reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze maleństwa - pediatra, problemy, radości, jak rosną nasze pociechy

nasza mała też gdzieś od ponad tygodnia trzyma główkę, ale tak 10 sekund - przerwa - 10 sekund - przerwa :D

reklama
MOj Maksiu głowke podnosi i dlugo trzyma. Potrafi lezac na brzuszku glowke przekrecac na prawo i lewo. Czasami podnosi glowke razem z nozkami, taka kolyske robi. Bardzo wysoko podnosi ta glowe. Jest bardzo silny :)

Moja Zuzka też szybko główkę zaczęła podnosić, teraz już ją dość sztywno trzyma i od skończenia 3 tyg przekłąda z boku na bok. Od kilku dni staram się częściej ją kłaść na brzuszku, żeby lepiej jej te gazy odchodziły i działa :tak: nawet już sobie pośpi z godzinkę na brzucholku a wcześniej to ryk po 2min leżenia był.

My tez dziś tylko werandujemy - za chwilę zaczynamy, bo się trochę rozkładam - gardło takie że ledwo mówię, jestem alergikiem i teraz taki się mój chorobowy okres zaczyna a na odczulanie jeszcze czasu nie znalazłam by pojechać:dry: Żal mi bo taka ładna pogoda ... :-(

Cyprian tez podnosi główkę i świetnie sobie radzi z obracaniem jej na boki więc to chyba prawda że teraz dzieci wszystko szybciej robią.

a jeszcze tak co do umiejętności dzieciaczków to czy wasze zaczynaja już wodzić oczkami za jakimś przedmiotem lub czy wiecie kiedy ma jakieś zainteresowanie nastąpić?? Przeczytałam w jakims poradniku żeby do 4 miesiąca nie wieszać dziecku karuzelki nad łóżeczkiem ... :confused:

a jeszcze tak co do umiejętności dzieciaczków to czy wasze zaczynaja już wodzić oczkami za jakimś przedmiotem lub czy wiecie kiedy ma jakieś zainteresowanie nastąpić?? Przeczytałam w jakims poradniku żeby do 4 miesiąca nie wieszać dziecku karuzelki nad łóżeczkiem ... :confused:

a u nas na opakowaniu karuzelki pisze, że "używać do 6 miesiąca życia" :D

Nasza Kalina zatrzymuje wzrok na przedmiotach, ma już swoją ulubioną maskotkę Kubusia Puchatka na którą gapi się godzinami, a jeśli chodzi o karuzelke to zatrzymuje na niej wzrok ale na 20 sekund maks. Jak mąż przesuwa jej dłoń przed oczami z lewej na prawo to przesuwa wzrok za dłonią.

Ostatnia edycja:
Możecie nie uwierzyć, ale moja córka jeszcze w szpitalu pokazała, że sama podnosi główkę. Położne się dziwiły, ale stwierdziły, że silna z niej babka. Po tygodniu podnosiła główkę i trzymała ją już długo.
Za to przygląda się twarzom dopiero od kilku dni. Nie wodzi wzrokiem za przesuwanymi przedmiotami :no:, ale od wczoraj uśmiecha się do mnie :) do męża zresztą też. :-)

reklama
moj Zosiaczek przekreca głowke z boku na bok juz od jakiegos 2 tygodnia zycia, ale nadal nie potrafi jej zbyt długo trzymać. Zosia bardzo lubi patrzec na karuzele i wodzi wzrokiem za przedmiotem. Zaczyna tez juz powoli głurzyc(czy jak to tam sie nazywa):-) A dzis mała zaliczyła pierwsza wizyte w kosciele. Grzecznie lezała w wózeczku i słuchała, a po 20 min zasneła.

Do góry