reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze maleństwa - pediatra, problemy, radości, jak rosną nasze pociechy

i musiałam przetrzymać Hanie tydzień żeby to zrozumieć :-) noce w pieluszce przesypia po 11 godzin, po południu śpi bez pieluchy - jak nasiura trudno. obie po przespanej nocy jesteśmy lepsze :)
macie racje - poczekam!:tak::tak:

reklama
Czesc dziewczyny :-) i my sie odpieluchowujemy narazie w dzien uda sie zlapac jeden siusiek a wiele laduje na podlodze niestety
Gab we wrzesniu rusza do przedszkola i musi juz byc odpieluchowany wiec spinam sie troszke ale staram sie go nie stresowac :tak:
Pytanie do mam ktore juz maja to za soba ile to moze potrwac :confused: przy takim bieganiu w gatkach miesiac dwa?

jak-nauczyc-dziecko-korzystac-z-nocniczka-w-7-dni-b2874481.jpg

7 dni, z Kuba sprawdziłam :-) Z Weroniką zaczniemy niebawem

ana ja już walczę z młoda ponad miesiąc i jednego dnia super a innego kiepsko, juz mam dość ale cóż trzeba byś twardym hehehe. Mam nadzieję że już niedługo.

u nas w 2 dni załapala o co chodzi z tym siku na nocnik i już na nocnik sika od tygodnia, na noc i na spanie zakladam pieluche bo z racji tego, że jest Maja to nie zawsze moge tak szybko zareagować po jej wstaniu z łóżka... jak próbowałam wczesniej ją nocnikować nie dało rady, musiała widocznie dojrzeć do tego, bo od tygodnia jest ok.

ana to chyba musiasz mu odpuścić na tydzień-dwa i po tym czasie zacząć od nowa... u mnie Ala też miala takie fazy, że nie chciała, wiec wyluzowałam i po 2 tygodniach kolejna próba az do skutku, no i wreszcie się udało, wiadomo zdażaja sie czasem wpadki, ale zasadniczo już woła...

Cześć kobietki :)
My też żyjemy i mamy się super!
Moja Mila od grudnia siura do nocnika, z przerwą na bunt babciowy (bo babcie bały się, że zasika im kanapę, więc zakładały wiecznie pieluchę, a ta czując pieluche wróciła do starych manier, i na weekend jak ja jej nie zakładałam pieluch to zasikała mi narożnik, łóżko i wszystkie ciuchy! ale babcie dostały naganę i Mila wróciła do nocnika. Ostatnio jak jechałam do Agi to po podróży - pielucha sucha... jak gdzieś jechaliśmy na wycieczkę to siusiała w krzaczki :) więc pielucha też sucha. Ale z nocy pielucha prawie zawsze zasikana - więc Martuś - wyluzuj z nocnym odpieluchowaniem :) przyjedzie czas i na to :)

Młoda jest cudowna... wciąż nie gada :) Wciąż króluje u nas powiedzenie "nie ma nene dudi - maka!" a ja tylko domyślam się, że Maka to jakieś przekleństwo :)
buziaki dla wszystkich mamusiek i ich pociech!

Edit:
zapomniałam dodać, że Mila nie dostała się do żadnego przedszkola :( babcie dalej będą na nas skazane :) Ze wszystkich dzieci w okolicy dostała się jedna dziewczynka, której mama urodziła będąc bardzo niepełnoletnia więc musiała nadać jej rodzinę zastępczą - czyli babcię - więc miała pierwszeństwo w otrzymaniu miejsca w przedszkolu, i jeszcze jedna dziewczynka, której mamusia i tatuś mieszkają razem w domu, ale oszukują państwo i podają, że jest samotnie wychowującą mamą, żeby zgarniać wszystkie "pomoce" państwowe....
żadne inne znajome mi dziecko (a mam ich sporo) nie dostało się do przedszkola.... :(

Aga - przez telefon mówiłaś, że pisałaś coś o pracy... kurde, albo ślepa jestem, albo głupia... nigdzie tego nie widzę!

Ostatnia edycja:
Ardzesh w Zielonej Gorze prawie zaden dzieciaczek rocznik 2009 nie dostal sie do przedszkola a ponoc mialo byc miejsce dla 2, 5 latkow osobne grupy i kazdy 2, 5 latek mial sie dostac - takie gadanie , bo jak przyszlo do przyjec to moja znajome zostaly na "lodzie"
naprawde sporo mam ktore teraz musza kombinowac co tu z dzieckiem od wrzesnia poczac masakra - kiedy sie odwolywaly dyrekcja tlumaczyla sie ze bylo wiecej 3 latkow ktore maja pierwszenstwo i dzieci 2009 nie byly nawet brane pod uwage ,
ale moja znajoma ktora pracuje w przedszkolu wspominala cos ze to raczej ministerstwo nawalilo i nie bylo mozliwosci by przedszkola takie 2 latki przyjeli - nie wiem :confused:

Gabrys tez prawie nie mowi - tzn jest w tyle za rozgadanymi maluchami w jego wieku gada co mu sie podoba pojedyncze slowa np: klaun , kijki, mis, tukan , hiku(siku ) kupa itp ale nie wiele tego i najczesciej na migi pokazuje , ja go rozumiem bez problemu ale do wrzesnia moglby zaczac mowic zeby w przedszkolu nie odstawal od dzieci :-)

reklama
MOja młoda też siusia do nocnika od stycznia. W zasadzie - wszystko przyszło samo, z dnia na dzień załapała o co chodzi. Wystarczyło, że podpatrzyła u koleżanki, że tamta jak siusia do nocnika to bijemy jej brawo - więc ona tez chciała.

Teraz też zaliczamy już wszystkie krzaczki, a w domu korzystamy z nakładki na sedes.

Do góry