Paulettta być może chleb Ci nie służy, ja na początku robiłam dla męża taki chlebek, bardzo fajnie miał po nim wyniki cukru, wychodziło ich bardzo dużo
Przepis WZORCOWY wypieku CHLEBA typu KR-IRL (mini chlebki). Przykład 1.
Kaszę jaglaną 400g. oraz ryż biały lub brązowy, również 400g., gotujemy w jednym garnku (pojemność 4l.) przez ok. 15 minut.
Przyprawy to: sól kamienna nie oczyszczona, również pieprz, kminek, ew. ziała wg uznania.
Po zakończeniu gotowania całość pozostawiamy pod przykryciem na ok. 5-10 minut.
Ugotowane kasza i ryż (masa razem 800g.) wchłaniają wtedy całą użytą (2,5l.) do gotowania resztę wody, co następnie ułatwia formowanie i lepsze klejenie się tzw. "mini chlebków".
Dużą łyżką stołową nabieramy zmieszaną masę tj. kaszę z ryżem, i z takiej objętości FORMUJEMY chleb tzw. cienkie "mini chlebki" ew. ugniatamy palcami.
Kładziemy na papierze do pieczenia, którym uprzednio pokryliśmy powierzchnię blachy.
Pieczemy w piekarniku (temp. 250oC przez ok. 50-60 minut) tj. do momentu uzyskania tzw. "przyrumienienia".
Co do nabiału na śniadanie to faktycznie może on podnosić poziom cukru i przy cukrzycy nie jest polecane jeść go na śniadanie
I zwróć uwagę czy ciemny chleb , który kupujesz faktycznie jest razowy, a nie barwiony karmelem