reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze forumowe maluszki - radości i troski związane z wychowaniem bliźniąt.

hej dziewczyny
mam pyt pewnie dla tych zaprawionych mam,kiedys juz chyba pytałam ale juz nie pamietam.
mam oddac mocz i kał do analizy moich szkrabow i pyt nr 1-ten woreczek to jest jakis myk zeby go załozyc?mozna na to pampersa załozyc hmm mamusie chlopaczkow pomozcie.pyt nr 2 to kiedy ten kał wziac np dzisiaj wieczorem i gdzie trzymac ten pojemnik,moge jutro rano a jak nie zrobia i tak bede czekac ehh dodam ze jutro rano chce oddac do analizy..

reklama
Rainmanka mój Jerzy dostał strasznych krost na twarzy od kremu Nivea którym je smarowałam przed spacerem. Teraz kupiłam Ziajkę bo tania i jak trzeba bedzie wyrzucuc to nie szkoda. Ale my oboje z mężem mamy alergię na detergenty więc nie zdziwie się jak trzeba będzie oilatum. A teraz kupiłam płyn do kąpieli z szamponem gratis i Hanuta ma dzięki niemu piękną fryzurę :)

Rainmanka mój Jerzy dostał strasznych krost na twarzy od kremu Nivea którym je smarowałam przed spacerem. Teraz kupiłam Ziajkę bo tania i jak trzeba bedzie wyrzucuc to nie szkoda. Ale my oboje z mężem mamy alergię na detergenty więc nie zdziwie się jak trzeba będzie oilatum. A teraz kupiłam płyn do kąpieli z szamponem gratis i Hanuta ma dzięki niemu piękną fryzurę :)

lenna własnie moj Franus tez ma taki tradzik ze hej i to od nd a wczesniej sliczna buzka.myslalam ze te plamy sa od mleka,ale zminilismy i nic.plam niby mniej ale krostki sa nadal i tez smaruje nivea przed specarem.myslisz ze to od tego??jak sie tego pozbyc,wystarczy odstawic?

Ja odstawiłam i jest lepiej chociaz leciutkie krostki jeszcze ma. Ale dziś w przychodni panie się zachwycały że oboje ładne buzie mają i że takie krostki to pikuś. Z tego co iwme chłopaczki tak mają. Spróbuj odstawić a jak nie będzie lepiej to znaczy że to trądzik niemowlęcy i z tego co czytałam nic się z tym nie robi trwa 3-4 miesiące i samo mija.Nie wyglada ładnie no ale cóż zrobić.
I co wróciliście do enfamilu?U mnie już oboje sa na nim i póki co ładnie jedzą. Zobaczymy tylko jak kupka Hani bo ona robi raz na dwa dni i ciekawe czy coś się zmieni chociaż położna powiedziała że jak na sztuczne mleko to i tak super robią. Tylko akurat jak zmieniłam mleko to podrożało 2 zł wzgędem bebilonu i teraz pucha 25 zł :)

justella z kałem to nie pomogę bo nigdy nie oddawałam do analizy. A no co to badanie ma być? Na pasożyty? Bo jak na pasożyty to oni to wkładają do cieplarki więc nie wiem czy może w domu długo stać. Pobranie moczu u chłopców do pikuś. Ja miałam jazdy u dziewczynek. Woreczek zakładasz na siusiaczka i teoretycznie można założyć pieluszkę, ale w praktyce lepiej czatować na te siuśki żeby nie wylały się z woreczka. No i musisz pobrać poranny mocz, więc najlepiej po porannym karmieniu. Wymyjesz siusiaczki, założysz woreczki i czekasz, czekasz, czekasz...

rainmanka moja Kinga kiedys tez miala taka chrostke na wardze,poszlam do lekarza i przepisala jej masc robiona i po tym jej zeszlo.do smarowania uzywam sudocremu,a chusteczek nawilzajacych bambino.Kapie je codziennie w oilatum.

Aha i szczepicie na te platne szcepionki swoje dzieciaczki,mowie o pneumokokach i rotawirusie.Mnie nie stac zeby na szcepionki dac 1560zl na pneumokoki:(,lekarka twierdzi ze wiecej osob nie szczepi niz szczepi,ale boje sie zeby im sie cos nie stalo?!!!!

Ostatnia edycja:
Ja szczepię na pneumokoki. Pisałam już o tym że miałam możliwość skonsultowania sprawy z osobą z ministerstwa zdrowia i powiedziała żeby darować sobie rota i meningo a zaszczepić na pneumo.
Myślałam tylko że to są dwie dawki i są 3 jedna kosztuje 320 zł więc ręce mi dziś trochę opadły bo to 2000 zł na dwójkę.I to jest szczepionka z 13 szczepami a jest jeszcze z 6 i kosztuje 100 coś zł za dawkę. Lepiej chyba 13 szczepów
Pneumo są ważne jeśli dzieci idą do żłobka czy przedszkola. Ja jeszcze na dzień dzisiejszy nie wiem czy pójdą do żłobka więc na wszelki wypadek szczepię.
Lekarka też mówiła o rota ale koszt jest przeokropny :)

witajcie
o matko jakie tempo pisania

witaj rainmanka nie miałyśmy okazji chyba się przywitać, gratulacje, witamy w gronie
Onna co do smoczków ja używam 3, trójprzepływowe i krzyżyki to masakra nawet gęsta kasza za szybko leci, ja kupołam cąły komplet smoczków z TT na początku,wszystkie wypróbowane.Podobnie jak Yenefer ja do mleczka sypię 1-2 miarki na np.240ml mleka i przez 3 idzie bez problemu czy to kasza czy kleik, gęstą kaszę daje łyżeczką...swoją drogą Yenefer co raz częścej zwracam uwagę,ze podobnie żywimy swoje dzieci,mamy podobne zwyczaje,godziny no i dzieci w podobnym wieku...

co dp blizny ja niczym nie smarowałam, też mam taką bladą krechę

co do szczepionek ja nie szczepię są jak zawsze entuzjaści i przeciwnicy...mi pediatra kazała obserwować dzieci jak będą chorowały to zaszczepić jak nie to nie szczepić, małe dopiero teraz 2 raz miały mały katar więc nie zamierzam szczepić zresztą szczepiłam skojarzonymi i jeszcze bokiem wychodzą mi te artykuły itp. nas nikt nie szczepił i ja nie chorowałam prawie nigdy

co do badąń ja też robiłam tylko mocz więc z reszta brak doświadczenia

Jedynka mój mąż też wstaje na 6 rano dyżur pełnimy oboje ja niestety kiepsko sypiam więc słyszę każdy szmer,więc częściej wstaje, małego karmimy na zmianę, jedną noc on,drugą ja bo chłop nie odpuszcza hi hi

co do siadania kiedyś już pisałyśmy, moje siedzę jako tako, raczej posiadują o tak bym napisała, trochę jeszcze pijaczkowato...ale co zrobić uważam,że na wszystko przyjdzie pora

iws jak tam w pracy, ja 13 grudnia wieli powrót po 1,5 roku przerwy masakra, im bliźej tym gorzej,mam pietra normalnie,a nie chce mi sie krzykunów zostawiać, przedtem myślałam inaczej teraz jak sa spokojniejsze to normalnie ryczeć się chce

moje czort ciut grzeczniejsze,mały nauczył się psykować bardziej naśladować jak ty coś do niego mówisz to próbuje naśladować no masakra tak się kłuci, naprawdę już chyba trochę lepiej coś jest w tym 8 miechu
pozdrawiam
p.s Yenefer w odp. wątku wrzuciłam moją wyprawę po foteliki

Dziewczyny stosujecie już jakąś antykoncepcję? Jutro amm kontrolę u lekarza. Spirali się boję, tabletki tak średnio bo miałam już cyrki z zajściem w tą ciążę a chciałabym mieć jeszcze jedno dziecko ale nie za szybko i nie wiem na co się zdecydować.
A wogóle to sex ostatnio miałam ok 20 tyg ciąży :( Później nie miała ochoty, póxniej był zakaz jeszcze później szpital a teraz to połóg. Chyba już można ale czuje się jak przed pierwszym razem :)

Polecam Ci NUVARING - jak dla mnie rewelacja!
Nie trzeba pamiętać o tabletkach,nie obciąża zoładka i dawka hormonów też dość mała.
Zapytaj swojego gina,ja stosuje od lipca - wcześniej brałam tabsy - i naprawdę jestem super zadowolona.

reklama
Aha i szczepicie na te platne szcepionki swoje dzieciaczki,mowie o pneumokokach i rotawirusie.Mnie nie stac zeby na szcepionki dac 1560zl na pneumokoki:(,lekarka twierdzi ze wiecej osob nie szczepi niz szczepi,ale boje sie zeby im sie cos nie stalo?!!!!

Na pneumokoki szczepiliśmy, rota bardzo dużo pediatrów nam odradziło - raz ze rotarix zawiera rtęć, ze częstymi skutkami ubocznymi są wlasnie biegunki - wiec uznalismy ze takie same ryzyko ze dostaną rota jak i ze akurat u nich pojawią się skutki uboczne,poza tym wirusów wywolujących biegunkę jest cala masa a akurat rota stal sie taki "popularny"...moja Nikola akurat złapała adenowirusa,jeszcze większe cholerstwo bo atakujace drogi oddechowe,miala 6 tyg, dużo dawalismu jej pic ,dostawala probiotyki, smecte - i przeszło. tak wiec rota odpuscilismy sobie a pneumokoki jak najbardziej tylko pierwszą dawke dopiero w 8 miesiącu - tak tez nam pediatra doradzila,ze szkoda obciazac tak bardzo malutki organizm dziecka - w 6 tyg podczas pierwszych szczepien tyloma szczepionkami naraz,zwłaszcza ze nie mielismy zamiaru dawac dziewczek do zlobka.Pierwsza dawka byla w 8 miesiacu, druga w 11 a trzecia za rok.
Teraz czeka nas ta nieszczesna odra,swinka,rozyczka....:/

acha a za pneumokoki tez tą 13 szczepowa placilismy 200 zl z hakiem,nasze lekarka wyszukala najtansza hurtownie i sprowadzila nam, takaze warto popytac bo ceny się dosc roznia.

Do góry