reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

nasza waga

a ja mam nieco nietypowy problem-za dużo i za szybko zrzuciłam:no::no::no:
Zawsze byłam drobna,żeby nie powiedzieć chuda,także chciałam aby mi trochę zostało...w ciągu 5 dni schudłam ponad 10kg.Na szczęście teraz waga stanęła na tej jakiej sobie życzyłam ale boje sie że jeszcze będę chudnąć...
Ahhh ta dieta karmiącej mamy:baffled:

reklama
dziewczyny a czy znacie może jakąś maść na rany?
Nie chciałabym żeby rana po cc była taka twarda i zgrubiała :-( może mozna ją czymś smarować i tym samym uelastycznić skórę wokół rany? :confused:

Jest taka maśc nazywa się Contractubex, maść na blizny. Nie wiem jednak czy można ją stosować? Ale w sumie jaki może mieć wpływ na dzidziusia, rzaden chyba?
Moja siostra stosowała tą maść po ugryzieniu przez psa i fajnie bo naprawdę mało widać jej te blizny.
Muszę jeszcze zapytać w aptece, czy na ranę po cesarce się nadaje.

Contractubex jest na recepte, wiec i tak musisz isc do lekarza, zeby spytac co i jak. Na swieze rany ja bym nie stosowala. Niech sie to dosyc dobrze zrosnie, a potem jak zacznie sie robic blizna, to mozna ją smarowac. Bez recepty mozna kupic masc Cepan, ale chyba ta na recepte jest lepsza.

Edit
Widze, w necie Contractubex mozna kupic bez recepty. Albo mi sie cos pokrecilo, albo kiedys byla na recepte, a teraz juz nie jest...w kazdym razie teraz bym jej nie stosowala. Troche trzeba poczekac.

Ostatnia edycja:
cepan jest ok nawet na rostępy;-)

Celinka czy wit D w mikrodawkach jest na receptę czy nie.. Bo u mnie kierowniczka miała mi zamowic -bo bez recepty a potem pracownica nie sprzedała bo na recepte...

A jak myslisz lepszy vigantol czy VitaD??

Ostatnia edycja:
Madzia z tego co sie orientuje, to VitaD jest bez recpety, tak samo jak VitaK, a witamina D w postaci kropli jest na recepte. Tego jestem na 99,9% pewna.
Vigantolu nie mam, wiec nie wiem. Tu chodzi raczej o smak i sposob dawkowania, tzn. jak odmierzasz krolpe,to latwo jest przedawkowac, a w tych ampulkach masz tyle, ile trzeba i ani kropli wiecej. Ja mam Devikap, ale moj Bartek bardzo nie lubi jego smaku i zastanawiam sie, czy nie kupic tego VitaD. To na pewno ma lepszy smak, bo jest dostosowane do dzieci i tego sie nie da przedawkowac.Podobno przedawkowanie wit. D moze powodowac silniejsze kolki u niemowląt.

Dzisiaj oglądalam program, w ktorym pediatra wypowiadal sie na temat podawania witamin u niemowląt. Mowil, ze o ile z wit. K mozna ostatecznie zrezygnowac, o tyle witamina D jest calkowicie niezbedna dla dzieci w naszej strefie klimatycznej, szczegolnie zimą, gdy jest malo slonca.

Ostatnia edycja:
kupiliśmy VitaD - kosztuje 17,84 za 30 kapsułek - czyli dawka miesięczna.
VitaK jest droższy - 35,00 za 30 kapsułek.

do kiedy podaje się witaminę D ?
bo w zaleceniach mam, że K do końca 3 miesiąca, a przy D mam napisane tylko, że od 15 doby życia, ale nie mam do kiedy.

========
są bez recepty

Słuchajcie, a karmiąc mieszanką też podajemy wit.D, bo ja jestem trochę wygłupiona. Na opakowaniu mleka jest, że jest 1, 2ugna 100 ml., czyli w ciągu dnia dostaje ok. 7, 2 ug witD w mleku. jak przeczytałam, konsekwencje przedawkowania na Devikapie to myślałam, że odpłynę...przy czym tam jest inna jednostka i nie wiem, jak to traktować...

reklama
witamine D podajemy niezaleznie od sposobu karmienia a zima w szczególnosci poniewaz brak słonca uniemozliwia produkcje własnej... kazdy niezaleznie od wieku powinien wystawiac sie na działanie pronieni słonecznych przez 20 min dziennie aby zabezpieczyc organizm w odpowiednia dawke wit D nirzbednej dla prawidłowego funkcjonowania kośca

Do góry