reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze maleństwa - pediatra, problemy, radości, jak rosną nasze pociechy

ana u nas Kalina też kręci się jak wskazówka zegara, śmiesznie to wygląda :)
a ciemiączko mamy 1,5x1,5 i też lekarka kazała nam zwiększyć dawkę wit. D bo się za słabo zrasta.
a tak szczerze to ja po prostu przyznam się, że przez wakacje nie dawałam, bo inna lekarka powiedziała nam, że jak świeci słoneczko to nie potrzeby dziecku dawać wtedy wit. D. :)

reklama
ana545 to co zaobserwowałam tu na forum to co lekarz to opinia. Myślę, że nie masz się co stresować, mój bojownik 1,5 miesiąca temu miał ciemię 1x1, ale ja mu musiałam zwiększyć dawkę wit D i dodatkowo pił wapno bo miał strasznie miękką czaszkę, a zwiększenie witaminy polegało na dawaniu raz 2 kropelek i chyba 2ml wapna i to trwało nie wiem czy miesiąc. Po czym wróciliśmy do jednej kropli. A do tego wszystkiego to Jurand od samego początku jedną kroplę dostawał czasem nawet raz w tygodniu, bo ja na samym początku o niczym nie pamiętałam. Oczywiście nie szalałam z tego powodu, bo moje dziecię urodziło się z bardzo miękką główką, położna przy badaniu aż pytała czy ja jakieś witaminy dla kobiet ciężarnych jadłam.

jak dla mnie lepszy niejadek z dziecka niż obżartuch :)

sam nie wiem co na ten temat myslec :tak: moja kuzynka byla niejadkiem i przez caly dzien potrafila zjesc tylko sucha kromke chleba. Bardzo sie o nia martwili, a mala to wykorzystywala dajac im do zrozumienia ze zje posilek jak rodzice spelnia jakas jej zachcianke :eek:

to jest jeden z minusów mam butelkowych, zanim ja zrobię jedzonko to tak nad samiutkim rankiem moje dziecie się przebudza na dobre. może gdyby mógł sam zafundować sobie jedzonko to by jeszcze pospał. ale Jurand nie należy do śpiochów, woli oglądać świat a nie marnować czas na spanie :-D:-D:-D

Moj maly teraz budzi sie ok 6 rano wiec nieraz juz wstajemy i zaczynamy poranna zabawe. Jakos sie juz przezwyczailam i dosypiam pozniej ok 8 jak maly sie zdrzemnie :tak:
A wczesniej gdy budzil sie w nocy na jedzenie, albo wstawal juz o 4 na sniadanie to robilam tak ze przygotowywalam mleczko w nocy na ok godzine przed planowana pobudka i wstawaialam juz gotowe do podgrzewacza. Gdy sie budzil to od razu dawalam mu butle ktora wypijal niemal na spiaco i zasypial jeszcze :-)

zasugerowala tez ze Gab ma za duze ciemie jakies 2x2 jakie ciemiaczka maja wasze maluchy? zalecila zwiekszyc dawke witaminy D, czy 2x2 to rzeczywiscie za duze?

:tak:

Chyba dosc duze :tak: moj ma 1x1 i tez mam podawac wiecej witD, no wiec kazdy lekarzma swoje zdanie na ten temat :tak:
a ja czuje ze to ciemiaczko juz malemu zarasta, wiec juznie wiem jak to z tym jest

Ana 545 Mateusz tez jakiś miesiac temu mial ciemiączko 2 na 2 i pediatra powiedzial tylko zeby wiecej wystawiac na slonce:) I zauważylam ze mu to ciemiaczko sie zmniejszylo:)

Ide dzis z Mateuszkiem do lekarza bo mi od paru dni dziwnie pokasluje....taki suchy przerywany kaszelek, nie wiem co to, dzwonilam dzis do przychodni, opisalam objawy i pani powiedziala ze mamy koniecznie przyjsc bo to moze byc krtan.....
Mam nadzieje ze to nic groznego, ale juz sie denerwuje:((((((((

Napisz co powiedzial ci lekarz o tym kaszlu, bo moj tez pokasluje od wczoraj :zawstydzona/y: Do lekarza nie mam szans sie wybrac teraz bo jestem dzis caly dzien sama z malym, no a na dodatek od wczoraj jestem chora :zawstydzona/y: moze to ten sam wirus mnie i Macka zlapal... ech...:cool:

ana Niko miał 1na1 już w maju i nam nie kazała dawać witaminek ,teraz nawet mu sprawdziłam to ma takie malutkie jak opuszek mojego małego palca u ręki. A co do nadwagi to się nie przejmuj bo tak jak pisze aga co lekarz to inna opinia

moja siostra jak była mała to w ogóle nie chciała jeść i wszyscy się męczyli żeby coś w nią wepchnąć i była chuda jak szkapa a teraz dalej jest szczupak, ale uwielbia jeść a jak byście zobaczyli jej porcje na obiad to byście się zastanawiali jakiemu wielkiemu facetowi pilnuje talerza, na serio mega wielkie porcje potrafi zjeść i nic z tego w niej nie zostaje w ogóle nie tyje. Nie wiem więc jak to jest z tymi dziećmi i co lepsze. Ciężko jest wmusić jedzenie w dziecko, ale odmówić jedzenia głodomorowi też nie jest łatwo. Najlepiej jak chętnie je, ale się nie przejada :-) i tego wszystkim życzę :-)

Nasze ciemiączko pani sprawdziła jak byłyśmy u lekarza ale nic nie powiedziała ani żeby podawać dalej witaminkę ani żeby już nie dawać. Więc nie wiem, ale jak tak macam to nie jest wcale takie maleńkie hmm. Ja wiem może to jest koło 2 hmm zastanowiło mnie to teraz

Juz wrócilimy, nic sie złego nie dzieje, wlasciwie poszliśmy na darmo:) Mateuszek zdrowy jak rybka a ten kaszel to przez zabkowanie:) Wydziela sie strasznie duzo śliny i mały sie nią czasem krztusi:) Przy okazji zważyłam Mateuszka i okazało się ze nie przybrał nic przez ostatni miesiąc-ale to też noramalne poniewaz dzieci w tym wieku są juz bardzo ruchliwe i wiecej spalają:)

Juz wrócilimy, nic sie złego nie dzieje, wlasciwie poszliśmy na darmo:) Mateuszek zdrowy jak rybka a ten kaszel to przez zabkowanie:) Wydziela sie strasznie duzo śliny i mały sie nią czasem krztusi:) Przy okazji zważyłam Mateuszka i okazało się ze nie przybrał nic przez ostatni miesiąc-ale to też noramalne poniewaz dzieci w tym wieku są juz bardzo ruchliwe i wiecej spalają:)
no to się uspokoiłaś

Miłoszek miał 1,0x1,0 ciemiączka jak miał 3.5mc i lekarze mówili że to mało i słabo się zrasta co lekarz to opinia a witD. ma dostawać teraz co 2 dzień

Ostatnia edycja:
reklama
Nasze ciemiączko pani sprawdziła jak byłyśmy u lekarza ale nic nie powiedziała ani żeby podawać dalej witaminkę ani żeby już nie dawać. Więc nie wiem, ale jak tak macam to nie jest wcale takie maleńkie hmm. Ja wiem może to jest koło 2 hmm zastanowiło mnie to teraz

U nas tak samo. Zawsze macają główkę ale nic nie gadają. Ale wg mnie ciemiączko mamy spore

Do góry