reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Nasze forumowe maluszki - radości i troski związane z wychowaniem bliźniąt.

reklama
Cześć wszystkim :-D:-D
WSZYSTKIEGO NAJ NAJ NAJ Z OKAZJI DNIA KOBIET
:-)

Gosiu GRATULACJE!!! Nie martw się o nic, dasz sobie ze wszystkim radę :tak: Bliźniaki są suuuuper!:-)

Co do badań maluchów, to my nie dostaliśmy żadnych skierowań. Małe urodziły się po 36 tygodniu, więc nie zostały uznane za wcześniaki. Dostały po 10punktów. W szpitalu miały robione usg przezciemiączkowe i przesiewowe badanie słuchu. Oczywiście miały też robioną morfologię. Wszystko wyszło ok. Potem jeszcze na własną rękę robiliśmy usg bioderek (2x) i powtórzyliśmy też na wszelki wypadek usg główek.

Witam się z rana.
Chłopcy dali popalić w nocy. Chyba przez ząbki. Dzisiaj dostaną na noc paracetamol. Zobaczymy czy to coś pomoże, bo dzisiaj miałam pobudki co 1,5h.
Z moją dietą raz lepiej, raz gorzej. Jak na razie spadło mi 1,7kg do upragnionej wagi jeszcze jakieś 30:-D
A jak schudnę i będę miała zbędne 10 tysi, to sobie flaka zoperuję ;-)

ja równiez nie mam żadnych skierowań a wiedząc wcześniej że dziewczyny z bilźniakami latają do wielu specjalistów spytałam o to pani doktor przy wypisie ze szpitala i powiedzała że z dziewczynkami wszystko ok. nie są wcześniakami i tylko do ortopedy idziemi w 6 tyg, życia

ja dziś jak tydzień się odchudzam i mam 4 kilo mniej sama jestem w szoku jeszcze tylko 26 kilo .Teraz jem otręby z jabłkiem na śniadanie smakuje jak bym jadła korę z drzewa

Jak ty to zrobiłaś? jaką dietę stosujesz? moje odchudzanie to kilogram na + :-):zawstydzona/y:

Dzień dobry!
Ja też jestem niewyspana :baffled: Jestem na nogach od 4.30... Ostatnio dziewczyny mi się budzą tak koło 5. I co ja mam im zrobić? Wieczorem zasypiają ok 19 - przecież nie będę ich na siłę rozbudzać, żeby rano dłużej pospały. Budzą się tak wcześnie, chcą jeść, a potem już nie idą spać, tylko szaleją w łóżeczkach. One chyba bardzo nie lubią spać. Jestem wykończona!

Bura, a o której godzinie kąpiesz? My jak wykąpiemy o 20.00, to ostatnie karmienie wypada o 21.00 i dziewczyny śpią do 7.00 i tak już od 4 miesiąca mniej więcej. Może spróbuj powolutku opóźniać im kąpiel i stopniowo wydłużać harmonogram dnia?

Myślę, że tak:) Ale jak ci pediatra da skierowanie do ortopedy - to idż, nic sie nie stanie:) Gdyby coś się działo z bioderkami, to by Ci powiedzieli:)

Kiedy sie urodzili Twoi chłopcy??

A badanie bioderek nie jest u ortopoedy?? bo ja tak sie zapisywalam.
my tez mielismy w szpitalu przesiewowe sluchu, usg przezciemiaczkowe, bad krwi. a jedziemy na powtorke usg malego i na morfologie mamy skierowanie. i to wszystko.

Jak ty to zrobiłaś? jaką dietę stosujesz? moje odchudzanie to kilogram na + :-):zawstydzona/y:

Ja mam zaplanowane jeść 5 niewielkich posiłków w ciągu dnia ,nie stosuje jakiejś konkretnej diety bo nie mam czasu bawić się w gotowanie
śniadanie owsianka NESVITA
2 ŚNIADANIE 2 kromki ciemnego pieczywa z jakąś wędlinką
obiat jak wszyscy tylko bardzo mało
podwieczorek jogurt
kolacja owoc
czase jam mniej bo nie zdążę z czasem jak to przy 4 dzieciach
teraz napewno będę chudła wolniej bo w pierwszym tygodniu to zawsze tyle mi spadało ale jak będę 1 kilo na tydzień chudła to będzie super bo szybkie chudnięcie to potem jojo będzie ;)

odnośnie tego chirurga to wsumie to samo co ortopeda bo on sprawdza bioderka a potem jak dziecko chodzi to czy prosto nóżki stawia na skierowaniu jest do poradni chirurgicznej i lekarz sprawdza czy maluch szeroko rozkłada nóżki jak jest coś nie tak to karze szeroko pieluchować i wszystkim dzieciom robią usg bioderek , wizyta po 6 tyg życia i potem chybz za 6 tyg i następna jak dziecko samo już chodzi .Przynajmniej tak jest u mnie

Bura, a o której godzinie kąpiesz? My jak wykąpiemy o 20.00, to ostatnie karmienie wypada o 21.00 i dziewczyny śpią do 7.00 i tak już od 4 miesiąca mniej więcej. Może spróbuj powolutku opóźniać im kąpiel i stopniowo wydłużać harmonogram dnia?
Masz rację - chyba musimy zmienić małym plan dnia. Do tej pory wszystko było tak uporządkowane, że niemal co do minuty wiedziałam, co będą robiły moje szkrabki (łącznie z kupą, którą sadziły zawsze o tej samej porze +/- pół godziny). Coś się zaczęło zmieniać odkąd zaczęły jeść nowe rzeczy i z każdym dniem jest coraz gorzej. Czasami nie rozumiem własnych dzieci :-( Poprzestawiały im się pory spania w dzień, jakoś tak dziwnie zaczęły wypadać dokładnie w porach karmienia. I wtedy zaczyna się jazda: młode są głodne, śpiące, zaczynają wyć, a ja nie mogę ich uspokoić ani nakarmić. W końcu zjedzą najwyżej 50 ml i padają ze zmęczenia. Śpią 15 minut, a ja za ten czas robię kolejne mleko (bo to jest już zimne po czasami nawet pół godzinnej walce). No masakra jednym słowem :wściekła/y: Oczywiście nie jest tak za każdym razem, bo przeważnie sa bardzo grzeczne. Ale coraz częściej się tak zdarza i zaczynam mieć tego dość! Muszę coś zmienić, faktycznie zacząć je kłaść później spać, ustalić nowe pory karmienia.
Co do kąpieli, to kąpiemy tak koło 18, ale nie codziennie. Tak jak piszesz Gemini, musimy to koniecznie zmienić! Już sobie postanowiłam, że teraz kąpiel będzie codziennie i to później - właśnie koło 20. Tylko będziemy musieli stopniowo opóźniać porę kąpania, bo jak na razie małe padają o 19 i w żaden sposób nie da się ich obudzić. Muszą się powoli przestawić. Inaczej przy nich zwariuję!

A teraz z innej beczki: czy można dostać od pediatry skierowanie do okulisty? Zaczynam się martwić o oczko Lenki, bo ma zatkany kanalik (od 2 tygodnia życia) i coraz częściej jej ropieje oczko. Masuję jej to codziennie, ale bez rezultatów. Najgorsze jest to, że mała bez przerwy to oczko trze, więc albo ją boli albo swędzi. Do tego, jak tylko nacisnę kanalik, to wypływa stamtąd pełno ropy :crazy:
Nasz lekarka powiedziała, że jeśli chcemy, to możemy pójść z nią do okulisty, ale to prywatnie... I teraz nie wiem, czy rzeczywiście nie może dać nam skierowania, czy z jakiegoś powodu nie chce? Nie chcę płacić za coś, co mogę mieć za darmo, poza tym boję się, że wybulę kasę (pewnie niemałą), a okulista stwierdzi, że kanalik sam się odetka - bo takie opinie już słyszałam.
Za to Olguni odetkały się oba kanaliki :-)

reklama
Witam się z rana.
Chłopcy dali popalić w nocy. Chyba przez ząbki. Dzisiaj dostaną na noc paracetamol. Zobaczymy czy to coś pomoże, bo dzisiaj miałam pobudki co 1,5h.
Z moją dietą raz lepiej, raz gorzej. Jak na razie spadło mi 1,7kg do upragnionej wagi jeszcze jakieś 30:-D
A jak schudnę i będę miała zbędne 10 tysi, to sobie flaka zoperuję ;-)

gameleo-u Ciebie noc tak beznadziejna jak u nas:crazy:
alan tak samo ząbkuje i budzi sie w nocy z takim krzykiem że szok:szok:
niech mu te zeby wreszcie wyjdą!!:wściekła/y:

bura-nie mam pojęcia dala czego wasz dr.nie chce wam wypisac skierowania do okulisty:no:?
sam powinien to zaproponowac skoro widzi ze malutka ma problem z tym oczkiem.
im wczesniej odetka sie ten kanalik tym lepiej.
wiec popros go o skierowanie!!
i popieram- po co ma sie płacic za cos co można miec za darmo.:rofl2:

Do góry