reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Nasze forumowe maluszki - radości i troski związane z wychowaniem bliźniąt.

iws my teraz podawaliśmy chłopakom Augmentin i Filip zdrowy a z Kubą od jakiegoś miesiaca jezdzimy na kontrole co 2-3 dni,dzisiaj tez byliśmy i jest poprawa ufff na 7 dzień stosowania Augmentinu Kuba dostał wysypki,nie wiadomo dlaczego bo niczego w ich diecie nie zmienialiśmy,żadnych proszków,płynów do kąpieli itp,teraz mamy tube do inhalacji i inhalator jakiś..coś na F,.. nie pamiętam nazwy.Wcześniej mieliśmy Bactrim(ale okazało sie po wysypce ze to 3-dniówka i kazano nam odstawić),przy poprzedniej chorobie mieli ten Ceclor czy jakoś tak,rózowa zawiesina i wyzdrowieli szybko a smakowało chłopakom:-)

reklama
Mmm wchodze czytam a tu same pysznosci:-)

Mam chwilke wiec tylko pochwale sie szybko ze wkoncu na sankach bylismy:) Kupki przeszly po 5 dniach, wczoraj juz bylo prawie dobrze a dzisiaj juz dobrze:) dziewczynki wkoncu sie nacieszyly zima troche:) mam nadzieje ze juz nic nie zlapia i przyjdzie upragniona wiosna jak najszybciej. Jutro poczytam dokladniej bo lece sie do wanny polezec:)

ja tak na szybko wpadam i piszę :)

Iwonka - abonament mamy w Luxmedzie - Czy jestem zadowolona? W sumie jestem, ale moje dziewczyny do chorowitych nie należą. Skierowania zawsze dostaje bez problemu, jak były malutkie to zbadane były od A do Z. Teraz poszłam z Majką to bez problemu USG jamy brzusznej, skierowanie na posiew, na mocz co miesiąc do końca roku. Morfologie to obie miały już robione po kilka razy. Skierowania do specjalistów bez najmniejszego problemu. Jak pisze mi skierowanie na morfologie to mnie jeszcze pyta co ma zaznaczyć co mnie jeszcze interesuje żeby zrobić.

Marta już ci daję namiary na te pszności:-)
kurczaczek Skrzydełka na ostro* - cincin.cc - witaj w krainie inspiracji smaku (to jest przepis na skrzydełka ale ja wg tego robię pałki)
ślimaczki Smakocie i Łakołyki: Wytrawne ślimaczki francuskie
tort - masa wg tego przepisu Krem do tortów- lekki, ale zwarty - cincin.cc - witaj w krainie inspiracji smaku i dodaję do niego maliny lub też jest pyszny z wiśniami
muffiny - tak ze słynnego bloga ale używam przepisu na ciasto marchewkowe bo robiłam wielokrotnie i jest pyszne i sprawdzone

czuć trochę słodkiego ale ja np nie daję cukru, bo wolę mniej słodkie - no i zależy od dżemu, jak masz swój to zwykle on jest mniej słodki, jak kupny, to te są słodsze. Ale polecam po prostu nie dawać cukru jak nie lubisz mięs na słodko:tak:

a jeszcze jedno pytanie ta ilośc składników z przepisu starcza ci na ile kg pałek? Czy tak jak skrzydełek 2 kg? ile to jest mniej więcej sztuk?

macie jakieś sprawdzone fajne przepisy na sałatki (np. z makaronem, ryżem czy jakieś treściwsze)?

oj na to to chyba nie odpowiem, mam teraz 18 sztuk pałek i to będzie tak ok - a skrzydełek to nie wiem bo nie robiłam, ale jakby przeszperać ten wątek na tym forum o gdzieś tam widziałam że coś babki pisały ile to jest sztuk.

Sałatki to ja zawsze robię "na oko", co mi się umyśli np:ryż, tuńczyk, papryka, kukurydza, doprawiam i jem :))))

hmmm, dziewczyny, jak by to powiedzieć. A co to sa pałki???? NIe wglębialam sie jeszcze w ten przepis, myślalam że mówicie o paluszkach a to chyba tak nazywacie jakaś część kurczaka? Podudzia?? W życiu nei słyszalam takiego określenia:)
madzia, na pierwszy roczek żona chrzestnego przyniosla mi fajną sałatkę, dotąd niespotykana. a byla bardzo smaczna tylko dośc lekka - ryż, szynka pokrojona w kosteczke, zielony ogórek i pestki slonecznika. doprawione i wymieszane z majonezem. NIe spodziewalam się że to moze być takie dobre;)Spróbuj sobie zrobic z malej ilości bo to przyśniadaniu można zmontowac nawet;)
Inne z ryżem to tradycyjnie - z tunczykiem, kukurydza i cebulka, czasem dodaję czerwoną paprykę troche zostrza smak, ale ta taka maziasta troche wychodzi (tez majonez sie dodaje). Z tresciwszych możńa coś z ziemniaczanych sałątek wykombinować, ja często robię jakies wynalazki z tego co jest w lodówce;)
A, no i sobie przypomnialam ostatni hit - sałatkę z "robali" czyli zupek chińskich. NIe wiem czy znasz, sa różne wersję, ja robię tak jak moja siostra - najpierw zalewam pokruszony makaron wrzątkiem tak żeby je trochę przykryło ale zeby nie trzeba było odcedzać potem. siekam drobno kapustę pekińska, dodaję kukurydzę, obsmażone na patelni kawałki kurczaka, cebukę w kosteczke,ogorek, paprykę, doprawiam majonezem kieleckim (jest ostrzejszy w smaku i jakby mniej tlusty. W sumie z zupek wykorzystuje się makaron tylko, niektorzy dodają te przyprawy suche, siostra dodaje je do smażenia mieska, ale ja doprawiam mięso przyprawa do gyrosa. ( tak sobie teraz myśle,że chyba nie do końca pamietalam co daję, jak się skontaktuję z siostrą to dopytam;) Ta salatka jest treściwa i pyszna:)

Marta no czasami tak sie zdarza że wszyscy wiedzą tylko człowiekowi coś umknęło, mi ostatnio coraz częsciej hehe
Pałki to podudzia, te które dosłownie wylądają jak pałka, ja tez robiłąm na urodziny pałeczki, ale sama wymyślałam przyprawy po robiłam z ryżem i miało być meksykansko, i w wielu sklepach nie ma samych pałek

reklama
Do góry