reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze maleństwa - pediatra, problemy, radości, jak rosną nasze pociechy

A ja się chyba jeszcze nie chwaliłam moją córą- tydzień temu,czyli 31tydzień i 1 dzień ważyła 1810 gram i ułożona już główką do dołu:tak:

reklama
u mnie dzisiaj po usg (32i2 tc)

BPD (wymiar 2-ciemieniowy główki): 81 mm
HC (obwód główki): 307 mm
AC (obwód brzuszka): 277 mm
FL (długość kości udowej): 64 mm
co odpowiada 32 tygodni i orientacyjnej masie wg.Handlocka 2000 g +/- 15%
i główka jest do góry!!!

ja podaje wymiary mojego malenstwa 30t i 1 dz
BPD 85
HC 293
AC 269
FL 58
waga 1740
AFI 97
Lozysko sciana tylna typ 2
Wiek ciazy 32 t i 1 dz.

Ostatnia edycja:
Niunia a co ja mam powiedzieć? Nie wiem czy jakikolwiek chłopiec w 31 tygodniu waży prawie 2300, panicznie boję sie i nie chce cc, bo wiem że można takie giganty urodzic naturalnie, ale szpitale nie chca ryzykować.
Ale może zwolni trochę i sie opamięta Zosia. Niepotrzebnie tak sie stresowałam swoją niedowagą, bo to i tak nie ma wpływu na wagę płodu.
Pamiętam że któraś mi kiedyś napisała żebym się nie stresowała swoją wagą, że najwyżej urodze mniejsze dziecko:-D
Ale mi tam wesoło, kupujemy po prostu ciuszki na 62 na wstępie.
Asus ja myślę że wszystko u Ciebie w porządku, ale sama jak sie tak schizowałam słabymi ruchami to kupilam sobie detektor tętnac i teraz inwigiluje regularnie Zosię.
Habcia, ktg nie wykrywa każdego skurczu. Ja tez miałam już ktg i też miałam skurcze, wydawało mi sie się że bardzo mocne, ale na ktg klops, nic nie było. Po prostu ktg wykrywa skurcze porodowe, a nie te słabsze twardnienia, przestań się zamartwiać, bo wygląda na to że wszytsko u Ciebie w porzadku:-)

A moj synus dzis w 33 tygodniu wazy 2100 g +/- 15%
Wszystkie organy i przeplywy sa w porzadku. Ulozony jest glowkowo i mam nadzieje, ze tak pozostanie. :tak:
BPD - 82 mm
HC - 300 mm
AC - 302 mm
FL - 63 mm

elwis_m - a Makowski jest super.:happy: W poniedzialek ide jeszcze do tej dr Guzinskiej. Dzieki za namiar :tak:

A moj synus dzis w 33 tygodniu wazy 2100 g +/- 15%
Wszystkie organy i przeplywy sa w porzadku. Ulozony jest glowkowo i mam nadzieje, ze tak pozostanie. :tak:
BPD - 82 mm
HC - 300 mm
AC - 302 mm
FL - 63 mm

elwis_m - a Makowski jest super.:happy: W poniedzialek ide jeszcze do tej dr Guzinskiej. Dzieki za namiar :tak:

cieszę się, że Tobie też do gustu przypadł :-D
to naprawdę super lekarz. Ja wyszłam z usg o 15.45, nie mogłam czekać na ciebie :-(

A do Guzińskiej wybierasz się na Bródno na ul.Bolesławicką???
powiedz mi na którą godzinę??? może będę w domu, ona ma gabinet obok mojego bloku :-)

Antarku współczuję Ci, mi też powiedziała moja gin, że jak tak dalej będzie rosła to cc. Wiesz ja tam sama jestem malutka i mam anemię i dzidzia miała być mała:-D
U mnie o cesarce zadecyduje dwa tygodnie przed terminem. Wolałabym sama rodzić, ale po tym co przeszła moja bratowa z pierwszym dzieckiem o wadze 4100, to chyba cc będzie bezpieczniejsze. Zobaczymy może Martynka wyhamuje z wagą:tak:

cieszę się, że Tobie też do gustu przypadł :-D
to naprawdę super lekarz. Ja wyszłam z usg o 15.45, nie mogłam czekać na ciebie :-(

A do Guzińskiej wybierasz się na Bródno na ul.Bolesławicką???
powiedz mi na którą godzinę??? może będę w domu, ona ma gabinet obok mojego bloku :-)

Do Guzinskiej ide na 17-ta na Boleslawicka. Nie wiem ile trwa u niej wizyta i czy nie ma opoznien. Jesli bedzie Ci pasowalo i bedziesz miala ochote sie poznac osobiscie to daj znac.:-)

reklama
Antarku współczuję Ci, mi też powiedziała moja gin, że jak tak dalej będzie rosła to cc. Wiesz ja tam sama jestem malutka i mam anemię i dzidzia miała być mała:-D
U mnie o cesarce zadecyduje dwa tygodnie przed terminem. Wolałabym sama rodzić, ale po tym co przeszła moja bratowa z pierwszym dzieckiem o wadze 4100, to chyba cc będzie bezpieczniejsze. Zobaczymy może Martynka wyhamuje z wagą:tak:

Niunia - moja Flavia wazyla przy urodzeniu 4326 g i sama dalam rade ja urodzic. Bylo ciezko i dlugo i nie obylo sie bez nacinania ale jak najbardziej da sie takie dziecko naturalnie urodzic. :tak: Takie dziecko to wcale nie kolos jakby sie wydawalo, po prostu nie jest takie chudziutkie jak standardowe 3000-3300-gramowe noworodki.
Moja tesciowa tez przy swoim wzroscie 156 urodzila naturalnie mojego meza o wadze 4100g i przezyla. Nie wiem jak tu w Polsce ale np. w Niemczech i UK taka waga to wcale nie wskazanie do cc.

Do góry