reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

nasza waga

A u mnie ok. 6kg na plusie :-).
Startowałam z 73, a teraz mam 79,200 (po drodze schudłam 5kg, potem przytyłam, więc bilans jest +6)
A przez ostatni miesiąc [przytyłam tylko 300g :tak::-D:rofl2:.

reklama
Wklejam 2 tabelki. Pierwsza z nich pokazuje masę ciała dziecka druga centymetry. Na tej drug położna zaznacza ile dziecko mierzy. Ja na tej podstawie liczę kratki na tej która pokazuje masę ciała. Mojej koleżance się sprawdziło, sprawdzała u mnie w książce no i rzeczywiście urodziła 4 kg dziecko. Dlatego ta metoda wydaje mi się bardziej wiarygodna.
Niestety nie wiem jak one mierzą ten brzuch, z tego co zauważyłam to położna najpierw naciska na brzuch czyli sprawdza gdzie zaczyna się główka lub pupka dzidzi i mierzy do spojenia łonowego. Można spróbować takiego mierzenia w domu, tylko trzeba by było narysować taką tabelkę, bo szczególnie patrzy się na centyle.
Spróbujcie. Ja teraz za każdym razem jak wracam od położnej sprawdzam w książce wagę, to ciekawe:tak:
ja chyba jestem jakas nie teges
nie umiem sobei tego wyliczyc
31 tydzien 31 cm nio i jak mam to sprawdzic na tabelce????

dziewczyny jutro staje na wage!!!

Emiliam, gdzie te tabelki?? :sorry2::confused::baffled:
Ania falko - w sumie to nie robiłam nic :rofl2::no:, tak po prostu chyba przy chłopaku mam, że nie tyję tyle, bo przy Natalce to przytyłam 20kg :szok::baffled:. Chociaż pamiętam, że ostatnio jadłam na samym początku więcej słodkiego, a teraz prawie wcale.

Pysia tabelki na poprzedniej stronie :-)

Miloku po lewej pionowo patrzysz ile masz cm( u Ciebie to 31) i lecisz po poziomej kresce w prawo, az do kreski, ktora oznacza średni tydzien ciąży( czyli 50 centyli). Od tej kreski idziesz pionowo w dol( u Ciebie wychodzi 32).Jak zrobisz tak samo, tylko z liniami przerywanymi, to Ci wyjdzie przedzial tygodni, w ktorym mozna miec 31cm. U ciebie to 29tyg. do 35-36tyg. Nie umiem tego jasniej wytlumaczyc slowami :-D To normalna tabelka. Powodzenia jutro na wadze ;-)

Ostatnia edycja:
Emiliam, gdzie te tabelki??
Dla ułatwienia - tutaj: https://www.babyboom.pl/forum/styczen-2009-f240/nasza-waga-17021/index72.html#post2873632

31 tydzien 31 cm nio i jak mam to sprawdzic na tabelce????
Miloku, na pierwszej tabelce masz wagę, na drugiej wzrost. Można sprawdzać tak, jak pisała Celinka, albo takim tokiem myślenia: skoro masz 31 tydzień i chcesz sprawdzić wzrost 31cm, to odpalasz drugą z tabelek. Jak pisała Celinka, rysujesz sobie pionową linię tam, gdzie na osi poziomej wypada 31 tydzień, a poziomą tam, gdzie na osi pionowej wypada 31cm.
centylekw5.jpg

Na przecięciu tych linii wypada Ci kropka, na którą pokazuje strzałka. Kropka ta jak widać jest nieco powyżej linii oznaczonej jako 50 centyl, ale poniżej linii oznaczonej jako 90 centyl. Znaczy to, że Twoje maleństwo jest statystycznie większe, niż średnia, ale mieści się w granicach normy :-)

Jak zrobisz tak samo, tylko z liniami przerywanymi, to Ci wyjdzie przedzial tygodni, w ktorym mozna miec 31cm.
Celinka, nie pisz tak, bo mi wychodzi, że wagowo moja malutka ma wagę poza przedziałem, w którym "można".

Dla wszystkich zaniepokojonych: siatki centyli nie pokazują CO MOŻNA mieć, tylko pokazują, ile statystycznie procent dzieci ma jakiś parametr większy albo mniejszy. Czyta się to tak:
- skoro na powyższej tabelce linia 50 centyla krzyżuje się z linią pionową 31 tygodnia w punkcie, który na pionowej osi ma wartość 30cm, to znaczy, że w 31 tygodniu 50% dzieci ma więcej niż 30cm, a 50% mniej
- linia 90 centyla w 31 tygodniu wskazuje na wartość 33cm, czyli 10% dzieci w 31 tygodniu ma powyżej 33 cm, a 90% dzieci ma poniżej
- linia 10 centyla krzyżuje się z 31 tygodniem na wysokości 27cm, co znaczy, że 10% dzieci w 31 tyg. ma wzrost poniżej 27cm, a 90% powyżej.
W każdym razie na pocieszenie (głównie siebie ;-)) powtarzam: to nie są normy - to jest statystyka! Wypadnięcie poza linie 10 i 90 centyla oznacza tylko tyle, że nasze dziecko mieści się przedziale 10% najwyższych lub 10% najniższych dzieci. Co wcale nie oznacza jeszcze żadnej choroby ani patologii :-)

Dziewczyny, tabelka niebieska jest tylko do zaznaczania centymetrów. Wkleiłam ja tylko dla przykładu, to jest moja tabelka z zeszytu ciąży. Z niej wynika, że moja dzidzia miała w 31 tyg. 31,5cm, czyli jest to zaznaczone w kratce między 50 a90 centyli. Natomiast patrząc na drugą tabelką. Na dole są tygodnie. Jak już wiecie ile m/w jest to centyli, sprawdzacie(w moim przypadku 31tyg) po lini prostej w górę. Czyli z tego wynika, że moja dzidzia w 31 tygodniu miała 1800g.

Tabelkę z książki wklejam jeszcze raz

reklama
Do góry