reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Nagły wzrost cukrów na czczo w ciąży

Ja też miałam skoki po 30tc. W prawdzie nie tak wysokie ale miałam. Przy pękniętym zębie i zapaleniu dziąsła miałam również wysoki ale w takiej sytuacji jest to normalne. Picie dużej ilości wody powinno obniżać cukry, może spróbuj też pić szklankę wody przed snem i w nocy jak się budzisz. Albo wina glukometra albo faktycznie coś się dzieje. Warto byłoby jutro z rana zrobić glukozę na czczo i wybrać się do diabetologa gdyby z krwi wyszły wysoko. Nie masz do niego płynu kontrolnego żeby zrobić test pomiaru? Ja miałam glukometr który przełamywał i zawyżał mi pomiary o 30.
Nie, żadnego płynu nie mam, pierwsze słyszę. :)
Ja piję wodę przed snem i to dużo. Cały dzień dużo piję, bo takie mam zalecenia ze względu na niskie afi i ryzyko małowodzia. Dziś w nocy budząc się wypiłam łącznie około pół szklanki, ale w nocy nie chce dużo pić, bo i tak budzę się non stop i latam siku. 🤦
Zobaczę, co mi lekarz powie. Może faktycznie muszę w nocy regularnie pić więcej wody, ech.

reklama
Nie, żadnego płynu nie mam, pierwsze słyszę. :)
Ja piję wodę przed snem i to dużo. Cały dzień dużo piję, bo takie mam zalecenia ze względu na niskie afi i ryzyko małowodzia. Dziś w nocy budząc się wypiłam łącznie około pół szklanki, ale w nocy nie chce dużo pić, bo i tak budzę się non stop i latam siku. 🤦
Zobaczę, co mi lekarz powie. Może faktycznie muszę w nocy regularnie pić więcej wody, ech.
Czasem po skontrolowaniu płynem okazuje się że glukometr jest uszkodzony (może niechcący Ci wypadł) ale jak nie masz to najlepiej w aptece wziąć drugi i porównać wyniki. Ja bym mimo wszystko zrobiła też na czczo z żyły z własnego doświadczenia wiem że glukometr potrafił pokazać 92 a miałam 82. Wiem że sikanie jest męczące ale może spróbuj przed snem wypić szklankę i jak się przejdziesz też wypić Jeszcze jedną.

Dziś na czczo 120, po godzinie i półtorej szklanki wody 105. Na pewno muszę insulinę zwiększyć, ale ogólnie nie podoba mi się ten nagły skok. Na szczęście mam dziś ginekologa, więc wszystkiego się dowiem. :) (Nie chodzę do diabetologa, chodzę do poradni patologii ciąży w szpitalu i tam cukrzycę ciążową normalnie ginekolodzy również prowadzą).

Dziś na czczo 120, po godzinie i półtorej szklanki wody 105. Na pewno muszę insulinę zwiększyć, ale ogólnie nie podoba mi się ten nagły skok. Na szczęście mam dziś ginekologa, więc wszystkiego się dowiem. :) (Nie chodzę do diabetologa, chodzę do poradni patologii ciąży w szpitalu i tam cukrzycę ciążową normalnie ginekolodzy również prowadzą).

Ja bym sobie jeszcze pokombinowała z jedzeniem przed snem/w nocy.
Bo u mnie tylko to miało wpływ na cukry na czczo, które też u mnie były złe i np. musiałam spać idealnie 9h bo inaczej nie szło.

Teraz mam dziecko z cukrzycą typu 1 i o ile w dzień wszystko ładnie ogarniamy to rano też jest źle - tyle że z racji innego rodzaju cukrzycy to on bierze na noc dwa rodzaje insuliny

Ja bym sobie jeszcze pokombinowała z jedzeniem przed snem/w nocy.
Bo u mnie tylko to miało wpływ na cukry na czczo, które też u mnie były złe i np. musiałam spać idealnie 9h bo inaczej nie szło.

Teraz mam dziecko z cukrzycą typu 1 i o ile w dzień wszystko ładnie ogarniamy to rano też jest źle - tyle że z racji innego rodzaju cukrzycy to on bierze na noc dwa rodzaje insuliny
Nie mam luksusu spania tyle godzin w nocy 🙃😂
Kombinuje co jeść przed snem, jem w sumie to co wcześniej i nagle te cukry tak skoczyły... Jem np kanapkę z chleba żytniego z chuda szynką i ogórkiem. Albo kanapkę z takiego suchego chleba wąsa 100 żytniego (to twarde, nie pompowane), chuda szynka i pomidor/ogórek. No i woda, rzadko gorzka herbata. 🤷 No nic, będę kombinować dalej. I zobaczę, co mi powie dziś lekarz.
Dzięki za wszelkie podpowiedzi!

Nie mam luksusu spania tyle godzin w nocy 🙃😂
Kombinuje co jeść przed snem, jem w sumie to co wcześniej i nagle te cukry tak skoczyły... Jem np kanapkę z chleba żytniego z chuda szynką i ogórkiem. Albo kanapkę z takiego suchego chleba wąsa 100 żytniego (to twarde, nie pompowane), chuda szynka i pomidor/ogórek. No i woda, rzadko gorzka herbata. 🤷 No nic, będę kombinować dalej. I zobaczę, co mi powie dziś lekarz.
Dzięki za wszelkie podpowiedzi!
może być też tak, że jesz za mało na drugą kolację i łapiesz hipoglikemie w nocy, a wysokie cukry rano są z odbicia. Musisz wiedzieć co się dzieje w nocy z cukrem. I przyjrzeć się diecie z całego dnia. Tak naprawdę poranne cukry są wypadkową wielu czynników, nie tylko drugiej kolacji

może być też tak, że jesz za mało na drugą kolację i łapiesz hipoglikemie w nocy, a wysokie cukry rano są z odbicia. Musisz wiedzieć co się dzieje w nocy z cukrem. I przyjrzeć się diecie z całego dnia. Tak naprawdę poranne cukry są wypadkową wielu czynników, nie tylko drugiej kolacji
Ginekolog kazała mi po prostu zwiększyć insulinę na noc i to tyle 😂

Ginekolog kazała mi po prostu zwiększyć insulinę na noc i to tyle 😂

Ale przyznałaś, że ona nie jest diabetologiem.
Moja też głównie zajmowała się moja cukrzyca i widać, że się mocno angażowała ale jednak chciała żebym miała też diabetologa który ogrania cukrzycę ciążową. Mimo, że u mnie ostatecznie była wyłącznie dieta.

Szczególnie, że teraz mając dziecko z cukrzyca wiem jakie to wszystko nie jest proste

Ale przyznałaś, że ona nie jest diabetologiem.
Moja też głównie zajmowała się moja cukrzyca i widać, że się mocno angażowała ale jednak chciała żebym miała też diabetologa który ogrania cukrzycę ciążową. Mimo, że u mnie ostatecznie była wyłącznie dieta.

Szczególnie, że teraz mając dziecko z cukrzyca wiem jakie to wszystko nie jest proste
Wzięłam na noc 24 jednostki zamiast 20, zmierzyłam o 2 w nocy cukier -114, zmierzyłam teraz rano - 102.
Czyli wychodzi na to, że nie mam w nocy dużego spadku i odbicia rano... Ale posprawdzam jeszcze kilka dni i będę chyba zwiększać tą insulinę po prostu. 🤷

reklama
Do góry