Emiliam, gdzie te tabelki??
Dla ułatwienia - tutaj:
https://www.babyboom.pl/forum/styczen-2009-f240/nasza-waga-17021/index72.html#post2873632
31 tydzien 31 cm nio i jak mam to sprawdzic na tabelce????
Miloku, na pierwszej tabelce masz wagę, na drugiej wzrost. Można sprawdzać tak, jak pisała Celinka, albo takim tokiem myślenia: skoro masz 31 tydzień i chcesz sprawdzić wzrost 31cm, to odpalasz drugą z tabelek. Jak pisała Celinka, rysujesz sobie pionową linię tam, gdzie na osi poziomej wypada 31 tydzień, a poziomą tam, gdzie na osi pionowej wypada 31cm.
Na przecięciu tych linii wypada Ci kropka, na którą pokazuje strzałka. Kropka ta jak widać jest nieco powyżej linii oznaczonej jako 50 centyl, ale poniżej linii oznaczonej jako 90 centyl. Znaczy to, że Twoje maleństwo jest statystycznie większe, niż średnia, ale mieści się w granicach normy :-)
Jak zrobisz tak samo, tylko z liniami przerywanymi, to Ci wyjdzie przedzial tygodni, w ktorym mozna miec 31cm.
Celinka, nie pisz tak, bo mi wychodzi, że wagowo moja malutka ma wagę poza przedziałem, w którym "można".
Dla wszystkich zaniepokojonych: siatki centyli nie pokazują CO MOŻNA mieć, tylko pokazują, ile statystycznie procent dzieci ma jakiś parametr większy albo mniejszy. Czyta się to tak:
- skoro na powyższej tabelce linia 50 centyla krzyżuje się z linią pionową 31 tygodnia w punkcie, który na pionowej osi ma wartość 30cm, to znaczy, że w 31 tygodniu 50% dzieci ma więcej niż 30cm, a 50% mniej
- linia 90 centyla w 31 tygodniu wskazuje na wartość 33cm, czyli 10% dzieci w 31 tygodniu ma powyżej 33 cm, a 90% dzieci ma poniżej
- linia 10 centyla krzyżuje się z 31 tygodniem na wysokości 27cm, co znaczy, że 10% dzieci w 31 tyg. ma wzrost poniżej 27cm, a 90% powyżej.
W każdym razie na pocieszenie (głównie siebie ;-)) powtarzam: to nie są normy - to jest statystyka! Wypadnięcie poza linie 10 i 90 centyla oznacza tylko tyle, że nasze dziecko mieści się przedziale 10% najwyższych lub 10% najniższych dzieci. Co wcale nie oznacza jeszcze żadnej choroby ani patologii :-)