reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze maleństwa - pediatra, problemy, radości, jak rosną nasze pociechy

oj oj zdrówka dla Igusi:-)
Matik jeszcze nie odkrył, że można łowić w kibelku;-) dzisiaj mu się spodobało podnoszenie deski i opuszczanie jej. szafki, w których nie wolno mu się bawić, są zabezpieczone i go nie interesują. w kuchni ma jedną, w której trzymam "bezpieczne" zabawki typu miski czy łyżki plastikowe:-) za to zawsze całuję się z dzidzi, które odbija mu się w drzwiach balkonowych i piekarniku:-):-)

reklama
Nie rozumiem, czemu jak dziecko ma gorączkę to nie chcecie iść do lekarza tylko czekacie aż się dalej rozwinie :confused:
Elunia mam nadzieję, że to nic poważnego, ale idź z małą do pediaryr niech ją osłucha i zaglądnie do gardełka!

Na urodzinach Mili było pełno dzieciaczków. Moim znajomym tak się spodobało, że teraz spotykamy się w podobnym gronie co tydzień - dwa. Teraz na weekend byliśmy u znajomych w Ustroniu. Kolejna sobota miała być w Zabrzu. I dziś dzwoni ta z Zabrza i mówi, że spotkania nie będzie, bo jej 8 miesięczna córeczka wreszcie była u dermatologa (już od jakiegoś czasu borykają się z wysypką u małej) i dermatolog stwierdził, że to choroba zakaźna Świerzb. A skoro dziecko miało kontakt z innymi ludźmi - a zwłaszcza z małymi dziećmi - to one też są bardzo narażone na chorobę. Teraz będziemy wyczekiwać przez 3 tygodnie objawów świerzbu :wściekła/y::no: No i wiadomo, że teraz nie będę spotykać się z koleżankami które mają małe dzieci - tak na wszelki wypadek, żeby nie zarażać :( ja jeszcze luzik, ale gadałam z kumpelą z Ustronia i ta dopiero jest wściekła na tą sytuację :-p

Ardzesh dlatego że do trzech dni jeśli nie ma innych objawów to i tak nic poza lekami przeciwgorączkowymi nie przepisze i każe przyjść jak dziecko będzie gorączkowało dłużej niż trzy dni lub pojawią się jakieś inne objawy

szczesliwa, ale skąd wiesz, że nie trzeszczy dziecku w oskrzelach lub płucach? Poza tym nie zaglądniesz dziecku do gardła i nie stwierdzisz, że ma zapalenie gardła lub krtani. Dla Ciebie może to być tylko gorączka... dla lekarza - nie tylko :p
Ja tak miałam - poszłam z Milą bo miała tylko gorączkę - a wyszłam z antybiotykiem na silne zapalenie gardła. I całe szczęście nie czekałam na wysypkę przy trzydniówce... bo bym się nie doczekała

Ardzesh masz trochę racji ale to czy dziecku coś jeszcze dolega czy ma tylko gorączkę to u moich maluchów od razu widać, jak tylko widzę że dzieje się coś więcej to nie czekam tylko lece do lekarza, u Eluni jest jeszcze biegunka więc też poszłabym do lekarza.

elunia u Borysa wychodzi górna dwójka i wczoraj miał sraczke i koszmarną noc, wiec to moga byc zeby.

u nas to samo i też górne dwójki wychodzą. Gorączka też była.

Może powiecie czy myjecie ząbki maluchom no i czy szczoteczką i pastą czy woda i np gazikeim...:confused:

my myjemy szczoteczką i wodą.

Nie rozumiem, czemu jak dziecko ma gorączkę to nie chcecie iść do lekarza tylko czekacie aż się dalej rozwinie :confused:

dlatego, że jeśli to gorączka na ząbki to po co narażać dziecko na kontakt z przychodnią i zarazkami. Zależy jeszcze ile taka gorączka trwa.

szczesliwa, ale skąd wiesz, że nie trzeszczy dziecku w oskrzelach lub płucach?

mi pediatra powiedziała, że jeśli nie ma uporczywego kaszlu, nie ma sensu wlec dziecka do przychodni. Ja za wsze jak coś jest nie tak dzwonię na komórkę i pytam co robić.

ardzesh o matko. Oby was to nie dopadło.

Gracjanek jest z lazienka dobrze zaznajomiony,bo jest w niej ze mna zawsze gdy musze z niej skorzystac:dry:jego ulubiona zabawa jest wrzucanie zabawek do wanny gdy biore prysznic,a jaka ma wtedy radoche:-)Kiedys wkurzalo mnie,ze moj lobuz nie daje mi spokoju nawet podczas toalety,a teraz to nie wyobrazam sobie zeby go ze mna nie bylo:-p:-)

szczesliwa, ale skąd wiesz, że nie trzeszczy dziecku w oskrzelach lub płucach? Poza tym nie zaglądniesz dziecku do gardła i nie stwierdzisz, że ma zapalenie gardła lub krtani. Dla Ciebie może to być tylko gorączka... dla lekarza - nie tylko :p
Ja tak miałam - poszłam z Milą bo miała tylko gorączkę - a wyszłam z antybiotykiem na silne zapalenie gardła. I całe szczęście nie czekałam na wysypkę przy trzydniówce... bo bym się nie doczekała

Do tej pory ja rowniez podzielalam zdanie ze goraczke odczekac do 3 dni jesli sie nie pojawia objawy to nie trzeba isc do lekarza ale po ostatniej chorobie Gabrysia zmienilam zdanie

mial goraczke wysoka wiec 1 dnia zwinela, go do lekarza ostre zapalenie gardla - antybiotyki na drugi dzien mimo podawania antybiotyku zapalenie przeszlo na cala jame ustna tak sie w nocy darl ze trafilismy na pogotowie - strach pomyslec gdybym z tym zapaleniem czekala te 3 dni , bo nie bylo kataru kaszlu itp

Takze teraz odrazu z goraczka bede do lekarza szla

Ardzesh a skad ten swierzb od kogo to malenstwo dostalo wspolczuje bo to chyba swedzi :confused:
oby Mile ominelo

Ostatnia edycja:
reklama
miki no ja tak samo nie dam rady zamknac toaltey zeby maly tam nie wchodzil bo mamy mieszkanie 30m kw. wiec i tak jest dosc ciasno i maluch denerwuje sie ze wszedzie dookola ma sciany i malo miejsca do zabawy, wiec jak chce isc do lazienki to sama mu otwieram drzwi bo rozumiem go, ze czuje sie w naszym amlym mieszkaniu jak w klatce :baffled:

Nie chce mu tez zakazywac wszytsskiego na kazdym kroku bo juz widze ze ma to odwrotny efekt - on jest bardzo przekorny i jak wie ze czego mu nie wolno to bedzie to robil jeszcze z wieksza ochota :-pKazde "nie wolno" konczy sie tak ze on zapamietuje to i zrobi npo wtedy jak ja nie patrze :sorry2:

nooo i Maciek tez juz nauczyl sie mowic slowo "nie" i uzywa z wielka przyjemnoscia:sorry2::cool:

maltanka Maciek juz umie sam podniesc deske klozetowa :nerd: i to jest ten ból :-pnie ma rady na niego :sorry2::dry:

elunia ja czytalam ze trzydniowke sie przechodzi tylko raz. Lepiej idz do lekarza. No chyba ze juz wam wyszla wysypka i masz pewnosc ze to znow trzydniowka. A moze taka reakcja poszczepienna??? Po tych szczepieniach na odre, swinke, rozyczke objawy moga wystapic duzooo pozniej :tak:

inus ja myje Mackopwi zabki szczoteczka i pasta (albo myje sobie sam), na razie nie uzywam pasty choc wiem ze sa takie po 1 roku zycia. Chce jeszcze zaczekac, choc ostatnio przeczytalam ze dziecko potrafi dokladnie wypluwac sline dopiero ok 3-4 lat :szok:

Ardzesh masz racje ze powinno sie isc do lekarza jak jest goraczka :tak: j
ednak mnie juz lekarz wyraznie powiedzial, ze jak nie ma wysokiej goraczki, albo objawy nie utrzymuja sie ponad kilka dni to on mi nic nie przepisze. Dlatego ja pierwszego dnia od razu nie ide, tylko drugiego albo trzeciego dnia.
sama juz bylam tyle razy odsylana z kwitkiem od lekarza, ze az mi sie nie chce z nimi gadac :baffled: Na grype zawsze radzil mi brac tylko rutinoscorbin mimo iz zdychalam przez katar zatokowy

Do góry