reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Nagły wzrost cukrów na czczo w ciąży

Po pierwsze, to zmień glukometr - one lubią przekłamywać i szaleć. To bardzo prosta elektronika i wystarczy położyć go w cieplejszym/zimniejszym miejscu i może szaleć.
Czym myjesz ręce przed pomiarem? Nie zmieniłaś mydła, albo kremu?
No właśnie nic nie zmieniłam. Glukometr trzymam tam gdzie zawsze. 🤷 Temperatura w domu też stała.
Zobaczę jutro rano jak to będzie wyglądać po prostu w takim razie.

reklama
Warto sobie sprawdzić, ja miałam zalecenie dwa razy w tygodniu to dość ważny pomiar.
Po 30 tygodniu cukry mogą szaleć, więc może będzie konieczności zwiększenia dawki insuliny, ale to już najlepiej skonsultować z diabetologiem.
No i kwestia o której jesz ostatni posiłek.

Możesz podejść do apteki i zapytać, czy mają glukometry do Twoich pasków.
No i on ogólnie resztę pomiarów, te godzinę po posiłku pokazuje prawidłowo, tzn pokrywają się z moimi wszystkimi dotychczasowymi. Nie ma jakichś odchyleń dziwnych. Tylko te na czczo bezpośrednio po wstaniu

No i on ogólnie resztę pomiarów, te godzinę po posiłku pokazuje prawidłowo, tzn pokrywają się z moimi wszystkimi dotychczasowymi. Nie ma jakichś odchyleń dziwnych. Tylko te na czczo bezpośrednio po wstaniu
A wyciskałaś krew, czy sama wyciekła? Czasami wyciskanie przekłamuje wartość pomiaru. Ja bym założyła sobie libre na dwa tygodnie, żeby zobaczyć trend glikemii.

A jeszcze jedno. Na pewno weszła pełna dawka insuliny? Nic nie wyciekło? Nie zapowietrzył się pen?
To by tłumaczyło wysoką glikemię na czczo - u mnie raz tak było.

A jeszcze jedno. Na pewno weszła pełna dawka insuliny? Nic nie wyciekło? Nie zapowietrzył się pen?
To by tłumaczyło wysoką glikemię na czczo - u mnie raz tak było.
No właśnie pierwszego dnia też tak myślałam, że może nie weszła całą, wyciekła, nie zauważyłam. No i teraz mega patrzę i nie, wszystko jest ok. :/ pen też nie jest zapowietrzony. No nic, jutro rano zobaczę, co wyjdzie plus mam wizytę u ginekologa, więc zobaczymy, co ona powie.

No właśnie pierwszego dnia też tak myślałam, że może nie weszła całą, wyciekła, nie zauważyłam. No i teraz mega patrzę i nie, wszystko jest ok. :/ pen też nie jest zapowietrzony. No nic, jutro rano zobaczę, co wyjdzie plus mam wizytę u ginekologa, więc zobaczymy, co ona powie.

Ogólnie niestety pod koniec ciąży te cukry mogą szaleć 😪

Ale fakt sensor pokazał by Ci co się dzieje w nocy

reklama
Ja też miałam skoki po 30tc. W prawdzie nie tak wysokie ale miałam. Przy pękniętym zębie i zapaleniu dziąsła miałam również wysoki ale w takiej sytuacji jest to normalne. Picie dużej ilości wody powinno obniżać cukry, może spróbuj też pić szklankę wody przed snem i w nocy jak się budzisz. Albo wina glukometra albo faktycznie coś się dzieje. Warto byłoby jutro z rana zrobić glukozę na czczo i wybrać się do diabetologa gdyby z krwi wyszły wysoko. Nie masz do niego płynu kontrolnego żeby zrobić test pomiaru? Ja miałam glukometr który przełamywał i zawyżał mi pomiary o 30.

Do góry