reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze dzieci u lekarza.

To ja mam znowu inny problem. Mała jest na cycu i odkąd skończyła robić kupę taką "niemowlęca", to robi baardzo rzadko, np. raz na 10 dni. Dodam, że byłam z nią już na konsultacji u lekarza, brzuch ma miękki, jest wesoła (tzn. był czas, że miała kolki a i teraz też czasami krzyczy), więc ponoć nie ma powodów do obaw.
Ale z moim podejściem do lekarzy ( nie ufam im:-D) zrobiłam dziecku usg brzuszka i jelitek, jest ok. Jednak ciągle nie daje mi to spokoju. Ponoć pokarm matki może być w 100% przyswajany przez dzieciątko. Rozszerzyłam dietę w 4 miesiacu i jest ciut lepiej, ale nie do konca. Poza tym mala nie chce nic, no moze poza jablkiem jesc, wiec na sile jej daje. Co o tym myslicie
Jak jest wesoła to się nie przejmuj, są dzieci, które nie muszą codziennie się wypróżniać i wcale nie oznacza to gorszej przemiany materii, ot taki ich urok i tyle. I nie ma znaczenia czy cyc czy mm. To siedzi w człowieku i tyle.

Lilijanna a jak tam u was idzie bo dawno Ciebie nie było ?
U nas wszystko jak najlepiej, nie było mnie troszkę, bo trzeba było nadrobić kilka swoich spraw. Jeszcze troszkę zostało, ale do połowy lutego powinno być ok. Dzięki.

Lilijanna zęby nie idą raczej,kupy nie są kwaśne,raczej taki słodkawy polot mają
laugh.gif
zawsze mają ten sam zapach
yes2.gif
.Wiesz on mi tak śluzuje od zawsze
dry.gif

Kupa dziś po marchewce papkowata,śluzu nie widziałam.Może od jutra zacznę ten probiotyk dawac,wydałam 40zł za 10 dni kuracji to nie będzie leżec dam dzieciu napewno mu nie zaszkodzi a tylko pomóc może brzusiowi
yes2.gif

Ja mam obydwie dziewczyny cycowe, w kupach Ady śluz pojawił się kilka razy w ciągu 1,5 roku karmienia, u Weroniki jest dużo częściej, ale ja się nie martwię, bo widocznie tak ma i tyle.

reklama
my po wizycie u logopedy, wsio ok lyzeczka jaka karmila mloda do bani, polecono mi zwykle plastikowe, pokazano jak prawidlowo wkladac lyzeczke itd. i mam wyluzowac i nie zmuszac mlodej do jedzenia:tak:

dziewczyny moja mala ma na nozce zgrubienie po szczepieniu:szok:mam sie martwic???

merlin -ja mialam to pokazane na drugiej osobie :-D tu znalazlam opis ktorego mnie uczono:tak:
Właściwie dobrana łyżeczka to połowa sukcesu w karmieniu. Łyżeczka nie powinna być za twarda, ani za miękka, nie powinna być również głęboka i duża. Początkowo warto wybrać małą i płaską łyżeczkę, to pomoże dziecku opanować samodzielne zgarnianie pokarmu. Odpowiednio dobrana łyżeczka na pewno przyspieszy i ułatwi naukę karmienia.

Podając dziecku pokarm łyżeczką, zawsze wkładamy ją poziomo do ust i lekko dociskamy nią środek języka, by następnie powoli wysunąć ją z buzi, ta czynność sprawia, że dziecko zaczyna aktywizować swoje wargi, samodzielnie ściąga pokarm z łyżki i go połyka. Wyciągając łyżeczkę z buzi dziecka możemy delikatnie przycisnąć górną wargę dziecka do łyżki, jednak nigdy nie można jej unosić tak, że wycieramy ją o górną wargę. Jest to bardzo częsty błąd popełniamy przez rodziców.

Musimy pamiętać, że dziecko w trakcie karmienia łyżeczką ma być aktywne, nie możemy wlewać w niego jedzenia.

nie zbieramy dziecku jedzenia wokol buzi na lyzeczke ,tylko wycieramy chusteczka
:-)
nacisniecie na jezyk powoduje ze dziecko samodzielnie zamknie buzie i nie wypluje jedzenia

Ostatnia edycja:
Fajna sprawa z tym programem w TVN. Jak dla mnie to super pokazali, jak to robić. Chętnie obejrzałabym dalszą część tego programu. Jak uda Wam się znaleźć, to wrzućcie dziewczyny, ok?
Poza tym zastanawiam się też czy w przypadku mojego Małego nie poczekać jeszcze i nie przejść od razu z piersi na kubek, bo jakoś na razie butelką nie jest w ogóle zainteresowany. Gorzej jak kubkiem też nie będzie, albo jak jednak moje mleko nie starczy na przykład i będe go musiała dokarmić. Hm... sama nie wiem, bo w sumie to na razie jestem trochę uwiązana, bo pije tylko z piersi. Z butelki TT nie chce ani mleka (raz wypil 60ml) ani wody. Nie wiem czy konsekwentnie próbować, czy kupić inną butlę, czy dać spokój?

Ja nie bede dawac wogole butelki.:no: Od razu kubek i lyzeczka. Mamy butelke mala to sie nia bawi, dostalam jeszcze 3 w prezencie to nawet ich nie rozpakowalam. Ale tez robilam ten blad ze wycieralam o gorna warge (starszego syna), nie wiedzialam ze tak sie nie powinno :baffled:

reklama
Do góry