reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze forumowe maluszki - radości i troski związane z wychowaniem bliźniąt.

Dziewczyny ja palcilam po 90zl za kazdy zabieg plus piaty polowe ceny. U nas akurat byla promocja( normalna cena 120zl), ale wiem ze w kazdym miescie roznie ceny sie wachaja.
Powiem tylko ze naprawde warto. Zreszta poczytajcie sobie o tym w necie.
Caly zabieg trwal 1.15minut. Zaczynal sie peelingiem, potem mialam brzuch psiukany serum ujedrniajacym a nastepnie glowny zabieg czyli fale. Pod lopatkie podkladna jest taka zelazna "lopatka" owinieta mokrym recznikiem, na brzuch nakladany specjalny zel a potem kosmetyczka "jezdzi" taka glowica. Tak jak na usg..:tak: Chwilami naprawde parzy ale to nie skora tylko tkanak w srodku na skutek wytwarzania ciepla w tkance lacznej . Po zabiegu na brzuch nakladana jest maska algowa ujedrniajaca i dzialajaca na rozstepy. Tak sie z nia lezy 30minutek. Na koniec jeszcze popsiukanie skory serum.
U mnie skora byla juz "inna" po pierwszym zabiegu.:tak:
Jak tylko bede w Polsce na urlopie to znow lece na serie zabiegow..:tak:
Najpier musze jednak troche zaskorniakow odlozyc...;-);-);-):-)

Lona...noooo niezly pomysl z tymi pampersami...:-D:-D:-D:-D
Ja dlugo po porodzie wygladalam jakbym miala zaraz urodzic kolejnego bobasa..:sorry:
Teraz znow nikt nie wierzy ze jestem mama dziewczyn...:sorry:

Pauli...ja nie stosowalam nigdy tej diety ale dziewczyny na majowkach 2009 ja stosuja...Jakbys weszla to na pewno Ci pomoga...sa juz obcykane w niej. :tak:

Co do dzieci to napisze Wam ze u mnie dziewczyny bardzo sie zmienily. Na poczatku wlasnie byly fazy. Jedna byla ta "lepsza" druga ta "nieznosna"..:sorry: a za jakis czas sie wymienialy...
Teraz jest starsznie...dziewczyny okropnie sie bija...o wszytko..o zabawki, o to ktora jest blizej mamy czy taty...:no:. Jest caigniecie za wlosy, popychanie, gryzienie, bicie po twarzy, szczypanie...:szok:. Normalnie czasem nie mam juz sil...
Owszem...przytulaja sie takze ale co z tego jak i ta siostrzana milosc konczy sie najczesciej walka...:no::sorry:
Rozmawilam z mamami starszych blizniat i podobniez ta faza konczy sie kolo 3 roku zycia..:szok::szok:. Mam nadzieje ze u nas szybciej bo nie wiem czy dotrwam bez uszczerbku na zdrowiu psychicznym do tego czasu...:sorry:

A oto moje diablatka... DSC00482.jpgDSC00523.jpg

reklama
witam wszystkie mamusie. Jejku jak ja dawno tu nie zagladalam:/ moje maluszki skonczyly juz 4 miesiace:) sluchajcie mam pewien problem. Ostatnio bylam u neurologa i lekarz stwierdzil ze maluchy sa slabiutkie, lezac na brzuszku nie unosza glowki, nie potrafia sztywno trzymac glowek tylko im sie chwieja no i adas jak lezy na brzuszku to strasznie sie wykrzywia na prawa strone, nie potrafi lezec prosto. dostalam skierowanie na rechabilitacje,niestety miejsca sa dopiero po nowym roku.. wiecie moze co moge zrobic zeby bylo lepiej,znacie jakies cwiczenia? moze ktoras z Was miala podobny problem? z gory dziekuje za odpowiedz.
Moi chłopcy mieli ten sam problem tyle, że już od 4 miesiąca udało nam się zacząć rehabilitację. Do tej pory jeździmy raz w tygodniu z NFZ i raz prywatnie. Specjaliści twierdzą, że do 6 miesiąca są największe i najszybsze efekty ćwiczeń, więc jeśli masz możliwość to zacznij chodzić prywatnie, a jeśli nie to podam Ci proste ćwiczenia, które my wykonywaliśmy samodzielnie w domu:
1. na przemian podciągamy do siebie lewą rączkę z prawym kolankiem i prawą rączkę do lewego kolanka, a potem to samo tylko, ze rączki do stópek
2. jeśli dziecko ściąga na prawą stronę to skupiaj jego uwagę na lewej stronie: podchodź z lewej strony, pokazuj zabawki z lewej, jak uśnie przekręcaj główkę na lewą stronę, itp.
Właściwie to tyle, jeśli chodzi o 4-5 miesiąc, potem dochodzą nowe ćwiczenia typu: kołyska, ćwiczenia na kolanach, itp.
Jeśli nie będziesz mogła rozpocząć prywatnie rehabilitacji to możesz po prostu poprosić w ośrodku, żeby powiedzieli Ci jakie jeszcze ćwiczenia w tej chwili mogłabyś sama robić z dziećmi...

Olis i co bedziesz szczepic ne pneumo?? Ja sie zastanawilam, ale wszystkie lekarki powiedziały ze jak najbardziej bo w jej przypadku lepiej zeby nie chorowala, tymbardziej ze ona podatna.
Bo niewiem czy mowilam co po wizycie, ani lepiej ani gorzej, dziurka ani się njie powiekszyla ani nie pomniejszyla, dobrze tylko ze nie ma następstw tej wady jak narazie. :tak:
Darka tez zaszczepie zeby nie byl pokrzywdzony.

Olis i co bedziesz szczepic ne pneumo?? Ja sie zastanawilam, ale wszystkie lekarki powiedziały ze jak najbardziej bo w jej przypadku lepiej zeby nie chorowala, tymbardziej ze ona podatna.
Bo niewiem czy mowilam co po wizycie, ani lepiej ani gorzej, dziurka ani się njie powiekszyla ani nie pomniejszyla, dobrze tylko ze nie ma następstw tej wady jak narazie. :tak:
Darka tez zaszczepie zeby nie byl pokrzywdzony.

Musze pogadac z lekarka czy u nas jest darmowa ta szczepionka, w ogole gdzie mozna to sprawdzic tak w razie jakby lekarka cos krecila?? A jakie sa nastepstwa tej wady? Jak pytalam kardioloa to kazala sie nie przejmowac i koniec tematu :/ Na pneumo mialam szczepic ale to pozniej, no chyba ze ta darmowa bedzie.

hej dziewczynki:)
mam do was pytanko bo mam problem od wczoraj.chłopcy od wczoraj wieczorem maja biegunke i przez to im sie dupki całe czerwone porobily.musze ciagle zmieniac pampki i to podcieranie wycieranie cholernie ich podraznilo.nie wiem co jest przyczyna tej biegunki...mleko maja to samo modyf i dostaja troszke mojego odciagnietego.nie przypominam sobie zebym cos zjadła innego niz zwykle.mamy wizytę o 18,20 u pediatry,ale martwie sie.miałyscie moze biegunki o swoich malenstw??tzreba moze dodatkowo przepajac wiecej jeszcze?a aha dodam jeszcze ze jedza tyle co zwykle,nie stracili apetytu i nie maja goraczki..
dziekuje za rady z gory:)
pozdrowienia i milego dnia zycze.

reklama
Jak to dwujajowe???? One są przecież identyczne!! Jak dwie kropelki, jak dwie ziarenka, jak nie wiem jeszcze co, ale są śliczne :)))) Zastrzeliłaś mnie tą dwujajowością!!

Yenefer...ano dwujajowe sa...:-D:-D:-D:-D.
Powiem Ci ze wiele osob je nie odroznia ...:sorry: Ja sam z moim M dosc czesto popelniamy bledy...:-p:sorry::sorry:

Justella...moje dziewczyny maja problemy kupkowe odkad pamietam...:-(
Jak byly malutkie borykalysmy sie biegunkami...pozniej troszke przeszlo ale nie na dlugo. Male od kilku miesiecy maja biegunke....ostatnia diagnoza lekarza to "biegunka pedrakow":baffled:
Moze Twoje maluchy jakiegos wiruska zlapaly- jak pija i maja apetyt ja po swoim doswiadczeniu bym nie panikowala. Jesli w kupkach pojawi sie duzo sluzu i pasma krwi to wtedy trzeba zrobic wymaz. U nas dochodzilo nawet do 8 kupek dzinnie...:-(
Pilnuj tylko zeby dupcia im sie nie odparzyla...maka ziemniaczana jest bardzo dobra wlasnie na odporzona skorke..(to z takich domowych sposobow)..:tak:

Do góry