reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Nasze dzieciaczki i wszystko o nich.

Mojej Zosi też się czasem tak ulewa!
my mamy problem - w poniedziałek odpadł kikut, wszystko było ok, ale czasem na body, czy na gaziku widać plamkę krwi. Czy to powód do niepokoju?

reklama
Julia, ten twarozek w kupie jest oznaka niestrawionego mleka, im go mniej tylm lepiej, znaczy ze wszystko trawi
co do resszty, czyli krzykow
to niestety tez to mam i poki co sama nie wiem co robic hehe

a na co jest ten plantex? Jakie polecacie preparaty na kolke i brzuszek,bo w srode mama sie do mnie wybiera to trzeba jakies zaopatrzenie na wszelki wypadek zrobic.Tutaj to nawet herbatki koperkowej dla dzieci nie umiem znalezc.:baffled:
Moj ,maluszek w ciagu dnia spal tylko 1,5 godz:-(Ja sie przespalam z nim,bo cos czuje,ze nocka bedzie ciezka.Pozniej jeszcze zalegl na ok 1,5godz.Teraz wykapany,najedzony i znow nieprzytomny,ale zobzaczymy ile pospi.Nie wiem,chyba moje mleko sie cos znow popsulo:no:Piersi mam mieciutkie,a jeszcze przedwczoraj byly twarde jak kamienie,ale jak nacisne to mleczko leci.Wiec sama nie wiem czy oby maly sie znow nie najada:confused:

Ałuchajcie a teraz tak troche z innej beczki... macie jakiś dobry sposób na rane krocza? Było już lepiej a od wczoraj znowu ledwo chodze takl boli... można smarować te szwy czymś? Czy tylko opłukiwać tantum rosa i czekać aż przejdzie :baffled:

Julia - ja myłam tylko mydłem Biały Jeleń, od zdjecia szwow nic mnie nie boli.
Madzia - u mnie podobnie z piersiami, noc była cięzka, mała sie budziła co1,5 - 2 godz na jedzenie a pomiędzy jedzeniem stękała i kwękała i sie napinała. Moze jej zaszkodziło mięsko które jadłam pod wieczór:eek:
Ja dzis będe testować mleko sztuczne na noc, zobaczymy czy po nim będzie dłuzej spała, w dzień zostawiamy cycki, chyba ze będzie mi przy nich marudzić. Nie będę sie na siłe katować, bo jak będę zla i zmęczona okropnie to nie będę miała do niej cierpliwości, a przezcież muszę ja mieć.
plantex - herbatka koperkowa od 2 tygodnia życia - na wzdęcia i kolki.

Ehhh... teraz i ja muszę się wyżalić...

mała ryczy a ja razem z nią... cały dzionek było wszystko ok... spała, jadła, spała i jadła... aż przyszedłwieczór i brzuszek twardy, nóżki pręży i krzyczy w niebogłosy... wczoraj było to samo i prawie cała noc na masowaniu brzuszka... a do tego kupka bardzo wodnista choć tak jak przykazano żółta... jednak prawie wogóle bez "twarożku"... prawie sama woda z kilkoa grudkami tegowego naturalnego dla noworadka w kupie twarogu... nie wiem już co robić... :-:)-:)-(
Mnie uczyl gastrolog dzieciey, ze nie musi byc twarozku, ale wyglada na to, ze Twoja mala ma kolki :-(

Julia K - wiem, że to może dziwnie zabrzmi, ale mi koleżanka poleciła na gojące się krocze nawiewy z suszarki (wiatr we włosach;-)). Zresztą czytałam w poradnikach też na ten temat... Ja jestem porozcinana i popękana:no: i muszę powiedzieć, że po tantum rose i suszeniu jest już dużo lepiej... No i zaczęłam też stosować podpaski, które wchłaniają wilgoć (sprawdziły się alwaysy)...

Przepraszam Was ze dopiero dzis beaa i roni odpowiadam
beea tak bede na samym sztucznym bo niestety mału po mimo ostrej diety bo do takiej wróciłam ma straszne problemy jak podam sama mieszanke jest ok jak tylko dodam 20ml swojego to zaczyna sie walka mały sie prezy i meczy wiec przechodze tylko na mieszanke jak tylko spale to co mam a mam niewiele.
Roni mały po sztucznym spi od 3 do 4 godzin do tej pory nie dopajałam bo dodawalam swoje mleko ale teraz bylismy wczoraj juz u lekarza i mamy dopajac bardzo słabiutkim rumiankiem albo przegotowaną woda troszeczke lub wode koperkowa. mały szybko przybiera na wadze i p. doktor kazała dawac max 90ml co 3 godz. tak zeby wyszło 6-7karmien. a jak po mleku bedzie wołal jeszcze ma podac picie.

reklama
Pabla27- ja daje malej sztuczne mleko tylko na noc (tzn. podczas nocnych karmien), podczas jednego karmienia zjada tak do 50 ml- ale to zalezy, czasem je mniej- no i budzi sie co 3-4 godziny, a nie co 5 minut jak wczesniej, gdy karilam ja swoim mekiem. W dzien karmie ja swoim mlekiem- bo jednak zalezy mi na tym.

Madzia737- na kolki kupilam malej w Tesco infacol, mozna go podawac od urodzenia (jedna kropelka na jezyk przed karieniem)- moze tez sprobuj:tak:.

JuliaK- wczesniej tez tutaj pisalam, ze mnie bardzoooo bolalo krocze, a, ze mieszkam w Anglii to nie moglam dostac tantum rosa. Powiedzialam swojej poloznej o tym bolu, jednak ona powiedziala, ze to ma polec i mam czekac. W takiej sytucji sama zaczelam kombinowac, smarowalam rane mascia rumiankowa (ktora kupilam na sutki) i przynosilo to wielka ulge. Co wiecej, robilam nasiadowki (tak sie to chyba nazywa) z zaparzonego rumianku. Musze przyznac, ze ten rumianek w postaci masci i ''nasiadowek'' bardzo mi pomogl i w 2 tygodnie po porodzie (mialam pekniecia 2 stopnia) po bolu nie bylo sladu.

Ostatnia edycja:
Do góry