reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze maleństwa - pediatra, problemy, radości, jak rosną nasze pociechy

ana Przykre, takie maluch a już tyle leków ma brać :-( Pamiętam jak pisałyśmy o tym katarze u naszych dzieciaków i że u nas Bebilon Pepti i ten syrop nic nie dał... Kurcze ja potem zbagatelizowałam ten Zuzi katar, bo przeszedł po zmianie klimatu na nadmorski (ale to przypadek a nie celowe działanie) teraz znów troszkę wrócił, więc pewnie u nas nie alergia, albo wręcz przeciwnie :eek: A na co Gab uczulony jest?
daggy zgadzam się z Martussa, głowa do góry

No własnie tego nie wiadomo testy z krwi mozna zrobic dopiero jak dziecko skonczy roczek a ten lekarz to taki sukin...n jak sie go chcialam cos dopytac to zbyl mnie tekstem ze on nie posiada pilota do wylaczania alergii wyobrazacie sobie gnojka?:wściekła/y:
Pbg a Zuzie widział laryngolog on tylko zaswieci do noska i odrazu widzi co jest grane moze sporobuj mam nadzieje ze u Was nie to samo

reklama
Ana, przykro mi to slyszec, ale skonsultuj te diagnoze jeszcze z drugim lekarzem. Wsrod lekarzy pelno oszolomow, mowie z doswiadczenia. Duzo zdrowka dla Gabrysia! :happy:

Te 7 kg wagi Julianka wcale nie uwazam za niedowage, ani wine chemii - dziecko raczej ma apetyt i je czesto, wiec nie zalimy sie tu. Po prostu, ze tak sie wyraze uzywajac sformulowania agi - "taka jego uroda". Zreszta Flavia tez wazyla podobnie i gdy miala roczek miala niecale 9 kg - u Julianka pewnie bedzie podobnie. :tak:

daggy u nas Kalina na cycku przybierała jakieś 0,5 kg w 2 miesiące, budziła się po nocach co godzinę czasem.
Dopiero teraz przy karmieniu mieszanym - miałam nie pisać, żeby nie zapeszać - Kalina przesypia mi całe nocki albo budzi się raz. I zaczęła normalnie przybierać na wadze :)
Jesteśmy szczęśliwe :)

byłam ostatnio na szczepieniu i zapytałam lekarza dlaczego jedne dzieci cycowe oczywiście, chcą jeść co 4h, a inne co 1,5-2. Do ciekawskich należę i pomimo, że cyca u nas nie ma chciałam wiedzieć. No i pani doktor nawet logiczną odpowiedz mi dała, jedne dzieci lepiej ciągną inne gorzej. I tym co lepiej to idzie, karmi się rzadziej, a tym co gorzej to trzeba często. I chyba podobnie jest na butli, tylko ja z wiekiem mogę zwiększać dziurę a w cycu to mały problem.

ana ja miałam też takie furczenie w nosie u Juranda i to dość długo, ale już nie ma. Nawet nie wiem kiedy się skończyło. Teraz ty mi o tym furczeniu przypomniałaś. My z furczeniem byliśmy u lekarza, który stara się nie wymyślać i stara się nie przepisywać leków. Furczenie wytłumaczył mi tak, że dziecko ma trochę inny układ oddechowy niż my. My mamy coś tam w pionie a dziecko w poziomie. No i w tych poziomych "kanałach" może zbierać się nawet jedzenie i to też będzie furczeć, a kataru nie widać. Ja na twoim miejscu poszłabym jeszcze gdzieś. Nie wiem, ale tak jak widzę i słyszę to dzieciom tylko wymyślają alergie. I szczerze mówiąc dziś się zastanawiam, czy Jurand ma problemy z białkiem krowim. Daje mu dalej pepti, bo nie chce innej firmy jak Bebilon, a mleka tej firmy nie są tanie. Więc tylko dlatego. Ale pokarmimy się tym mlekiem jeszcze z 2-3 miesiące i będę konsultować się z lekarzem, jak sprawdzić moje dziecię.

Ostatnia edycja:
Ana, przykro mi to slyszec, ale skonsultuj te diagnoze jeszcze z drugim lekarzem. Wsrod lekarzy pelno oszolomow, mowie z doswiadczenia. Duzo zdrowka dla Gabrysia! :happy:

Zgadzam się :tak: Idź jeszcze do innego lekarza :tak:
daggy mi Bartek w 2 miesiace 0,6 kg przybrał, na cycku też jest i pediatra powiedziała że bardzo ładnie, bo dziecko im większe tym mniej będzie przybierać, bo jest bardziej ruchliwe.

Daggy, moja Helka też bardzo słabo przybiera, był np. w którym przybrała 20g. Zrobiliśmy morfologię, badanie ogólne moczu i wyniki są idealne, młoda nie sprawia wrażenia głodnej, owszem budziła się co chwilę w nocy ale miało to związek z ząbkowaniem.
Ja bym nie rezygnowała z karmienia piersią! Próbuj z zupkami, nie wiem czy sama gotujesz czy kupujesz, są dzieci które mało co lubią ale jak się znajdzie ich smak to się zajadają. Z deserkami bym uważała, bo są mniej wartościowe a przyzwyczaja się dziecko do słodkiego smaku.
I głowa do góry, u nas lekarka twierdzi, że Hela jest mega ruchliwym dzieckiem i prawdopodnie spala szybciutko, przez co mniej przybiera. Tym bardziej, że na długość rośnie jak szalona i na zagłodzoną nie wygląda, ja w jej wieku identycznie przybierałam.Może u Was to też geny.

daggy u nas Kalina na cycku przybierała jakieś 0,5 kg w 2 miesiące, budziła się po nocach co godzinę czasem.
Dopiero teraz przy karmieniu mieszanym - miałam nie pisać, żeby nie zapeszać - Kalina przesypia mi całe nocki albo budzi się raz. I zaczęła normalnie przybierać na wadze :)

miałam pytać ,ale się bałam ,żeby właśnie nie zapeszyć i doszłam do wniosku ,że skoro nie skarżysz się to jest lepiej tfu tfu odpluć i oby było tak jak jest

byłam ostatnio na szczepieniu i zapytałam lekarza dlaczego jedne dzieci cycowe oczywiście, chcą jeść co 4h, a inne co 1,5-2. Do ciekawskich należę i pomimo, że cyca u nas nie ma chciałam wiedzieć. No i pani doktor nawet logiczną odpowiedz mi dała, jedne dzieci lepiej ciągną inne gorzej. I tym co lepiej to idzie, karmi się rzadziej, a tym co gorzej to trzeba często. I chyba podobnie jest na butli, tylko ja z wiekiem mogę zwiększać dziurę a w cycu to mały problem.

i tu się zgodzę ,musi w tym coś być . Niko jak pije tak 15 min intensywnie to potrafi spać w dzień 4 godz i dopiero się budzi a jak pije tak 5 min i zaśnie przy cycu to za 30 min -1 godz się budzi

reklama

u nas byl podobny schemat :tak: Macko na piersi ledwo co przybieral na wadze i ciagle byl glodny, budzil sie w nocy i w ciagu dnia z placzem... przy karmieniu mieszanym nagle zaczol szybko przybieraz z pol kilo na tydzien, przesypia cale noce bez pobudki na mleczko :sorry: teraz jego waga jest w dolnej granicy normy, no ale juz jestesmy tylko na butli, bo karmienie mieszane w naszym przypadku spowodowalo zanik mleka w piersiach w przeciagu miesiaca

Do góry