reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze forumowe maluszki - radości i troski związane z wychowaniem bliźniąt.

Milenka STO LAT DLA CHŁOPAKÓW! Spoznione ale szczere! Buziaki!

Rainmanka ja blizne smarowalam takim zelem co sie nazywa Contractubex. Tak długo az wysmarowalam cala tubke.

Jezeli chodzi o noce to ja wstaje do malych. Moj M wstaje przed 6 do pracy. Male ogolnie po 3 miesiacach juz zaczely ladnie spac. Jedza na spiocha raz i spia dalej. Tyle ze ostatnie noce doprowadzily mnie do depresji jakiejs bo prawie nie spalam. Male sa chore obie. Cieknie im z nosow, kaszla, kichaja. Wczoraj u pediatry bylismy i do konca tyg w domu a juz tydzien siedzimy..Zwariuje chyba. Najpierw Majka miala goraczke i nie spala prawie 2 noce..teraz Julka juz 3..ciezko im sie oddycha przez katar i gardla chyba bola stad te problemy nocne. Nie moge sie doczekac az wyzdrowieja i wkoncu sie wyspie. A jeszcze mnie zarazily i ja tez kicham i sie slabo czuje.

reklama
a ja niczym nie smarowałam...czasami spryskiwałam octeniseptem

anulka współczuję Wam tej choroby! Taka pora roku, ciągle słyszę że ktoś chory. Dużo zdrówka!

Moja mama rzadko u nas jest (odległość) ale jak przyjedzie to mimo że czasami mnie denerwują jej metody, to cieszę się bo mogę odsapnąć. Nie mam stracha jak gdzieś wychodzę, bo z teściową już nie jest tak różowo. Owszem mogę z nią zostawić dziewczynki ale jedynie na 2-3godz, czyli czas pomiędzy karmieniami.

Jeszcze jedno pytanie.
Jak dbacie o higienę intymną u dziewczynek?? Czym przemywacie?

Ja używałam husteczek ale dziś zauwazyłam tam (dokładnie na wardze sromowej) krosteczkę. Nie wiem co to i od czego. Może przemywać gazikiem z wodą a nie husteczkami?

Dziewczyny ledwo żyję byłam sama z dziećmi u lekarza :)
Byłam mokra już jak je ubierałam a najlepsze przyszlo później :) Sama targalam foteliki do samochodu, z samochodu do przychodni i z powrotem do domu :)
No i zabiegamy się do lekarzy na maksa. Oboje na morfologie, oboje do kardiologa bo mają lekkie szmery. Z Jurkiem patologia noworodka i oboje powtórne badanie słuchu. Dostałam skierowanie do neurologa bo może dostaniemy zaświadczenie na darmowe szczepionki. Hanutkę czeka rehabilitacja bo ma jakiś kręcz szyjny od ułożenie w brzuchu. Jestem przerażona bo jeżdżenie na rehabilitacje z jednym oznacza jazdę z dwójką nie mam pojęcia jak to będzie. Lekarka powiedziała że Jerzyk jest mniej dojrzały jak to chłopcy. Waży 3700 a Hanka 3760 więc przybierają bardzo ładnie. A martwiłam się że za mało jedzą.
Za 2-3 tyg szczepienie myślałam że pneumo są 2 dawki a są 3 czyli 2000 zł ....

Przyszedł dziś cosatto i jestem bardzo zadowolona, szybko go złożyłam i nawet byłam z dziećmi w lidlu i hurra mieszcze się w kasie :) Ma cieple śpiworki, opatuliłam je, główki wsadziłam we wkładki dla noworodków i na pół godziny do sklepu czy tak jak chciałam do lekarza może być. I jest prawie jak nowy a zapłaciłąm jak za połowę nowego :)

A blizny niczym nie smarowałam

Ja przemywam dzieci przy przewijaniu chusteczkami szczerze mówiąc nie mam siły biegać z mieseczką z wodą i wacikiem tak jest wygodniej. Hani niczym nie smaruję i nie sypię. Kąpie co drugi dzien w Oilatum i delikatnie myję tetrą co trzeba :)Wogóle polecam Oilatum, drogie ale niczym nie trezba juz smarować a nie ma żadnych problemó ze skóra
rainmanka może ta krostka to przypadek

Ostatnia edycja:
rainmanka przemywam chusteczkami, niby w szpitalu położne twierdziły że najlepiej wodą z mydłem, ale przy takiej ilości zmienianych pieluszek niech same sobie przemywają. Codziennie są również kąpane. Raz wyskoczyły im krosteczki, pojechałam z tym do lekarza i lekarka powiedziała że to jest podrażnienie od moczu. Pomógł sudokrem. Pięknie zeszło. Wcześniej nie byłam jego zwolenniczką a teraz tylko sudo do pupki używam.
A no i lekarka mnie od samego początku uczulała żeby podmywać od przodu do tyłu i nie bać się, rozchylać wargi sromowe i dokładnie czyścić, żeby jakieś infekcje się nie przyplątały.

Pupę też smaruję sudokremem. Mam w sumie też na odparzenia z Nivea ale jakiś za bardzo tłusty i teraz tak pomyslałam ze ta krostka wyskoczyła po tym jak posmarowałam kremem z Nivea i moze sie dostał tam gdzie nie trzeba.

Kurcze niby wszystko tak oczywiste ale teraz człowiek sie nad każdym drobiazgiem zastanawia.

reklama
Yenefer dzieki bardzo. No teraz te chorobska ciagle sie czepiaja. Mielismy problem z dostaniem sie do pediatry, a chodzimy prywatnie..bo tyle ma malych pacjentow. Jesien.. Buziaki dla Twoich malutkich:)

Ja chusteczkami wycieram malym. Nie ma czasu na zabawy z woda i mydlem. Codziennie sa kapane przez tatusia, ktory dba zeby wszystko bylo dokladnie wyczyszczone po calym dniu:)

Moja blizna widoczna jest ale taka blada. Ona mi najmniej przeszkadza. Najgorsze sa te rozstepy cholerne. Chociaz poszlam z 3 razy na solarium i jakby mniej widac jak sie opalilam, wiec musze czesciej chodzic:)

Do góry