reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

nasze brzuszki i kilogramy

szkoły są rozne i spotkalam sie z takim podziałem, ze jest nierówna liczba tygodni. 3 i 5 m-c maja po 5 tygodni.

Jak liczyć tydzień i miesiąc ciąży? | Serwis świadomych rodziców radosnych dzieci
ten link co podałas to tak się zastanawiam co się dzieje od 22 t.c cały tydzien bo nie jest tam napisane hehe \
ja znam takie obliczenia:

1. Wg książki "W oczekiwaniu na dziecko"

1 miesiąc - 1-4 tygodzień,
2 miesiąc - 5-8 tygodzień,
3 miesiąc - 9-13 tydzień,
4 miesiąc - 14-17 tydzień,
5 miesiąc - 18-22 tydzień,
6 miesiąc - 23-27 tydzień,
7 miesiąc - 28-31 tydzień,
8 miesiąc - 32-35 tydzień,
9 miesiąc - 36-40 tydzień.

2. Sposób ściągnięty z innego forum

1 miesiąc - 0-4,5 tyg.
2 miesiąc - 4,5-9 tyg.
3 miesiąc - 9-13,5 tyg.
4 miesiac - 13,5-18 tyg.
5 miesiąc - 18-22,5 tyg.
6 miesiąc - 22,5-27 tyg.
7 miesiąc - 27-31,5 tyg.
8 miesiąc - 31,5-36 tyg.
9 miesiąc - 36-40 tyg.

3. Wg gazety Claudia dodatek "Ciąża":

1 m-c : 1 - 4 tydzień
2 m-c : 5 - 8 tydzień
3 m-c : 9 - 12 tydzień
4 m-c : 13 - 16 tydzień
5 m-c : 17 - 20 tydzień
6 m-c : 21 - 24 tydzień
7 m-c : 25 - 28 tydzień
8 m-c : 29 - 32 tydzień
9 m-c : 33 - 38 tydzień

4. Wg encyklopedii Larousse:

1mc - 1-4tyg
2mc - 5-8tyg
3mc - 9-13tydz
4mc - 14-18tydz
5mc - 19-23tydz
6mc - 24-27tydz
7mc - 28-31tydz
8mc - 32-35tydz
9mc - 36-39tydz

No i według którego schematu tu liczyć?

Ja licze schematem nr 2 i on mi sie wydaje najbardziej wiarygodny , szczegołnie ze kalendarzowo miesiac to własnie 4 i poł tygodnia. No i ciaza trwa 280 dni = 40 tygodni.

reklama
Kiedys - jak nie byłam w ciąży operowałam miesiącami, a teraz jak wiem o co kaman to tygodniami. Aczkolowiek dla niewtajemniczonych cały czas trzeba przeliczać na miesiące - i jak dla mnie opcja nr 2 jest jakas najwygodniejsza - zakładam, ze każdy miesiąc ma 4,5 tygodnia i liczenie jest proste, tak więc w zasadzie dziś o północy zaczynam 6. miesiąc - hurrrrrraaaaaa

Kiedys - jak nie byłam w ciąży operowałam miesiącami, a teraz jak wiem o co kaman to tygodniami. Aczkolowiek dla niewtajemniczonych cały czas trzeba przeliczać na miesiące - i jak dla mnie opcja nr 2 jest jakas najwygodniejsza - zakładam, ze każdy miesiąc ma 4,5 tygodnia i liczenie jest proste, tak więc w zasadzie dziś o północy zaczynam 6. miesiąc - hurrrrrraaaaaa

zazdroszczę że u Ciebie już tak blisko, ja za 2 tyg zaczynam 6-ty :-)
śmieszne jest to liczenie raz w miesiącach raz tygodniach bo wg suwaczka w tygodniach jest szósty a wg suwaczka poniżej masz jeszcze 4 miesiace i 4 dni do porodu:szok: czyli 10 miesięczna ciąża wychodzi ;-)
a jak powiesz komus ze jestes w szóstym a rodzisz w maju to można i do 11 miesięcznej podciągnąć ;-)

Ostatnia edycja:
Dlatego najlepiej mówic tygodniami. A jak mnie sie ktoś pyta który to miesiąc to mówię (przynajmniej ostatnio) - np 2 tyg do polowy ciązy, połowa ciąży, tydzień temu mineła połowa ciąży. Bo jak kupuś mówiłam który to miesiąc (koniec piątego) to od razu było- ejjj, to niemożliwe, skoro zaszłaś w sierpniu- przeciez to jest wrzesien, pazdziernik, listopad, grudzień- 4 miesiące.

u mnie też każdy kto pyta to któy mieisiąc a ja mówię 22 tydzien, a ktoś czyli? któy miesiac? mówię 5 aha, a na kiedy termin? na maj? ee to chyba 4 miesiac ?:-D i weż tu tłumacz komuś hehe

u mnie też każdy kto pyta to któy mieisiąc a ja mówię 22 tydzien, a ktoś czyli? któy miesiac? mówię 5 aha, a na kiedy termin? na maj? ee to chyba 4 miesiac ?:-D i weż tu tłumacz komuś hehe
no dokładnie, u mnie to się bardzo często zdarza i mnie wkurza:-p. Kiedyś z mamą się o to pokłóciłam, bo stwierdziła, że ja nie umiem liczyc i sobie dodaję:baffled:, bo jak ja jestem w 6, to w marcu powinnam rodzic, echh... Ale już jest oświecona;-)

Ja się tam pogodziłam z tym że u mnie panuje "nieoświecenie" i mówię że jestem w 4tym miesiącu, w styczniu będę mówić że w 5tym itd. Bo u mnie wszyscy operują całymi miesiącami, nawet w pracy:baffled::dry:
Jak mam ochotę pogadać z kimś co się zna na rzeczy, to wchodzę na forum BB :-p:-D:-D:-D

reklama
Do góry