reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze ciazowe dolegliwosci

Julianna
mam tak samo, w nocy to na ogół 2 razy, czasem tylko raz wystarcza, ale w dzień to 1-2 godzina, w pierwszej ciąży pod koniec to i w nocy było maks 2 godziny bez sikania:baffled: budziłam sie rano padnieta bo takie spanie przerywane to żaden wypoczynek

reklama
u mnie pępek też powoli zaczyna zanikac;)
co do siku, to sama z siebie sie nie budzę, ale jak młody sie przebudzi, lub J wstaje do pracy to wtedy ide siusiU:)
Z Damianem cześciej biegałam.

Dzieczyny ja mam pytanko na problemy z wyprozianiem co polecacie mozna np jakas xenne czy cos takiego bo czasem mam takie problemy ze brzuszek boli caly dzien jakby mial zaraz wybuchnac a ja nie moge... :zawstydzona/y:

andzik z tego co wiem to na zaparcia dobra jest herbatka z pokrzywy i pomaga - stosowalam przez 2 tygodnie, regularnie 2-3 herbatki dziennie, dziewczyny polecaly mi z rana ciepla wode z sokiem z cytryny i miodem - rowniez pomaga, tak jak i soki owocowe ( szczegolnie te zawierajace wit C), ciemne pieczywo.... lekow, preparatow samych w sobie na oproznianie nie polecalabym. A najlepiej jak skonsultujesz to ze swoim lekarzem - od tego jest w koncu :)

andzik w wypadku całkowitego "zatkania" można stosować czopki glicerynowe. Niezbyt często, żeby nie rozleniwić jelit. Ja stosowałam na razie dwukrotnie, bo przy łykaniu żelaza zatyka mnie potwornie... Poza tym owoce, dużo płynów, błonnik :) Unikać czekolady, jagód...

Andzik-po pierwsze zmiana diety, jak nie pomoze to lagodne srodki farmakologiczne. Absolutnie zadnej xenny! To sa srodki ziolowe ale powodujace przekrwienie w miednicy mniejszej. Jesli chodzi o diete to unikaj ryzu, marchewki, czekolady i suchych pokarmow (suchych bulek, sucharow itp.), jedz wiecej warzyw i owocow takich jak kiwi, sliwki, suszone morele, soki owocowe i warzywne. Otreby, owsianki, ciemne pieczywo, sledzie, wszelkie probiotyki-ogorki kiszone, kefir, poza tym mozesz kupic sobie probiotyki w kapsulkach (sa super) i pij duzo plynow-to podstawa. Jak dieta zawiedzie to tak jak dziewczyny juz wspominaly mozna zastosowac czopki glicerynowe, laktuloza (syrop) jak dalej nic nie pomoze to zapytac lekarza, byc moze zaleci forlax.

andzik1984 ja biorę taki probiotyk dicoflor. Ja generalnie go biorę na florę bakteryjną, ale czytałam wiele opinii, że pomaga przy zatwardzeniach u ciężarnych. Co prawda nie jest tani, ale u mnie problemy z wypróżnianiem nie występują.

andzik1984 ja też miałam i czasem jeszcze mam ten sam problem, więc moje sposoby to : Xenna błonnik (lekarz powiedział że można go jeść, a po za tym na opakowaniu jest napisane że kobiety w ciąży mogą go jeść, smakuje słabo ale działa) słyszała też, że figi bardzo dobrze działają na te sprawy i kiwi, a oczywiście czopki glicerynowe też je posiadam w lodówce ;)

reklama
ostatnio towarzyszy mi stały ból podbrzusza taki jak przed miesiączką
ból nie jest bardzo silny, ale za to męczący bo trwa długo pomimo zażycia nospy - nawet 2-3 godz.
miałam go przedwczoraj, wczoraj było ok ale za to zaliczyłam omdlenie, a dziś znów boli....

czy któraś z Was ma takie bóle?
w sobotę rano mam umówioną wizytę; nie wiem czy wytrzymać, czy podjechać do szpitala...nie chcę wyjść na panikarę a z drugiej strony zaczyna mnie to niepokoić

Do góry