reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze dzieciaczki i wszystko o nich.

reklama
Florka je mniej więcej 2-3 razy dziennie pierś, ale co najmniej raz z tego to jest picie a nie jedzenie: w nocy pierś co rusz, ale nerwicowo, bo je tak naprawdę tylko raz. Do tego jeden deserek około 120-150 gr i zupka do 150 gr. No i moim zdaniem ma spory apetyt: i moja mama i teściowa wściekle nam zazdroszczą, bo my z mężem podobno nie jedliśmy wcale (czego po obecnych sylwetkach kompletnie nie widać:-p)

dobra zbieramy się do lekarza ...znowu:-( Niby lepiej, już w nocy nie kaszlała, ale teraz znowu jakieś charkoty...:baffled:

Florcia 3mamy kciuki aby mamcia po przyjsciu od doktorka napisala ze juz wszusyko Ok ze zdrowkiem.
Mis tez je piers 2-3 razy dziennie ,deserek okolo 170-190,obiadek od tygodnia 190 wczesniej 125:tak:

Marcik kilka lat temu zalecenia były inne, ja uczyłam się jeszcze inaczej, moja 4 letnia dziś córcia była na innym schemacie, a teraz Wiki też jest na innym, więc można się pogubić w tych wytycznych :-pA i obie są karmoine sztucznie.
Co do ilości posiłków to w 7 miesiącu 5 posiłków wystarczy, a nawet jest w sam raz. Moja wiki też je tyle razy, ale na razie odmawia innch posiłków więc jest 4 razy mlwko i raz zupka. A tu schemat:

Dieta niemowlaka karmionego butelką.

Szósty miesiąc życia
– 5 posiłków dziennie po 180 ml, w tym:
– 4 razy dziennie mleko następne z dodatkiem bezglutenowego kleiku;
– 1 raz zupa – papka jarzynowa + gotowane mięso (bez wywaru);
– przecier owocowy/warzywny lub sok.

Siódmy miesiąc życia
– 5,5 posiłków dziennie, w tym:
– mleko następne z dodatkiem bezglutenowego kleiku (mieszanka mleczna) lub z dodatkiem kaszki bezglutenowej;
– zupa – papka jarzynowa z gotowanym mięsem;
– kaszka bezglutenowa na mleku następnym z owocami;
– przecier owocowy lub sok;
– 1/2 żółtka co drugi dzień.

Ósmy miesiąc życia
– 5 posiłków dziennie – tak samo jak w siódmym miesiącu

Dziewiąty miesiąc życia
– 5 posiłków dziennie – tak samo jak w ósmym miesiącu;
– dodatkowo wprowadzamy całe żółtko co drugi dzień.

Dziesiąty miesiąc życia
– 4-5 posiłków dziennie - takie same jak w dziewiątym miesiącu;
– dodatkowo wprowadzanie zbóż glutenowych kasze, bułki, chleb, sucharek
– zmiana: obiad z dwóch dań – zupa + jarzynka z dodatkiem gotowanego mięsa

Jedenasty i dwunasty miesiąc życia
– 4-5 posiłków - jak w dziesiątym miesiącu;
– zmiana: całe jajko 3-4 razy w tygodniu
– twarożek, kefir, jogurt 1-2 razy w tygodniu

Marcik ja waze tyle samo i mam taki sam wzrost jak Ty pewnie ze wolalabym miec te 5 kg mniej ale grube tak strasznie to chyba nie jestesmy;-)

Kurcze, to ja jestem kawał grubasa :szok::no: 174 cm i 63 kg...
48-50 to ważyłam w liceum:tak:
Moja młodsza siostra po pierwszym porodzie bardzo schudła, ona ma z 170-171 cm i ważyła właśnie z 50 kg. Nie wyglądała interesująco niestety.....
Moja lala własnie po sniadanku, zaraz robimy ćwiczonka i na 1 drzemkę;-) ja sie powoli pakuję bo jedziemy na weekand do mojej mamy do nowego miasta.
Nocka super, bez płaczu dzisiaj, tylko trochę kręcenia sie, a jedzonko o 05:00 i pobudka o 08:30:-)
Dziewczyny - jak wasze dzieciaczki śpią w nocy, w sensie - kręcą sie, ruszają itp....czy śpią spokojnie ???

Pabla Mis spi spokojnie ale on szczegolnie ruchliwy nie jest od wczoraj zaczal sie intesywnie przewracac z brzuszka na plecki a jak usypia jedynie czym macha to glowencja:-)
Chyba ze jest wkurzony to macha raczkami i nozkami.

reklama
Do góry