reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze maleństwa - pediatra, problemy, radości, jak rosną nasze pociechy

Witajcie Dziewczyny
Dawno mnie tu nie było, bo Mateusz absorbuje :) Jest kochanym i zdrowym dzieciatkiem tylko zastanawia mnie jedna rzecz. Maluszek pcha sobie rączki do buzi. Mamy smoczki i używamy. Ma swój ulubiony, jeszcze ze szpitala i ssie go czesto. Ale gdy ma "wolna" buzie od razu wsadza tam paluszki. Czasem ma obie rączki w buzi i glosno cmoka. Czy Wasze Maleństwa też tak mają??? Czy to normalne???Poza tym ostatnio ma na buzi takie małe pryszczyki. To raczej nie jest alergia pokarmowa bo pryszczyki sa tylko na buzce a reszta skory na cialku jest ladna. Nie wiem od czego to ma. Przemywam mu buzie codziennie rumiankiem i smaruję bepanthenem, ale poprawy nie widze:( Znacie jakiś sposób zeby sie tego pozbyc?

reklama
Pisałam kilka dni temu, że Wikunia nie chce już brac cyca i musze ją dokarmiać mlekiem modyfikowanym. Jedyny postęp jaki zrobiła (chociaż wypróbowałam wszystko co proponowałyście) to to, że ciągnie go, ale tylko raz dziennie rano zaraz po nocnym przebudzeniu:-(, ale dobre i to:tak:
I proszę odpowiedźcie mi czy kupka w kolorze ciemno-zgnito zielonym przy karmieniu sztucznym mlekiem jest normalna czy niepokojąca:confused: Dodam, że wcześniej jak była na cycusiu i jeadła butlę tylko raz dziennie na noc takich kupek zielkonkawych nie robiła, tylko normalne musztardowe:blink: Może większa ilość modyfikowanego tak wpływa na kolor?

0010392646.gif

a48c111d47.png

Witajcie Dziewczyny
Dawno mnie tu nie było, bo Mateusz absorbuje :) Jest kochanym i zdrowym dzieciatkiem tylko zastanawia mnie jedna rzecz. Maluszek pcha sobie rączki do buzi. Mamy smoczki i używamy. Ma swój ulubiony, jeszcze ze szpitala i ssie go czesto. Ale gdy ma "wolna" buzie od razu wsadza tam paluszki. Czasem ma obie rączki w buzi i glosno cmoka. Czy Wasze Maleństwa też tak mają??? Czy to normalne???Poza tym ostatnio ma na buzi takie małe pryszczyki. To raczej nie jest alergia pokarmowa bo pryszczyki sa tylko na buzce a reszta skory na cialku jest ladna. Nie wiem od czego to ma. Przemywam mu buzie codziennie rumiankiem i smaruję bepanthenem, ale poprawy nie widze:( Znacie jakiś sposób zeby sie tego pozbyc?
Moniczko nie masz się czym martwić:-D To jest zupełnie normalne. Maluszek poznaje swoje roczki i próbuje ich smaku pchając do buźki. To jego najlepsza zabawka w tej chwili. Moja córeczka robi dokładnie to samo:-D Uwielbia pchać łapki do buźki. Czasami samego kciuk, a czasmi piąstkę.
Jeżeli chodzi o pryszczyki to moja też to miała jakieś 3 tygodnie temu. Miała je tylko na twarzy głównie na policzkach. Po konsultacji z lekarzem stwierdził, że może to być od mojego pokarmu, że coś musze jeść, że jej szkodzi. Ostawiłam nabiał i czekoladę (chodzi o kakao) i zaczęły jej znikać te pryszczyki, ale dodatkowo smarowałam jej buźkę "Emolium Krem Specjalny" Krem jest rewelacyjny i bardzo jej pomógł.
0010392646.gif

a48c111d47.png

kasha28 - ja mojego synka dokarmiam mlekiem modyfikowanym właściwie od początku i zielonkawe kupki są jak najbardziej normalne
Zastanawiałam się czy któraś z mam zagęszcza już mleko kleikiem? Mój Patryk urodził się spory (61cm i 4,5kg) i w tej chwili mleko przestaje mu już wystarczać. Cały czas chce jeszcze i jeszcze...

Anettee dziekuję za pocieszenie co do koloru kupek:tak:
Z tego co się orientuję to kleik ryżowy dodaje się po 4 miesiącu, ale znam mamy, które zaczęły go dodawać już gdy dziecko miało 3,5 miesiąca. Ja na pewno będę podawała jak Wiki zacznie 14 tydzień, ale tylko na noc, żeby lepiej (dłużej) mi spała:-).

0010392646.gif

Dzieki dziewczynki:-)chyba rzeczywiscie nie mam powodu do obaw bo Gracjanek obraca glowke w obie strony:tak:
Kamylka skorzystalam z tego linku i lekarz stwierdzil ze wszystko jest ok:wink:
0017795676.gif

mamaflavii ja bym poszła do innego lekarza, a co do szczepionki to takie ekscesy żołądkowe miał własnie syn mojej koleżanki po rotarixie przez cały miesiąc i potem jeszcze raz po kolejnej dawce. Poczytaj na internecie, bo naprawde sporo dzieci choruje na brzuszek bo tym badziewiu.
-j- u mnie Kalina po szczepionkach zachowywała sie tak jak zawsze.
monika nie martw sie rączkami w buzi, to normalne, najpierw są rączki, a potem w buzi ląduje wszystko co w zasięgu wzroku ;) a te pryszczyki Kalina też dostała od kiedy ssie piąstki i to podobno jest od sliny, dziecko rączkami rozprowadzą ją po całej buzi :)

reklama
monikawroclaw a te pryszczyli to moga byc tez uczuleniem jak maly styka sie skóra np z kurzem albo jak go przytulacie do ubrania to na proszek do prania itp :tak:
Maciek czasem a krostki ale te czerwone schodza same szybko wiec nic nie stosuje. a jesli u ciebie utrzymuja sie dlugo to moze faktycznie cos z alegri pokarmowej? Musialabys uwaznie przeanalizowac swoja diete

Do góry