reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze dzieci u lekarza - szczepienia, choroby, kontrole

reklama
byłyśmy dzisiaj na szczepieniu:tak:
Natalka na wadze miała 11,8 kg pediatra odjęła za pampersa i rajstopki i wysżło jej 11,1kg nie wiem czy nie przesadziła z tym odejmowaniem bo w domu wychodzi mi 11,5:tak: po czym stwierdziła że Natalka ma 0,5kg niedowagi:szok: ale przy tak dużym wzroście może mieć:tak: na miarce wzrostu wyszło 85cm (wzrost 2 letniego dziecka):szok:kazała kupić miarkę i obserwować wzrost Natalki:tak: ale na razie nie ma się czym przejmować:-) ciemiączko zrośnięte, dalej podawać witaminę D jedna kroplę dziennie:tak: w lato zrobić przerwę i jesienią znów podawać:tak:

no to wysoka pannica z Natalki :-)
ja muszę na szczepienie iść jakoś po 14 kwietnia, a potem następne kiedy mamy?
jestem ciekawa ile moja waży...bo wg mnie przytyło jej się, ale już kiedyś nie raz myślałam, że teraz nie będzie taka chudzina a potem wychodziło, że znowu poniżej 25 centyla leci :-D

u nas następne szczepienie w lipcu:tak: płatne i to by było ostatnie platne:tak: ewentualnie pneumokoki czy meningokoki ale pani od szczepień kazała przyjść jak skończy dziecko 2 latka bo wtedy jest jedna dawka:tak: chyba że dziecko jest w żłobku to teraz można:tak:

ja się ciągle zastanawiam kiedy na te pneumokoki szczepić?
bo kuszące jest poczekanie do 2 lat, żeby była jedna dawka tylko....ale mój pediatra mówi, że więcej dawek jest teraz dlatego, że im mniejsze dziecko tym większe ryzyko zachorowania, no i tak sobie dumam :rolleyes:

na dzień dzisiejszy myślę o szczepieniu na lato :sorry:
a co będzie to nie wiem...

My też byliśmy dzisiaj na kontroli u lekarza po roczku. Waży 9700 i 75 cm. Podobno waga książkowa ale lekarka była tak ospała, że nic prawie sie nie odzywała. Stwierdziła, że z dzieckiem wszystko w porządku i żeby zgłosić się za miesiąc na szczepienie. I tyle :baffled:

Dziewczyny, nie używajcie tormentiolu. Dopiero siostra mnie oświeciła co jest w ulotce napisane : u dzieci do 12 roku życia nie powinno się używać w/w. Zawiera chyba kwas borowy czy coś takiego i to może być bardzo szkodliwe. Sama używałam bo mi tak w szpitalu powiedzieli ale jak widać nei zawsze wiedzą najlepiej :no:

Dziewczyny, nie używajcie tormentiolu. Dopiero siostra mnie oświeciła co jest w ulotce napisane : u dzieci do 12 roku życia nie powinno się używać w/w. Zawiera chyba kwas borowy czy coś takiego i to może być bardzo szkodliwe. Sama używałam bo mi tak w szpitalu powiedzieli ale jak widać nei zawsze wiedzą najlepiej :no:

Fredzik ja wiem, że tam jest kwas borowy, ale to nie znaczy, że nie można w ogóle używać Tormentiolu ;-) Można ale z uwagą i w małych ilościach. Mi położna powiedziała, żeby go używać właśnie w skrajnych przypadkach, kiedy już nic na odparzenie nie działa (standardowe kremy), ale ważne - KRÓTKO.Jeśli dobrze pamiętam mówiła, że maksymalnie 3 dni. Tak też czynię, używałam go dosłownie kilka razy. Na codzień nie wolno.

reklama
Aphtin też zawiera kwas borowy :-). A jest przeznaczony dla dzieci i jest powszechnie stosowany na pleśniawki i nawet zapobiegawczo. A Tormentiole są różne chyba, bo ja mam taki, w którym nie ma kwasu borowego.

Do góry