reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze dolegliwości

reklama
Gdzieś czytałam instrukcję do tego masażu szyjki, a w międzyczasie znalazłam o masażu krocza w jednym z numerów pisma "Dziecko":

"masaż krocza sprzyja uelastycznieniu jego tkanek, co może zapobiec poważnym pęknięciom podczas porodu. Chodzi o masowanie odcinka pomiędzy końcem warg sromowych a odbytem. Robi się to od zewnątrz. Najlepiej masować krocze regularnie, po codziennej kąpieli przez kilka minut. Rodzaj olejku do masażu nie ma aż tak wielkiego znaczenia. Można użyć zwykłej oliwki dla niemowlątalbo oliwy z oliwek."

Może porodu to nie przyspieszy, choć kto wie ;-);-)Może warto spróbować ;)

A na jakimś forum taką "instrukcję" znalazlam:

Tę technikę można stosować codziennie, zaczynając od 34tyg. żeby rozciągnąć tkankę w rejonie pochwy i krocza, przygotowując je na poród.
Zawsze myj dłonie przed i po wykonaniu tego ćwiczenia. Usiądź lub połóż się wygodnie na plecach, podkładając ręcznik pod biodra. Wsuń nawilżony oliwką kciuk do pochwy na głębokość 3-4cm. Masuj łagodnie u dołu oraz po bokach. Naciągaj ściany pochwy aż poczujesz mrowienie. Wytrzymaj to naprężenie przez 2 minuty. Utrzymując naprężenie łagodnie masuj ruchem posuwistym dolną część pochwy przez 3-4min. W trakcie masażu staraj się nie dotykać ujścia cewki moczowej, gdyż może to grozić infekcją dróg moczowych.

To do dzieła! ;););)

Ostatnia edycja:
masaz krocza to nie to samo co masaz szyjki czyba:confused: Masaz krocza zapobiega tylko przed niechcialnym peknieciem podczas porodu!!! Musze poszukac cos o tym masazu szyjki! jak maz moze go zrobic to moze sie skusze:-p
Tylko jakas instukcje obslugi musze znalesc:-D

masaż krocza to co innego - no i żeby działął to trzeba by to od jakiegoś czasu robić regularnie
masaż szyjki to co innego...

Znalazłam coś takiego o masażu szyjki:

"Masaż szyjki macicy. To bardzo nieprzyjemna i bolesna metoda, obecnie rzadko stosowana. Lekarz lub położna palcem masują szyjkę macicy, próbując otworzyć jej kanał i oddzielić dolną część pęcherza płodowego od ściany macicy. Aby można było zastosować tę metodę, lekarz musi znać położenie łożyska, a rozwarcie szyjki macicy musi być przynajmniej na palec."

Nie jestem pewna, czy to dobry pomysł, aby zrobić go sobie samej:sorry:

no ja też myślę że samemu tego się nie robi...ale i tak podziwiam osoby które w ogóle tą swoją szyjkę na dotyk znajdują - choćby przy badaniu płodności

reklama
Do góry