reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze maleństwa - pediatra, problemy, radości, jak rosną nasze pociechy

reklama
hooba u nas właśnie też zaczęły się walki o drzemkę. Wercia nie chce, tzn buntuje się przed pójściem spać i trochę popłacze przed, ucieka mi z łóżka ale w końcu zasypia. Ja na razie jej nie odpuszczam, bo uważam że dla tak małego dziecka ta drzemka jest jeszcze bardzo ważna. Ale pozwalam chodzić jej trochę później spać, tak około 13 zamiast 12. U nas te problemy zaczęły się jak odstawiłyśmy smoka. przy smoku było łatwiej, bo dostawała go, pokręciła się trochę po łóżku i zasypiała. Ale w sumie i tak jestem zadowolona, że smoka już nie ma. jak katar i zęby nie przeszkadzają, to nocka jest o wiele spokojniejsza :-)

Agniesia tez przestawiłam drzemki z 11 na 12-13 i poprzedzamy je dość intensywną zabawą lub długimi spacerami. Problemy się pojawiły właśnie jak zaczęłam ograniczać smoka do spania. Bartek potrafił przez 3,5 h siedzieć w łóżeczku i nie zasnąć. No i smok powrócił :( z tym że walki o spanie są nadal :/

Zosia już chyba od 3 miesięcy nie śpi w dzień Jak zaśnie raz -dwa razy w tygodniu to w szoku jestem.A ostatnio wstaje już po 7:wściekła/y: spać idzie ok.19,30.
z ząbków to brakują nam piątki .

jolek Kalina ma 8 zębów, wszystkie jedynki, górne dwójki i dwie czwórki, jedną górną drugą dolną. Najwięcej zebów to wyszło jej w tamtym miesiącu, bo aż 3 :)
ana młoda dziurę miała aż do końca wakacji, teraz to ma taki...lufcik malutki :D taką szczelinkę ;)

Moja młoda nadal śpi ze smokiem, narazie jej nie zabieram - niech ma, bo lubi :)
No i śpi sporo w porównaniu do Waszych dzieci: jak wstaje o 6 rano to ma 2 drzemki ok. godziny 10 i 15, a jak śpi do 8 to ma jedną drzemkę koło 12.

No i gada, gada jak najęta, ale w kwestii nocnikowania to jesteśmy w czarnej d :D

U nas 16 zębisków...czekamy na piątki..choć już jedną chyba wypatrzyłam, ale na 100% pewna nie jestem, bo dzieć uparcie broni paszczy także nie liczę :)

Chyba większość dzieci ma tylko jedną drzemkę..tę ok. południa...Kalina jest chyba wyjątkiem :)) ale Larka ciesz się :)

Z nocnikiem trochę się cofnęliśmy..siku poleci, ale często zlezie z nocnika i nawali w pieluchę...

No i kaszlemy...co dajecie na kaszel? w dzień w sumie nie kaszle ..jak kładzie się spać to go męczy..bo kaszel taki suchy...męczący...ja chcę wiosnę :))

larkaa to naprawdę jesteś wielką szczęściarą z tymi drzemkami. A o której wieczorem Kalinka chodzi spać?
yawla ja na kaszel i mocniejszy katar daję Pulneo, choć muszę przemycać w soku, bo jest on gorzki i nie chce łykać.

reklama
O kurcze Larka, to ja wolę by mi młody spał raz, ale na noc szedł o 20tej :) harcowania do późna bym nie zniosła :))

Poszłam z tym kaszlem do lekarza..już czasami mam wrażenie, że za często tam chodzę, ale kurna no boję się, że zejdzie mu na oskrzela. Osłuchowo czysty, gardełko lekko czerwone, syropki pyrosal i na ten męczący nocny kaszel Acodin. Dzisiaj nocka w porównaniu do poprzednich super..od 20tej do 5.30 jak suseł spał..zero kaszlu.

Dziewczyny..czy któraś z Was odrobaczała profilaktycznie dziecko? Taką sugestię usłyszałam od pediatry ze względu na fakt, że dziecko żłobkowe.

Do góry