reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze maleństwa - pediatra, problemy, radości, jak rosną nasze pociechy

reklama
no rzeczywiściew to ważenie poprzez usg niezbyt prawdomówne jest:) moja chrześniaczka miała się urodzic mała..lekarz dawał jej 3000 no max 3300 urodziła się 4700:szok: hehe

jezyk masz rację suuuper uczucie!!! Myślałam, że jako niedoświadczona przyszła mamuśka nie będę wiedziała, kiedy te ruchy się pojawią., ale wszystko było jasne jak slońce :-D:-D:-D A pierwsze ruchy poczułam na jesiennym spacerku, kiedy z lekka zmęczona usiadłam na parkowej ławeczce, ehhh..nie zapomnę do końca życia tej chwili.:-):-):-)

A ja wczoraj wieczorkiem doswiadczyłam cudownego widoku na moim brzyszku. Leżąć na płasko nagle maleństwo tak wypięło się w jednym moim miejscu , że myslałam, że za chwile przebije sie przez skórke i wyjdzie .:-DW jednym miejscu urosła mi taaakkkaaaa wielka gula. Ciekawe czy to była pupa czy główka.:-DA swoją drogą , to nieraz maleństwo tak kopie, że czasami mysle , że to jakis duuuuży człowieczek tam sobie mieszka.

Ja też czasami widze gdzie ułoży się dzidzia, czasami z lewej strony mam bardziej brzuszek wybulony a czasami z lewej i kopie często, częściej może się przewraca i fikołki robi, pływa sobie po całym brzuszku, wtedy tak fajnie brzuszek mi faluje :) To jest moja pierwsza ciąża a poczułam ruchu juz pod koniec 16tc, wiec to bardziej zależy od organizmu i hormonów kobiety a nie od tego, która to ciąża. Ale ważne że wszystkie te ruchy już czujemy i tyle radości z tego mamy :) Pozdrawiamy Was wszystkie :*

Bardzo wam zazdroszczę, ja już jestem w 19 tygodniu i w dodatku w drugiej ciąży ale co do ruchów mojego maleństwa nie mam pewności. Coś tam mi się przelewa w brzuszku ale nie jestem przekonana że to dzidzia :-( w każdym razie czekam na jasny sygnał z wielką niecierpliwością, może już niedługo będę podzielać waszą radość :happy2: napewno o tym napiszę :happy2:
Pozdrawiam

Wymiary maleństwa po wczorajszej wizycie:
Położenie płodu główkowe.
BPD (szerokość główki) -49 mm - 20.6 tydz
HC (obwód główki) - 182mm - 20,4 tydz
AC ( obwód brzuszka) -158mm- 21 tydz
FL ( długość kości udowej) - 38mm- 21,2 tydz

Łożysko Io ( pierwszy stopień) ściana przednia.
Wody płodowe w normie. Serce czterojonowe. Żołądek i pęcherz moczowy uwidoczniony.Ciepłość ? powłoki zachowana.

reklama
NinaK nie martw się, napewno doczekasz się tego wspaniałego momentu. Moja bratowa, dopiero w jakims 22tc zaczeła czuc ruchy maluszka, tak wiec wszystko przed Tobą.

Do góry