reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze maleństwa - pediatra, problemy, radości, jak rosną nasze pociechy

co do tej szczepionki różyczka, świnka, odra to nam powiedzieli, że po 10-12 dniach może pojawić się wysypka i żeby to skojarzyć ze szczepionką właśnie:-)
elunia jak dzisiaj Iga? byliście u lekarza?

młody miał dwa razy gorączkę. pierwszy raz po szczepieniu więc nie szłam do lekarza. a drugi raz przed świętami BN i wtedy byliśmy na pogotowiu, bo to sobota była i nasza przychodnia nieczynna. i też nam lekarz powiedział, że może tylko dać paracetamol i kazał zbijać gorączkę bo to pradwopodobnie trzydniówka. wtedy też dostaliśmy ten atecortin tak na wszelki wypadek:-)

reklama
Ardzesh a moze to tylko w jakims danym stadium tej choroby mozna sie zarazic ? czytalas cos o tym?:confused:. Buziol dla naszej czekoladki 'Milki" ;-)

Anius ..mi rowniez GP powiedziala , ze moze wystapic wysypka.
Mialam nie dawno MMR i PCV(Pneumococcal) a za 3 tyg. ide na Men C(Meningococcal c) i Hib
Czy w Polsce sa takie same szczepienia?

Jezeli chodzi o Kajke...zmienialam jej pieluchy na pampersy , okazalo sie ze Hugisy!!!(nie pamietam jak sie pisze:-p) ja uczulaja! :wściekła/y:...ale ze mnie baran!:dry:. Stara a glupia ! I prawdopodobnie od tego sie rypala!!! Bo to swedzenie bylo jeszcze na pepti! Mleko pozniej zwykle(modyfikowane) odstawialam ( bo zaczelam jej wprowadzac jak Wam pisalam wczesniej) , ale podawalam jej zupki , gdzie jest bialko krowie i nic sie nie dzialo! Mysle ,ze to glownie wina pieluch :zawstydzona/y::wściekła/y::sorry2:. Swedzenie ustalo i nozki zrobily sie ladne! Dam jej dzis jogurt i zobaczymy co sie bedzie dzialo? ...pewnie nic, jak sadze :sorry2::sorry2::sorry2:....glupie pieluchy!!!- a ja jeszcze glupsza:-p:sorry2:

Na domiar wszystkiego... ide dzis z Kuba do lekarza , podejrzewam , ze ma swinke:baffled::szok:
Boszszsz... jak nie urok to sraczka! Goraczki nie ma , nic go nie boli , ale ma wywalona szyje!
Niech go ogladnie i postawi diagnoze ...Kajka byla szczepiona na MMR 4.III. - Oby sie nie zarazila:sorry2::-:)szok:

I jeszcze jedna zagadka kochane...:confused: od jakiegos tygodnia czuje od Kajki nieswiezy oddech . Zmienialam juz stare smoczki na nowe ( wyczytalam ze moga byc przyczyna ) i tak sie zastanawiam czy to nie od zabkow (czworka sie pcha, dziasla napuchniete)
Podawalam tez jej te najwieksze sloiki , jedzenie tam jest w sporych kawalkach , moze ono sie slabo trawi -jesli ona tego nie przemieli, a od razu polyka ?
Jesli ktoras z Was bedzie w najblizszych dniach u lekarza spytajcie sie moze doktorka co mysli :happy2:
U mnie pewnie powie , ze to normalne u malych dzieci:dry:...normalka :sorry2:

Aaaa i wczoraj na spacerku ...zrobila sama 5 kroczkow :happy2:
Buziolki laseczki :-)

Ostatnia edycja:
ardzesh jak to maleńswo załapało świerzb? Trzymam kciuki by u Milenki się nie wykluło to świństwo.
lajfik mi lekarz powiedział, że ta szczepionka nie zabezpiecza przed złapaniem choroby, a przed powikłaniami. Dziecko niestety może zachorować na odrę, świnkę lub różyczkę, ale będzie ja przechodziło znacznie łagodniej. Ale może organizm jest tak świeżo po szczepionce, więc jeszcze są mocne te mechanizmy obronne, to Kajunia nie załapie. Trzymam kciuki. A jeśli chodzi o nieświeży oddech, to Wercia ma jak ma katar.
elunia i jak Iga? No właśnie zapomniałam, że Wy na tym szczepieniu byłyście, więc całkiem możliwe, że sytuacja jest tak jak u nas i to po szczepieniu infekcja bardziej się rozwinęła.

lajfik na temat szczepieni nic nie doradze, bo ledwo sie orientuje w tym na co maly jest szczepiony;-) a juz na pewno nie ogarniam tych symboli i nazw :-p
NMatomiast jak chodzi o nieswierzy oddech to moze wine ponosi zjadane miesko? Wydaje mi sie ze ono gdy sie trawi to pozostawia nimily oddech. Moze sporobuj jej jakos jezyk przemywac i zabki np wacikami z rumiankiem? Chyba ze pokusisz sie juz na paste do zebow ;-)

Jestem juz po wizycie. Diagnozna- nie jest to swinka:-). Prawdopodobnie ostre zapalenie wezlow chlonnych:dry:, jesli nie bedzie poprawy po 48 godz. to do szpitala i leki dozylnie.
Ale jestem dobrej mysli i sadze ze antybiotyk zadziala poprawnie:happy2:

Kajke osluchala , pozagladala w uszy i gardlo -jest czysta , a oddech nie wiadomo ? Moze zeby?
Nie wiem ...ten zapach ..taki dziwny jest ..jakby amoniak? sama nie wiem jak to okreslic:baffled:

Elunia zdrowka dla Igusi:happy2:
Nimfii paste mam ii szczoteczke myjemy, myjemy:)

Ostatnia edycja:
Lajfiku zdrowka zyczymy..a ten zapach tez slyszalam, ze od zebow. My mamy paste nenedent..drogie cholerstwo..wiecej nie kupie..ale jest tez zel ziajki..na pewno tanszy...dla naszych maluchow sie nadaje.

Lajfiku zdrowka zyczymy..a ten zapach tez slyszalam, ze od zebow. My mamy paste nenedent..drogie cholerstwo..wiecej nie kupie..ale jest tez zel ziajki..na pewno tanszy...dla naszych maluchow sie nadaje.
Ale od zebow wyrzynajacych sie czy od tych co juz sa ? Kaja ma 4 u gory i 2 na dole:)

reklama
dziewczynki dziękujemy za rady, dziś nocka takla jak wczoraj mega gorączka, podałam czopek przed 2w nocy i do 7 mi pospala, rano ok 9 znow czopek bo gorąca była i po południu nie ma już gorączki, na ciałku zauważyłam kropeczki tzn wysypka taka jak poprzednio, czyli moje dziecko po raz drugi przechodzi trzydniówkę...a nie tylko raz chyba że to są reakcje poszczepienne, kurcze ja już wariuję, mnie też jakiś wirus łapie, rozwolnionko i słabieńka jestem ale to raczej od tych nocek nie przespanych, zdrówka życzymy wszystkim chorowitkom.

Do góry