reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze maleństwa - pediatra, problemy, radości, jak rosną nasze pociechy

Mój mąż przejął większośc a raczej prawie wszystkie obowiązki nad kacprem a Cyprianka kąpie dba o pępuszek i zajmuje się nim jak ja chcę się wykąpać albo przewietrzyć.

Pępuszek jeszcze nie odpadł ale mamy czas.

Oczko jakby trochę lepiej po tej soli wczoraj i dzisiaj jak wstał to już nie było zaklejone więc mam nadzieję że będzie tylko lepiej:tak::tak:

Co do jedzenia kąpieli to jak dam mu cyca przed kąpielom to mycie i ubieranie idzie wtedy gładko. po kąpieli mały dopada się do cyca i ssie tak kkoło 30 min i idzie spać tak koło 19:30-20:00, w nocy nawet przesypia ładnie chociaz jak musze go przebrać to się trochę wybudza i potem jest problem z zaśnięciem. W dzień śpi mało tak po 30 min i przerwa koło 1,5 h ale teraz tak koło 16 sobie zasypia i wtedy wybudzamy go do mycia i tak w kółko. Też czasem zejdzie mi nad ranem około 1,5 godziny zanim uśnie z powrotem. jestem zmęczona ale jakoś dajemy radę staram się podsypiać w dzień gdy tylko znajdę czas.

Acha też zaczęliśmy u żywać smoczka bo Cyprian ma silny odruch ssania i połozna mówiła żeby dać jak np. je 20 min a po 30 minut budzi się i chce cyca to wcale nie musi być głodny tylko po prostu robi sobie z cycusia smoczka a na dłuższą metę to będzie męczące

reklama
dziewczyny a od ilu minut zaczęliście werandowanie???? i po jakim czasie wyszłyście na dwór??

Acha i mamy karmiące powiedzcie co wy jecie??ale tak konkretnie

NAthalie jakbym siebie widziala! tez w ta noc usypialam malego 1,5 h. Tragedia.

NA początku oproznil mi cala jedna piers i usnal, wiec ja go polozylam do lozka, po chwili placz, wiec dalam druga piers, ktora oczywiscie tez oproznil i usnal. WIec ja szzczesliwa klade sie spac, a on znow leleleeeeeee i pokazuje, ze chce jesc, wiec dalam mu 50 ml sztucznego mleczka oczywiscie wypil wszystko. Pomyslalam, ze teraz to juz napewno usnie, a on nie dalej swoje, wiec dorobilam kolejna 50ml, wypil z tego 30 ml i w koncu zasnal. I spał baaardzo długo, bo az 2 godziny!

Dzis caly dzien prawie nie spal. Byla u nas teściowa i nie mogla sie nadziwic jak to dziecko moze tyle jesc i nie spac hehe :)

Teraz w koncu, po calym dniu usnal a ja ledwno na oczy patrze. MAm nadzieje, ze w ta noc da mi sie wyspac.

jezyk ja Maksa raz werandowałąm 15 min, potem 25 min a dzis bylismy na spacerze 20 min :)
Cyprianek przesypia Ci cała noc? Co ile sie budzi?
Jesli chodzi o smoczek to ja to samo robię, jak wiem, ze jest najedzony to daje mu smoczka i spi dalej ;)

Moj maz zajmuje sie kapiela malego i przewijaniem, w nocy ciezko go dobudzic wiec raczej ja to robie. Bardzo mi pomaga i wspiera mnie psychicznie. Wczoraj pierwszy raz poszłam na zakupy, przy okazji pochodzilam sobie po sklepach. :D Jaka to była dla mnie przyjemnośc!!! ;D maz został z malym. On mi zaproponował ten pomysl. Cieszę się bardzo, ze mysli o mnie i stara sie zrozumiec :) W przyszły weekend tez pojde na sklepy :D

Ja jeszcze mam pytanko o mleko. Dokarmiam malego nanem1, ale wczoraj niewiem co mnie skusilo i kupilam bebiko. Tam sa probiotyki. I teraz niewiem czy warto zmieniać dziecku mleko skoro po tym nic mu nie jest.

Ostatnia edycja:
Habcia mleczko możesz zmienić, tylko pamiętaj, żeby zmieniac stopniowo - czyli mieszać na poczatku przez 1 dzień np dajesz 1 miarkę nowego mleka i 3 starego, jak wszystko ok, to drugiego dnia dajesz pół na pół, a trzeciego 3 nowego 1 starego i 4 dnia dajesz już nowe mleko. Obserwuj czy wszystko w porządku, jeśli nie to wróc do starego mleczka.

Rzeczywiście Twój synek jest niesamowity. :szok: To jednak Fionka to złote dziecko jak czytam jak się zachowują inne dzieci. :-p Dziś po południu adnie zasnęła i pozwoliła się mamusi zdrzemnąć, aż ją musiałam budzić bo 5 godzin już nie jadła i mi cycek pękał w szwach.

jezyk ja konkretnie jem ciemny chleb, chudą szynke, biały ser, na obiady kurczaka gotowanego albo pieczonego, z warzyw ziemniaki, buraczki i marchew, ryż, kasze, z owoców tylko jablka. Oprócz tego wsuwam biszkopty i herbatniki petitki pełnoziarniste :) aa i dużo jogurtów :)
i tak np wczoraj na obiad był ryż z jabłkami, a wcześniej krupnik, ryba z piekarnika z ziemniakami i surówką z marchwi i jabłek, wcześniej pieczony kurczak z ziemniakami i buraczkami i wcześniej rosół :D
od dziś zamierzam włączyć do diety selera i banany :D

a moja Kalina wczoraj pierwszy raz pomarudziła, ale tak solidnie. Nie mogła usnąć od 12:00, więc o 20:00 to poporostu wyła jak szalona, ale udało sie ją w końcu ululać :)

Nathalie szooooka. Faktycznie masz złote dziecko. Mojemu nigdy sie nie zdarzylo zeby spal 5 h po rzad. Max to 3 i pol jeszcze jak bylismy w szpitalu

Larkaa .. ja jem jeszcze banany ..pomidory , ogórki zielone , i to co ty wszystko wymieniłaś ..dziś spróbuję placuszki z jabłkami ... a i wypiłam wczoraj mała kawę i nic małej nie było ..jadłam tez ciasto marchewkowe ..pychotka ..:-D

Moja Kajka w końcu przestaje płakać przy przewijaniu ..ale budzi mi się co 1.5-2 godziny na cycolenie ..czasami prześpi ponad dwie :-D
Napisze coś później ...bo moja niunia płacze paaaa :-)

Habcia tak dobrze to nie ma żeby przespał całą nockę;-):-) budzi się co 3godziny (raz) a potem co dwie lub co jedną

dziś mielismy ciężki poranek bo mały od 4 nie spał i się męczył do 7 tak jakby nie mógł zrobić kupki ale jak zrobił to była normalna taka jak zawsze więc nie wiem co mu było:confused::confused:

Oj to ja też pomału muszę rozszerzać swoją dietę

W koncu mam chwile aby podzielic sie nowinkami odnosnie opieki ;-)

Pierwsze dni byly bardzo ciezkie.... Najpierw maly spedzil dzien w inkubatorze i tak go sztucznie dokarmiali, wiec poczatki przystawiania do piersi byly tragedia :zawstydzona/y:
Polozna starala sie pomoc i tak mi wymeczyla piersi ze od razu sie rany porobiy na brodawkach.... Odciagalam pokarm laktatorem, bo maly mial problemy z jedzeniem - chyba nie rozumial na poczatku o co chodzi z tym cycem :rofl2:

No ale od czwartku jestesmy w domu i sytacja jakos sie normuje :tak: Maly juz je ladnie... Najpierw karmienie trwalo godzine, bo nie wiedzialam czy on je, czy tylko bawi sie cycem... a okazalo sie ze wiekszosc czasu jak mi wisial przy piersi to sie bawil.... Ale dwie ostatnie noce byly rewelacja :-D Maciek zjadl przed snem,po czym spal prawie 4 godziny :szok:, potem obudzil sie na 30 min karmienia i znow zasnol ;-)

Problemy mam tylko z czkawka :wściekła/y: bo jak go chwyci po jedzeni to wtedy usypianie trwa z godzine albo wiecej.... Jestem zmeczona troszke no ale juz odzyskuje sily po porodzie :tak:

Maz pomaga :-) dwa razy kapalismy syna w domu i jestesmy dumni z siebie... W nocy nie wstaje co prawda, ale ja wychodze z zalozenia ze musi sie wyspac przed praca, no a ja staram sie nadrabiac sen w ciagu dnia.

Na razie stosuje taka diete jak w szpitalu :dry: gotowane warzywa i mieso.... zupa prawie bez przypraw... Na sniadanie kanapki z szynka, serem zoltym albo bialym... Maciek nie odbiera na razie zle tych pokarmow wiec jest dobrze

A dzis pierwsza wizyta poloznej w domu ;-)

reklama
lajfik jak czytam co Ty jeszc to rzeczywiscie duzo rzeczy :sorry2:
ja to tylko chleb z maslem i wedlina albo z dzemem porzeczkowym a na obiad piersi z kurczaka gotowane na parze albo pieczone z marchewka i z ziemniakami albo z ryzem :dry: chyba musze zaczac rozszezac moja diete. dzisiaj mam zamiar ugotowac rosol z makaronem

no i dzisiaj mamy chrzest bojowy :-p zostalam sam z dziecmi na caly dzien a moja Maja to taki cycuch ze ciezko od cyca ja oderwac :baffled:. czy tez tak macie albo mieliscie na poczatku???a jak zasnie i chce ja polozyc to za chwilke sie budzi i nawet za bardzo smoczka nie chce tylko szuka cyca :dry:

Do góry