reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze forumowe maluszki - radości i troski związane z wychowaniem bliźniąt.

rabbit ..z jednej strony bylby to i dobry pomysl ale z drugiej...:sorry:.
Kilka miesiecy temu byl poruszony temat na podzial watkow wedlug wieku dzieci. Niestety nie doszlo to do skutku gdyz uwierz mi jesli takowy watek by zostal utworzony to "Wy" nowo upieczone mamy juz nie przenioslybyscie sie nigdy na rozpakowany.
Moim zdaniem jest to tak ze na ciazowym sie lepiej poznalyscie z tymi mamami ktore dopiero oczekuja dzidziusiow niz tutaj z nami. I w efekcie bylo by tak ze na rozpakowanym pisalo by kilka mama tych co teraz tu pisze a na drugim watku pisaly by "nowe" mamy.
I zawsze juz watek rozpakowanychi poruszane na nim tematy byly by dla Was za powazne... i nie na czasie :sorry:
A przeciez chodzi o to zeby mamy juz doswiadczone pomagaly tym nowym, sluzyly rada i wsparciem...
Nie wiem co sadza o tym inne dziewczyny...ale jesli uwazacie ze takowy watek jest potrzebny i czujecie sie obco na rozpakowanych to ja nie mam nic przeciwko.

Ostatnia edycja:
reklama
Ja tez mysle,ze to bylby fajny pomysl, wlasnie z tego powodu co pisze Rabbit ;)
tez mam wrazenie ze czasem wchodze wam w parade ze swoimi problemami , dlatego tez tak malo sie ostatnio udzielam na forum, nie chce was zameczac pytaniami na temat blizniat itp...
wczoraj wlasnie to tlumaczylam Joli ;)
Milego dnia Mamusie ;)

No jak uważacie dziewczyny, ale jak dla mnie nie ma problemu, że pisze się o problemach świeżo upieczonych mamuś, jeszcze nie zapomniałam jak to było ;-) Nie ma żadnego wchodzenia w paradę. Miedzy naszymi dziećmi też są spore róznice, My z Jolą mamy córki z 2009, a zdecydowana większość to już 2010 i dogadujemy się, więc myslę, że damy radę, no ale oczywiście uszanuję Wasz wybór.

A skoro dzisiaj wybory parlamentarne, to ja proponuję wybrać też moderatorke, Jola obstawiam Ciebie :-)

Witam sie w niedzielne popoludnie:)
Cos ostatnio czasu, weny mi brak do pisania.. Wejde, poczytam i wychodze najczesciej i pozniej mnie meczy ze powinnam poodpisywac ale chyba jakies przesilenie jesienne bo sie czuje jakas taka bez sil..

Co do podzialu watkow to ja tak naprawde nie wiem co lepsze..z jednej strony mozemy zawsze cos tam podpowiedziec swiezym mama a z drugiej to rzeczywiscie majac malo czasu przy maluchach duzo maja do nadrabiania zamiast uzyskiwac konkretne informacje na temat ktory je interesuje..Ja jestem otwarta i przychyle sie do wszystkiego co postanowicie:)

Dalej jestem na etapie poszukiwan kombinezonow i bucikow zimowych dla malych. Na szczescie juz mam spokoj ze soba. Nakupowalam sobie ostatnio kozakow, kurtke zimowa, jakies tam spodnie, swetry, takze chociaz z tym mam spokoj.

dziewczyny BLAGAM odpowiedzcie mi na pytania:

od ktorego miesiaca mozna powiedziec,ze jest juz lepiej z blizniakami?
i
jak zorganizowac pore kapieli? lepsza jest ta okolo 19 czy pozniejsza?

i

jak to zrobic,zeby sobie zycie ulatwic, moze jakies rady macie. albo juz gdzies o nich pisalyscie.rozpaczliwie szukam sciagawki jak ustalic rytm dnia,zeby bylo jako tako.

mam tygodniowe dzieciaczki.

Moniapa odpowiedź na pierwsze pytanie brzmi: łatwo nie było i nie będzie, ale Ty sobie z tym poradzisz, jak każda z nas, bo bliźniacze mamy to świetne organizatorki :-) Na pewno jakość życia ulega poprawie gdy dzieci zaczynają przesypiać nocki (u nas było to już w 4 miesiącu).

Dla mnie dużym ułatwieniem była rezygnacja z karmienia na żądanie, a zamiast tego rytm co 3 godziny.

Wszystko się ułoży, zobaczysz. Tydzień to za mało, żeby ustalić, co i kiedy będzie najlpeije, ale do miesiąca już będziesz wszystko wiedziała, powodzenia!:tak:

Anulka ja też jeszcze nie mam kombinezonów, w ogóle jakoś nie dociera do mnie, że zima za pasem.

Ostatnia edycja:
czyli do miesiaca sobie powinnam zorganizowac w miare dzien tak? juz sie nie moge doczekac.
jesli macie jeszcze jakies rady, cos co Wam ulatwilo zycie to piszcie prosze. ja na razie jestem zielona. chcialabm sie cieszyc kazda chwila moich malutkich. na razie tak jest,ale wkrotce bede zostawala z nimi calkiem sama po kilka godzin dziennie i bardzo mnie to stresuje. czy ktoras z was tez zostawala sama z noworodkami?

reklama
nie było mnie kilka dni i widzę że znów jakieś kłótnie i problemy....

Jesli młodsze mamy chcą to niech zakładają nowy wątek, albo moja propozycja to niech sobie założą grupę dyskusyjną a tutaj do nas też zawsze mogą zajrzeć i pogadać, poradzić się. Ja nie mam nic przeciwko bo wiem że dla was może być nużące czytanie o naszych problemach. Wiem też z doświadczenia że prędzej czy później dojdzie do rozłamu jak to było w tamtym roku. Dlatego chyba lepiej "rozstać się" w zgodzie?

Co do moderatora to jak nie chce jedna osoba to proponuję wybrać dwóch czy trzech.

Do góry