reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze maleństwa - pediatra, problemy, radości, jak rosną nasze pociechy

Ja mam doła na maksa !!! byliśmy na usg stawów biodrowych. Okazało się że lewa panewka jest nie do końca wykształcona, jest dysplazja i trzeba zakładać szynę. No i koniecznie do neurologa bo napięcie mięśniowe tez nie tak jak powinno być i trzeba sprawdzić. Ze względu na stwierdzoną hipotrofię teraz trzeba poświęcić mu więcej uwagi i pracy. Kolejny specjalista stwierdza cechy wcześniacze i trzeba latać po tych lekarzach.:-(
Jejku:szok:Wspolczuje i to bardzo:-(,trzymajcie sie i oby u tego neurologa okazalo sie ze jednak wszystko ok.

Larkaa,ja bym na twoim miejscu tego pediatre chyba w tylek kopnela,co za lekarka slowo daje no :angry:

reklama
Moja tez kicha:tak:Juz myslalam,ze tylko moja tak ma uff;-)

A ja z innej beczki.Luiza ma miedzy oczami na czole jakby ciemieniuche.Smarowalam jej to oliwka i wycieralam ale dzisiaj znow sie pojawila(po raz kolejny zreszta) i ma nawet na powiekach.Co to jest??Ciemieniucha i walczyc z tym czy smarowac czyms tylko i samo zejdzie.Martwi mnie ze na powiekach to ma:-(
moja Zoska tez takie cos miała. lekarz powiedział ze to łojkotowe zapalenie skóry i przepisał masc;-)

Larkaa super ze byłas u tego dermatologa i ze sie wszystko dobrze skonczyło
Zapmarta wspólczuje problemow u nas tez podejrzenie dysplazji ale mamy na razie tylko poduszke i mam nadzieje ze to wystarczy na pewno bedzie dobrze ale zawsze lepiej wszystko posprawdzac i polatac po lekarzach:-)

Dziewczyny ile czasu używałyście maści sterydowych?
Ja mam narazie 3 dni używać, ale młoda ma bardzo rozległe te wysypki, smaruje jej całą głowę prócz miejsc owłosionych :O

Zapmarta okropne wiadomości. :-( Może skonsultujcie się jeszcze z innym lekarzem?

Hooba :szok: jestem w szoku... Biedny Bartuś i Tobie też współczuję. :-(

Larkaa Boże, tragedia. :szok: Dobrze, że się wybrałas do tego laryngologa. :tak:

Wiewióreczka nie rozumiem czemu lekarz kazał Ci dokarmiac skoro Twój synek przybiera prawidłowo na wadze. :eek: Wg mnie to on po prostu lubi sobie possać cycusia.

Wczoraj ważyłam moja Fionkę i przybrała 170 g przez 2 tygodnie. To niezbyt dużo chyba, co? :baffled: Położna powiedziała jednak, że wszystko jest ok. Faktycznie Fiona teraz mniej je, tzn dłużej ale rzadziej. W ogóle to muszę ją pochwalić, bo śpi jak susełek, wczoraj zjadłam ostry obiadek i nawet się nie pręzyła tylko baków więcej puszczała. :-) Złote dziecko. :tak: :happy:

Zmykam na spacerek z dziewczynami, piekna pogoda, zkoda jej zmarnować.

Hooba- Karol urodził się z hipotrofią, jest to wewnątrzmaciczne zatrzymanie rozwoju płodu. Waga i obwody nie mieściły się w normie na 38 tydzień ciąży. Jest traktowany jako wcześniak i stąd ta cała diagnostyka (oprócz pediatry, która skupiła się tylko na kontroli wagi dziecka).

Chcemy jeszcze potwierdzić u innego specjalisty te bioderka. Mąż kupił wczoraj tę rozwórkę Koszli i poduszkę Frejki, zobaczymy co będzie korzystniejsze dla małego
Dobrze, że na wypisie ze szpitala miałam zalecenia, żeby zrobić usg stawów biodrowych i kontrolę u neurologa za trzy miesiące, bo inaczej moja pediatra nie dałaby tego skierowania. Jak to się wyraziła " nie ma takiego obowiązku".
Ortopedka nam powiedziała, że widać krótszą nóżkę (dlaczego ja nie zauważyłam ???)
to, że inaczej ją układa to widziałam bo on i rączkę inaczej układa i główkę po lewej stronie ciała. No i mamy nie czekać do maja tylko teraz iść do neurologa.
Dwóch pediatrów " nie widziało problemu". Przyspieszyłam wizytę u neurologa (oczywiście prywatnie) bo na nfz " mam dzwonić we wrześniu".
Już się oswoiłam z myślą, że na kilka tygodni lub miesięcy powalczymy z "rusztowaniem" oby później było wszystko dobrze.

Zapmarta ja miałam dysplazję stawu, nosiłam rozwórkę. Dziś wszystko okej, to napewno więcej obowiązkow, ale koniec konców wszystko bedzie super :-)

reklama
hooba tez bym stawiala na kolki
l
larkaa no i dobrze ze sie w koncu wyjasnilo

wiewioreczka ja w sumie mialam podobnie - najpierw pokarmu brakowalao w dzien, doradca laktacyjny kazal dokarmiac i robilam to kilka dni ze dwa razy dziennie, a pani doktor powiedziala ze przybral za duzo na wadze (ma juz 4500g a tzn ze o dwa razy za duzo od wyjscia ze szpitala niz powinien) no i mowi zeby nie dokarmiac :baffled: wczoraj nie dokarmialam i sie jakos trzymamy - troszke marudzi maly ale dajemy rade

zapmarta z lakarzami tak jest :zawstydzona/y: ja mialam miec zrobione USG glowy macka po 4 tyg a wychodzi na to ze termin dopiero jak skonczy 8 tyg :-( nic wczesniej sie nie da, a dobrze wiedza ze im wczensiej sie cos wykryje tym latwiej sioe leczy - to smutner ze im wcale nie zalezy

Ostatnia edycja:
Do góry