pogadać o tym z M bo to jednak nie małe pieniądze, które wolałabym przeznaczyć na coś innego dla Zuzki np basen dla niemowląt :confused: szczerze mówiąc to ja nie specjalnie kumam różnicę między tymi szczepionkami....

Ja z Kubą brałam Infanrix ( chyba tak sie pisze ?) były płatne ...słyszałam że są one bardziej oczyszczone niż te refundowane
Ale teraz nie jestem na bieżąco i nie pomogę za wiele :sorry2:

J ja byłam z tym na ip i zrobili mi morfologię i CRP( czy jakoś tak) miałam baaardzo podwyższone, co wskazywało na ostry stan zapalny w organizźmie, w takich przypadkach nie ma co bawić się w kapusty. Chcieli mnie zatrzymać w szpitalu ale wiadomo że nie ma takiej opcji żebym została. Dostałam augumentin przez 7 dni, trzy razy dziennie. Przy tym antybiotyku można karmić.
Trochę się boję o tę moja pierś, bo jak mówiłam wyrosła mi jakaś czerwona gruda ( jakby podłużny guz) i jak odciągam pokarm to nie chce lecieć. Boję się że skończy się tym że w końcu stracę w tej piersi pokarm. Druga za to w najlepsze produkuje sama całą butlę, więc jestem z niej dumna, zresztą zawsze ją faworyzowałam bo była większa od tej upośledzonej:tak:

rany antar !!! mnie to aż mrozi jak czytam co ci się przytarfia :eek: coś ty w życiu wczesniej nabroiła, że ci takie cierpienia los zsyła :no: szybkiego powrotu do zdrowia życzę..... A jak tam Zoska?

Zosia żyje i ma się dobrze:) Ale martwię się potwornie o nią, bo w piątek mamy tego kardiologa a poza tym ma drżenie nóżek i pediatra dał nam skierowanie do neurologa, też w piątek mamy. Te drżenia ma codziennie jak się denerwuje, i jak się naczytałam w necie że to może być objaw porażenia to myślałam że mi drugi raz wody odejdą. Nie czytam więcej informacji z internetu, martwie się i nie wiem co z tą zgryzotą zrobic. Dzisiaj była położna i też powiedziała żeby to szybko sprawdzić, a przeciez moja mała dostała 10 pkt, nie była niedotleniona, ja nie miałam żadnej infekcji wewnątrzmacicznej, no po prostu jakis koszmarek.:-(

A ja aż tak nie broiłam, ale zawsze przyjmowałam na siebie za innych, ale Zosia w moje ślady nie pójdzie.;-)

Zosia żyje i ma się dobrze:) Ale martwię się potwornie o nią, bo w piątek mamy tego kardiologa a poza tym ma drżenie nóżek i pediatra dał nam skierowanie do neurologa, też w piątek mamy. Te drżenia ma codziennie jak się denerwuje, i jak się naczytałam w necie że to może być objaw porażenia to myślałam że mi drugi raz wody odejdą. Nie czytam więcej informacji z internetu, martwie się i nie wiem co z tą zgryzotą zrobic. Dzisiaj była położna i też powiedziała żeby to szybko sprawdzić, a przeciez moja mała dostała 10 pkt, nie była niedotleniona, ja nie miałam żadnej infekcji wewnątrzmacicznej, no po prostu jakis koszmarek.:-(

Antar słońce nic się nie martw. U nas na 2 wizycie (pierwsza w normalnej przychodni - totalna porażka) pediatra dała skierowanie do neurologa z zaznaczeniem na skierowaniu "drgawki grubofaliste".
Jak wklikałam w domu w necie to zasłabłam. I był ryk i panika.
Oczywiście odrazu dzwoniłam do tej pediatry podłamana czy ma podejrzenia porażenia mózgowego. Uspokoiła mnie, że to zeby sprawdzic, ze czesto u noworodków wystepuja takie drgania i dobrze zeby zobaczył to specjalista neurolog. Ot, dmuchac na zimne.
Oczywiscie Zuzi nic nie jest.
Zapobiegawczo byłam też na echo serca i usg jamy brzusznej.
Także uszy do góry! Wszystko będzie ok. Zosieńka w koncu laska na dyche :-)

O szczepionkach mogłabym Wam trochę napisać, akurat w tej materii dobrze się orientuje... ale przyznam się Wam, że nie bardzo wiem, jak odbieracie moje posty. Nie chciałabym się Wam za bardzo tu wtrącać :-)

...
lajfik - mała zachowuje się dokładnie tak, jak opisane jest w tym artykule "kolka" a mała ma niecały tydzień. I jak mam wierzyć że kolki są później?
...

pelęgniarka noworodkowa mówiła, że kolki mają dzieci pow. 3 m-ca życia... ciekawe... myślę, że to gazy się zbierają i mała ma problemy z prutaniem i tyle. a to daje objawy jak przy kolce.

u nas jest to samo niestety :-:)-:)-:)-(
podaję sab simplex 15 min. przed jedzeniem i pomaga :tak::tak::tak:. można nawet podawać przed każdym jedzeniem, ale tak nie robię. podaję dopiero jak jest problem

reklama
Ja z Kubą brałam Infanrix ( chyba tak sie pisze ?) były płatne ...słyszałam że są one bardziej oczyszczone niż te refundowane
Ale teraz nie jestem na bieżąco i nie pomogę za wiele :sorry2:

ja syna szczepiłam skojarzonymi (koszt 130 zł czy 150 zł)
bo to 1 wkłucie i 3 lub 5 chorób załatwia
a refundowanymi trzeba każdą osobno kłuć.
na pneumo i meningo nie szczepiłam

Do góry