reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze dolegliwości

Mnie to wczoraj całkowicie ścięło z nóg :nerd:.
Zadzwoniłam tyko do A i powiedziałam by zjadł na mieście, bo nie dam rady nic zrobić. Poszłam spać i wstałam o 20:-). A po umyciu się znów poszłam spać :-D. Dziś chyba też nie będzie lepiej ... to chyba pogoda ;-).

reklama
Takie coś znalazłam :
Spanie, a ciąża.

Kłopoty ze spaniem ma większość ciężarnych, a wszystko dlatego, że brzuszek staje się coraz większy, są kłopoty z głębokim oddychaniem i ciężko jest znaleźć odpowiednią pozycję do spania.
Kilka zasad aby temu zapobiec:

1. Staraj się nie spać długo podczas dnia.
  2. Nie jedz wieczorem ciężkostrawnych potraw.
  3. Dobrze na sen robią długie spacery i codzienna gimnastyka( nie przed snem).
  4. Wietrz pomieszczenie w którym śpisz.
  5. Śpij na lewym boku, prawą nogę zegnij w kolanie i podciągnij pod brzuch (możesz podłożyć pod nią poduszkę), w tej pozycji kręgosłup jest odciążony, a brzuch nie uciska żyły górnej i dolnej (lepiej się oddycha i nie bolą plecy)
aneczko ja tak robie od zawsze,nawet jak w ciązy nie bylam to wietrzylam pokoj i spalam w "czwóreczkę"-to moja ulubiona pozycja,co do spacerów to ok,przecież cały dzien w domku bym nie wytrzymała, ale do gimnastyki nikt mnie nie zmusi:no:przynajmniej nie teraz,jestem oslabiona ,nic mi nie smakuje co wiąże sie z tym że mało jem i chyba bym umarła jakbym miala jeszcze cwiczyc:) myśle że codzienne zajmowanie sie domkiem to i tak niezła gimnastyka,ciężkostrawnych posiłków to wogóle od trzech tyg nie jadam bo nie moge patrzeć na mięso a zapach smażonego albo pieczonego powoduje mdłosci,tak wiec pewnie ta bezsennosc to przez fasolke i juz,nie ma rady,trzeba sie przyzwyczaic i inaczej ułozyc sobie harmonogram dnia:)

Jak radzić sobie ze zgagą i co to jest:
Zgaga inaczej także refluks jest nie groźna, ale bardzo nieprzyjemna. Jest to niestrawność, która zwykle nasila się pod koniec ciąży. Winne są wszystkiemu hormony i powiększająca się macica, która naciska na żołądek i powoduje wypychanie tego co zjedliśmy do góry. Zgaga jest to nieprzyjemne uczucie pieczenia, które niestety nie znika od razu po porodzie, ale możemy z nią walczyć:

• należy jeść częściej i mniej obficie,powoli, małymi kęsami i dokładnie przeżuwać
  • unikać napojów gazowanych, tłustych i ciężko strawnych potraw
  • przed snem dobrze jest wypijać szklankę mleka, to dzięki niemu neutralizujemy kwasy żołądkowe
  • po posiłku powinniśmy posiedzieć prosto, żeby pokarm mógł posuwać się w odpowiednim kierunku
  • jeżeli zgaga jest bardzo uciążliwa można zjeść odrobinę kminku zmielonego z majerankiem:eek:
ze zgaga aneczko walcze od początku i sama nie wiem od czego ja mam,jedni mówili ze od czekolady,odstawilam całkowicie wszystko co czekoladowe-nie przeszlo,inni mowili ze od cytrusow-nie przeszlo,jedyne co mi pomaga to migdaly,cos tam ktoś o nich pisał kiedys na forum (nie zdazylam przeczytac a teraz nie moge znalez)ale mi pomagaja to [podobno przez o ze neutralizuja kwasy żołądkowe,ile w tym prawdy nie mam pojęcia.dzięki aneczko za rady ,pozdrawiam

wampirka20@wp.pl o migdałach pisali, że podobno nie można ich brać w ciąży. Aczkolwiek lekarz mojej koleżance polecał. Ja mojego jeszcze nie pytałam.

Mnie też męczy strasznie zgada, mam ją po wszystkim co zjem.
Tak jak ty nie jem czekolady, cytrusów prawie wszystkiego unikam i nic. Nawet po mleku, które ma pomagać, też powoduje zgagę.

Migdałów jeszcze nie próbowałam, bo co A idzie do sklepu to zapominam o nich (gapa za mnie).

Jak znajdziesz cudowny sposób na zgagę to napisz. Będę bardzo wdzięczna.

mnie dzisiaj męczy po przepysznej suróweczce z kiszonej kapusty z cebulką...a potem jeszcze się zdrzemnęłam po obiedzie więc teraz mam...co prawda właśnei zapodałam sobie mleczną kolację - więc mam nadzieję ze będzie lepiej...

wampirka20@wp.pl o migdałach pisali, że podobno nie można ich brać w ciąży. Aczkolwiek lekarz mojej koleżance polecał. Ja mojego jeszcze nie pytałam.

Mnie też męczy strasznie zgada, mam ją po wszystkim co zjem.
Tak jak ty nie jem czekolady, cytrusów prawie wszystkiego unikam i nic. Nawet po mleku, które ma pomagać, też powoduje zgagę.

Migdałów jeszcze nie próbowałam, bo co A idzie do sklepu to zapominam o nich (gapa za mnie).

Jak znajdziesz cudowny sposób na zgagę to napisz. Będę bardzo wdzięczna.
deli kochana,mój gin powiedział że nic mi nie zaszkodzi jeśli tylko mam na to ochotę,myślę że jest tysiąc innych rzeczy /gorszych od migdałów/ którymi się objadamy nawet nie myśląc o tym że szkodzą (!!!)mi na zgagę pomagają migdały więc jak mnie tylko dopada to je podgryzam /oczywiście nie całą pakę na jeden raz/ mi po kilku przechodzi i od razu mi lepiej,ale oczywiście nie zawsze te migdałki działają,nieraz zjem pół opakowania i zgaga nie mija:wściekła/y:nie wiem od czego to jest zależne!!!

wampirka20@wp.pl jeśli tylko masz na nie ochotę to oczywiście możesz jeść (ja tylko napisałam to co czytałam na forum) jeśli zgaga mija to rewelacja. Dlaczego nie działa za każdym razem nie wiem, ale ciekawe dlatego raz jest ok, a innym nie.

reklama
Gdzieś wyczytałam ,że na mdłości dobrze jest na wieczór zjeść kromkę chleba i rano nie wstawać od razu tylko chwilkę poleżeć.U mnie to się sprawdziło.Na razie mdłości i wymioty mi przeszły ,teraz tylko te nieszczęsne zapachy i zgaga.Nie mam apetytu ,bo to co bym zjadła powoduje albo rozwolnienie albo zgagę.We wtorek mam wizytę u gina zobaczymy co powie.

Do góry