reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze dzieciaczki i wszystko o nich.

Madzia-mleko kupilam angielskie w bootsie,mam nadzieje ze
Michal zacznie sie wreszcie lepiej po nim zalatwiac;-) tylko ze ja podaje sztuczne tak co drugi dzien na noc wiec nie wiem czy cos to da:baffled:
Szczepienie mielismy jedno to pierwsze (8tyg) a kolejne beda w Polsce,gdyz w przyszla sobote sie juz wybieram i zostaje do swiat,niestety zaplace za nie fortune :angry: ale wyjscia nie mam.
Madzia czy to prawda ze wszystkie dzieci do 6 miesiaca sa w polsce ubezpieczone??Licze na bezplatne wizyty u pediatry.Aha na zoltaczke szczepie napewno:tak:
Za 3 dni ide z Michalem na ostatnia szczepionke w uk gruzlica

Ostatnia edycja:
reklama
we wtorek idziemy na druga serie szczepienia (tego 6 w 1). Rowniez zauwazylam, ze w planie szczepien nie ma zadnego na zoltaczke, wiec pewnie zalatwimy to podczas najblizszej wizyty w PL. Jeszcze sie dokladnie przyjrze temu planowi i porownam z polskim, aby wiedziec o co pytac w Polsce.

Beaa: W PL 6 w 1 to właśnie wszystkie obowiązkowe szczepienia + żółtaczka - może w Anglii jest tak samo?
Andula: Tak dzieci do 6-go mca są ubezpieczone zawsze, ale nie wszyscy lekarze o tym wiedzą, więc być może będziesz musiała z naciskiem o tym przypomnieć;-)

Survivor- w Angli szczepionka 6 w 1 obejmuje: blonice, tezec, krztusiec, chorobe Heinego- Medine, paleczki grypy typu B, pneumokokowe zapalenie pluc.
Druga seria, ktora mala bedzie miala jutro, jest taka sama z tym, iz zamiast pneumokokow jest szczepienie przeciw zakazeniu meningokowemu typu B.

Tutaj nie szczepia przeciw zoltaczce:no:.

Andula- pisalas, ze idziesz na ostatnie szczepienie p. gruzlicy. Ile dawek mial maly? My mialysmy tylko jedna, chyba 5 dni po urodzeniu, ta szczepionka nazywa sie BCG, czy to masz na mysli?

Ostatnia edycja:
beaa-moze zle sie wyrazilam:baffled: chodzilo mi o to ,ze gruzlica to ostatnia szcepionka jaka bede robic w anglii.Dawka z tego co wiem ma byc tylko jedna my mamy ja tak pozno ,gdyz kobieta ,ktora szczepi dlugo chorowala :tak: nazywa sie BCG ;-)

Noo 4 dzien oczekiwania i mamy suuper duza kupe:-) ,sliwki ,jablka napewno pomogly, ale sie ciesze pierwsza kupa od okolo 3 tyg bez czopa :tak:

Beaa,Andula nie wiem jak to jest z tym ubezpieczeniem szczerze mowiac.Mysmy placili za wizyte u lekarza i osobno za szczepionke.Za to mozna sie zglosic po becikowe,ale trzeba miec polski akt urodzenia i dowody obojga rodzicow..

W angielskim planie szczepien nie ma na zoltaczke dlatego sie zdecydowalam w Pl i lekarka mi to szczepienie wpisala do tej czerwonej angielskiej ksiazeczki zdrowia,zeby w razie czego mi jej w anglii nie powtorzyli.

Madzia-z tym becikowym to pierwsze slysze,ale to calkiem fajna nowina:-) moze uda mi sie dostac ,gdyz do polski jade na kilka miesiecy wiec zajme sie tym.Pieniadze przydalby sie na szczepionki ,ktore niestety w polsce pelnoplatne:baffled:

Ostatnia edycja:
jeju wy juz szczepicie po raz drugi swoje szkraby a ja ciągle mam wstrzymane szczepienie dla Szymka.... jestesmy w plecy juz ponad m-c ja nie wiem co to bedzie.....
ostatni bylismy na wizycie i szymo wazy 6200 i dł 66cm w ciągu m-ca przybrał 480g to chyba dobrze po mimo ze tego mleka nie chce jesc. ja juz sama nie wiem co mam robic...
a wogóle jakas zdolowana jestem chyba baby blues mnie łapie o tak to sobie wytłumacze.....

natala pojechała na szczepienie przeciw grypie.
a w poniedziałek przekuła sobie uszy- sama chciała a teraz chodzi i sie chwali.... kochana jest

straszna ze mnie matka ale jakos łapie sie na tym ze zywie do niej wieksze uczucia niz do Szyma......:-:)-:)-:)-:)-(

reklama
straszna matka? co Ty mowisz w ogole?
ja Ci sie nie dziwie, Natala jest juz rozumna mala dziewczynka, mozesz z nia porozmawiac, posmiac sie jak zrobi to czy tamto, jestem pewna ze jak Szymek dorosnie do jej "kumatosci" to ta milosc bedzie taka sama, teraz poprostu przybiera inny ksztalt
do tego zdrowotne klopoty, wszystko sie naklada
chyba wszystkie mamy podwojne wiedza ze jednak to starsze dziecko wiecej wymaga, trzeba mu wiecej dac

Do góry