reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nagły wzrost cukrów na czczo w ciąży

Po pierwsze, to zmień glukometr - one lubią przekłamywać i szaleć. To bardzo prosta elektronika i wystarczy położyć go w cieplejszym/zimniejszym miejscu i może szaleć.
Czym myjesz ręce przed pomiarem? Nie zmieniłaś mydła, albo kremu?
No właśnie nic nie zmieniłam. Glukometr trzymam tam gdzie zawsze. 🤷 Temperatura w domu też stała.
Zobaczę jutro rano jak to będzie wyglądać po prostu w takim razie.

reklama
Warto sobie sprawdzić, ja miałam zalecenie dwa razy w tygodniu to dość ważny pomiar.
Po 30 tygodniu cukry mogą szaleć, więc może będzie konieczności zwiększenia dawki insuliny, ale to już najlepiej skonsultować z diabetologiem.
No i kwestia o której jesz ostatni posiłek.

Możesz podejść do apteki i zapytać, czy mają glukometry do Twoich pasków.
No i on ogólnie resztę pomiarów, te godzinę po posiłku pokazuje prawidłowo, tzn pokrywają się z moimi wszystkimi dotychczasowymi. Nie ma jakichś odchyleń dziwnych. Tylko te na czczo bezpośrednio po wstaniu

No i on ogólnie resztę pomiarów, te godzinę po posiłku pokazuje prawidłowo, tzn pokrywają się z moimi wszystkimi dotychczasowymi. Nie ma jakichś odchyleń dziwnych. Tylko te na czczo bezpośrednio po wstaniu
A wyciskałaś krew, czy sama wyciekła? Czasami wyciskanie przekłamuje wartość pomiaru. Ja bym założyła sobie libre na dwa tygodnie, żeby zobaczyć trend glikemii.

A jeszcze jedno. Na pewno weszła pełna dawka insuliny? Nic nie wyciekło? Nie zapowietrzył się pen?
To by tłumaczyło wysoką glikemię na czczo - u mnie raz tak było.

A jeszcze jedno. Na pewno weszła pełna dawka insuliny? Nic nie wyciekło? Nie zapowietrzył się pen?
To by tłumaczyło wysoką glikemię na czczo - u mnie raz tak było.
No właśnie pierwszego dnia też tak myślałam, że może nie weszła całą, wyciekła, nie zauważyłam. No i teraz mega patrzę i nie, wszystko jest ok. :/ pen też nie jest zapowietrzony. No nic, jutro rano zobaczę, co wyjdzie plus mam wizytę u ginekologa, więc zobaczymy, co ona powie.

No właśnie pierwszego dnia też tak myślałam, że może nie weszła całą, wyciekła, nie zauważyłam. No i teraz mega patrzę i nie, wszystko jest ok. :/ pen też nie jest zapowietrzony. No nic, jutro rano zobaczę, co wyjdzie plus mam wizytę u ginekologa, więc zobaczymy, co ona powie.

Ogólnie niestety pod koniec ciąży te cukry mogą szaleć 😪

Ale fakt sensor pokazał by Ci co się dzieje w nocy

reklama
Ja też miałam skoki po 30tc. W prawdzie nie tak wysokie ale miałam. Przy pękniętym zębie i zapaleniu dziąsła miałam również wysoki ale w takiej sytuacji jest to normalne. Picie dużej ilości wody powinno obniżać cukry, może spróbuj też pić szklankę wody przed snem i w nocy jak się budzisz. Albo wina glukometra albo faktycznie coś się dzieje. Warto byłoby jutro z rana zrobić glukozę na czczo i wybrać się do diabetologa gdyby z krwi wyszły wysoko. Nie masz do niego płynu kontrolnego żeby zrobić test pomiaru? Ja miałam glukometr który przełamywał i zawyżał mi pomiary o 30.

Do góry