reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze forumowe maluszki - radości i troski związane z wychowaniem bliźniąt.

reklama
Dziewczyny jak to jest z ta kaszą?Od kiedy można? Byłam dziś u położnej bo Hania robi takie cyrki z jedzeniem że szok. Dziś w nocy było półtorej godziny walki. Płakała z głodu a jak dawałam butlę to ryk taki że szok i wypychała smoczek.Po dłuuugim czasie zjadła 30 ml i padła spać a rano zjadła 90 jakby nigdy nic. Położna mówi że prawdopodobnie chciałaby już zjeść coś innego i nie akceptuje już mleka. Kazała kupić kaszę od 4 mieisąca bo w 4 dzieci weszły ale kaszki są tylko po4 miesiącu. Kupiłam na wszelki wypadek ryżową z malinami i puszkę bebilonu. Ale nie jest mi na rękę żeby były na różnych mlekach. I tu pytanie czy mogę dać chociaż odrobinkę tej kaszy dla zmiany smaku?Może będzie jadła chętniej?Jakieś pół czy nawet całą miarke
I o co dokładnie chodzi ze smokami aventu trojprzepływowymi z tym przekręcaniem

A huśtawka bardzo fajna. Boże nie starczy mi chaty na te gadżety :) A kojec mam taki mały 100X100 ale to tak na pół godzinki, godzinę żeby móc coś zrobić.
Jedynka przekręca się tylko Hania. Jerzyk niby przez to zaburzenie ma zaburzone też przekręcanie. Jak nie będzie się przekręcał to nie będzie siadał, raczkował i wszytsko po kolei. Dlatego pokazujemy przez ćwiczenia jak się to robi

Dziekujemy za kolejne zyczenia roczkowe:*

Co do hustawek u nas wisi przy kuchni, na kolkach. Taka plastikowa bezpieczna hustawka gdzie sie nogi wsadza i male nie wypadna napewno. Przydalyby sie dwie bo jak jedna sie buja to druga musi czekac:) Co do tych stojacych tez slyszalam niezbyt dobre opinie. Hustawka chodzi razem z dzieckiem jak sie buja..malo stabilne sa. Na wiosne pomyslimy jak przy domu zrobic malym. Mamy plac wiec bedzie jakas piaskownica, hustawka, moze zjezdzalnia jakas pozniej..pomyslimy:)

Jedynka co do kojca to super sprawa. My mamy ten duzy drewniany z 8 bramek i jest naprawde super tylko troche pozno go kupilismy. Bo male juz poczuly wolnosc i nie za dlugo w nim posiedza..teraz to prawie wogole:/ Wylamuja albo otwieraja sobie bramke bo sie poluzowala i wyjscie z niego to zaden problem..Ale wczesniej potrafily siedziec tam godzine, dwie i sie ladnie cicho bawic wiec warto:) fajne w tych kojcach jest to ze robi sie z nich ksztalt jaki sie chce i teraz mam rozciagniety wszerz jako zaslona zeby male mi za telewizor nie wlazily i kwiatkow nie jadly:)ale najlpiej kupic poki male zaczynaja sie przemieszczac.

Lenna ja bym Ci radziła zacząć od kleiku (kukurydzianego lub ryżowego). Przygotujesz go na mleku, które podajesz dzieciom. Wydaje mi się, że kleik jest na początek lepszy od kaszek smakowych.

Yenefer czytałaś wcześniejsze posty? My Cię tu wytypowałyśmy na moderatorkę ;-)

Ostatnia edycja:
cholerka, ale sie opisalam i ciagle kasuje mi sie. teraz bedzie w skrocie...
anulka, spozione buziaki dla Twoich pannic :)
kojec jest fajny jak sie ma go gdzie rozlozyc i jak sie ma samodzielne dzieci ;;; juz pisalam wczesniej jak sie moje zachowuja, a jak wyjde to rycza za mna. Albo za babcia.
Ludzilam sie ze je bede mogla zostwic i cos zrobic. Asia potrafi sie jeszcze sama ladnie bawic wiec przy niej 3prasowalam i nie musialam sie stresowac ze gdzies polezie. A co do puzzli piankowych, ech, wlasnie gdziecs wyczytalam ze sa rakotworcze czy cos i probuje zglebic temat. Szkoda by bylo je wyrzucac bo sie fajnie sprawdzaja jako podoga amortyzujaca mniejsze upadki i nie slizgajaca.

Czy wy wszystkie macie domki?? Dalyscie mi do myslenia tym ograniczaniem dzieciom swobody i wlasnie sie zastanawiam jak moge zorganizowac przestrzen zeby je wypuscic. Niby mamy w mieszkaniu dwa duze pokoje ale trudno je zagospodarowac na nas czworo... moze mi cos poradzicie??? Otoz chcialam w naszej dawnej sypialni urzadzic pokoj dla dzieci. Taki tymczasowy, zanim nie bedziemy miec odpowiedniego. Problemem jest glownie szafa, ktora w nim stoi - wielka zabudowa, od podlogi do sufitu ( 2,75 i szeroka jakies 4-5 m)Raz te drzwi na szynach, dwa - 2 wielkie lustra w tych drzwiach. pyranie jak zabazpieczyc te lustra zeby w przypadku uderzenia i rozbicia ich przez dzieci nie rozsypaly sie i ich nie pokaleczyly???Tapete przykleic? folie samoprzylepna? nie chce sie szafy pozbywac bo sypialnia ma byc tam znowu kiedys

hej Dziewczyny.Jedynka,dzięki ;)
my żyjemy póki co.
chłopcy sa aniołami do godz.17-bo śpią z przerwami na jedzenie..a potem marudzenie,czesto do północy.i tak dzien za dniem.

Leon przewraca sie juz z plecków na brzuzek mimo ze jest wiekszy i ciezszy niz Maksik.
ktos pisał o łaczeniu karmienia piersia i butla.otóz moi sa swietnym przykładem ze sie da.prawie wszystkie posiłki maja piersiowo-sztuczne:)tzn.pół godziny cyca i 60 ml z butli.i zdecydowanie wola cyca:)w nocy natomiast karmie tylko piersia.jesli odciagam mleko to wtedy dostaja max 120 ml.

spia ze mna w łózku,ich łozeczko słuzy do ogladania karuzeli:)jak kwicza w dzien lub w nocy to hop do wózka-wiec nie martw sie Jedynka,nie jestes sama:)
pozdrawiam serdecznie

dziewczyny znacie jakas skuteczna diete odchudzajaca dla karmiacych?jestem w tej chwili na białkowo-weglowodanowej ale nie wiem czy nie jest dla dzieci zbyt restrykcyjna... :(

Ostatnia edycja:
Lena juz kiedys Ci pisalam, ze ja dawalam kaszke poczatkowo odrobinke az do 2-3 miarek do teraz, ale zaczynalam od kleiku, jest raczej neutralny i chyba troche zmienia smak mleka wiec zacznij od tego przez 3-4 dni potem smialo dosypuj kasze

Lenna ja bym Ci radziła zacząć od kleiku (kukurydzianego lub ryżowego). Przygotujesz go na mleku, które podajesz dzieciom. Wydaje mi się, że kleik jest na początek lepszy od kaszek smakowych.

Yenefer czytałaś wcześniejsze posty? My Cię tu wytypowałyśmy na moderatorkę ;-)

widziałam, widziałam i jakiś czas temu odpisałam, no i ja wytypowałam Ciebie Gemini :))))

Nie wszystkie mamy domki:(chociaz mi sie bardzo marzy!!!!
ja mieszkam w bloku mamy 3 pokoje,kuchnie wc i lazienke.a co najlepsze mieszkamy na 4 pietrze bez windy,hihi.
3 egzaminy za mna zdane na 4.Jutro jeszcze 2 i w poniedzialek 2 ustne i koniec,uufff.Tez mi sie zachcialo na stare lata nauki:)
My juz po kapieli dziewczyny rozmawiaja z tatusiem,ja ide pod prysznic:)
Dziewczyny wiecie co??Od mojego miasta o 10km dziewczyna jest(była) w ciazy lezala u nas w miechowie w szpitalu z tym wirusem ah1n1 ten swinskiej grypy.juz sie boje!!!!ona jest w szpitalu w krk,w spiaczce farmakologicznej,i zrobili jej cesarke w 26tyg:(podobno dzieciatko wazy nie caly kg.niby z dzieckiem wszystko wporzadku!!!!!

Ostatnia edycja:
reklama
2ania gratulki! Super Mama jesteś - podziwiam że możesz się uczyć przy dzieciach. Ja idę od września na studia i jestem w strachu czy dam radę?
Moje dziewczynki śpią już od godziny - wymęczyłam je dzisiaj, bo tańczyłśmy, ćwiczyłyśmy i robiłysmy różne fajne rzeczy :)

onna ja mam domek ;) Co do szafy to może faktycznie jakaś folia lub okleina będzie dobra. NAwet jak dzieci uszkodzą lustro to przynajmniej im się krzywda nie stanie. Może coś w tym stylu http://allegro.pl/okleina-folia-samoprzylepna-meble-szafa-wzory-i1395085760.html tylko nie wiem czy można to potem zerwać bez szkody dla mebla.

Do góry