reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze maleństwa - pediatra, problemy, radości, jak rosną nasze pociechy

samaola ja wlasnie o to samo pytam dlatego ze maz jest leworeczny i jego siostra tez :-p ponoc dziecko mozna probowac wyuczyc chytania wszystkiego do prawej raczki ale Maciek jeszcze nic nie chce chwytac - a ssac tylko paluszki z lewej raczki chce i tego sie nie zmieni

reklama
jezyk ja teraz zakladam tylko kurteczke z polaru albo frotte Mackowi a nozki przykrywam kocykiem - na glowe czapeczka i rekawiczki a tak to jest ubrany jak w domu tj pajacyk i body z krutkim rekawkiem lub body z dlugim rekawkiem i spioszki
ja jeszcze do niedawna jak było chłodniej też tak ubierałam Blankę ..ale np.wczoraj jak było tak gorąco ubrałam jej rajstopki spódniczkę body z długim rękawkiem i marynareczkę..nie była przykryta kocykiem bo było jej za gorąco:)
dziś jest jeszcze cieplej niż wczoraj a więc ubiorę jej body z krótkim rekawkiem na to tuniczkę..skarpetki, spodenki i buciki..wezmę kocyk w razie gdyby zmarzła chociaż wątpię:-) teraz Blanka śpi w samych bodach na ramiączkach..miała na noc ubranego cienkiego pajacyka ale rano jej go ściągnęłam bo była cała mokra:sorry:

nimfi o rany, to chyba zmarźlaka masz! Moja Zosia wczoraj była w body z krótkim rękawkiem i założyłam jej cienki kaftanik i po powrocie cała klatka piersiowa w potówkach, ale u nas było ze 30 stopni, musiałam jej skarpety na spacerze ściągac bo płakała i jak ściągnełam to już było chłodniej i się uspokoiła. Jakbym jej założyła rękawiczki to by mnie chyba zabiła. Żałuję ż ejest taka zimnolubna bo dostałam dwie piękne kurteczki na 68/74 a to już ostatni gwizdek by w nich pochodziła.
Dzisiaj ma na sobie opalaczek, takie body z nogawkami do kolan i skarpetki, na spacer po prostu nóżki jej przykryje cienkim kocykiem i założę kaftanik. No i obowiązkowo czapeczka od słońca.

A jak się zrobiło tak ciepło to jak ubieracie swoje maluchy na dwór?
ja body z krótkim, cienki kaftanik, spioszki cieniutkie, czapeczka, spodenki i bluzeczka , no i butki lub skarpetki. Dodatkowo przykrywam cieniuśkim kocykiem , bo czasem zawiewa. A jak brzdąc śpi lub leży bez ruchu to mu chłodniej niż nam.:tak:

Jak myslicie, czy jak dziecko wklada do buzi ciagle lewa raczke to moze swiadczyc o predyspozycji do bycia leworecznym? :-p

Nasza Lucia też preferuje lewą rączkę, nią głownie macha i ssie, mąż jest leworęczny, czy Łucja odziedziczy tę cechę po nim?
dziewczyny to chyba bez regóły czy dziecko ma być leworęczne czy praworęczne. Fakt, to czy ktoś w rodzinie jest leworeczny ma jakieś znaczenie, ale.... u nas nikt nie jest leworęczny, nawet w dalekim skrzydle a Julka jest :tak::-). I cóż na to poradzić? Nic, jak tylko wspomóc takie uzdolnione dzieciątko. :tak:;-):-)
Leworęcznośc wykryć można już w wieku 6 m-cy,gdy dziecko dobrze trzyma zabawki. Obserwować należy , którą rączką lepiej mu chwytać, którą częściej wyciąga po zabawki. A tak takie badania na leworęcznośc przechodzi się w wieku 6 czy 7 lat, przed pójściem do szkoły. My właśnie jesteśmy po takich badaniach.:tak:

Nimfii absolutnie nie mozna oduczac leworecznosci!!!To jest jz zaprogramowane w mozgu i jezeli zaczyna sie w to ingerowac to jest bardzo zle dla dziecka.Kazdy lekarz ci to powie a zwlaszcza neurolog;-)

Ja probowalam i sa efekty:tak:;-)Nie powiem,zeby mala nagle zaczela kochac lezenie na brzuszku ale trzyma glowke dluzej i o niebo lepiej jak ma kocyk:tak:

reklama
Ja morduję małą właśnie na kocyku, dziś rozłoże go na stole by miała lepszy wido niż na podłodze, może to pomoże małej polubić brzuszek.
Wizytę u neurologa mamy 5 maja.

Do góry