reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Nagły wzrost cukrów na czczo w ciąży

blanny

Fanka BB :)
Jutro mam ginekologa, więc nie panikuję, ale może któraś tak miała i mi powie, czy to może być coś groźnego, czy nie.
Trzecia ciąża, druga z cukrzycą ciążową, 30+5, 2 tygodnie temu na USG wody na granicy normy (afi 7). Insulina na noc, obecnie biorę 20j. Biorę acard 150 - ale skończył mi się 4 dni temu i ciągle zapominam kupić, więc od 4 dni nie wzięłam. 🙈
Cukry miałam teraz po 86-89 na czczo (jak dochodzi do 90-93 3 dni z rzędu to sobie podnoszę insulinę). I nagle z dnia na dzień mi gigantyczne wzrosły, mimo, że nic się nie zmieniło w mojej diecie itd. oprócz tego, że nie biorę acardu.
Nagle 2 dni temu miałam na czczo cukier 101, wczoraj 116, dziś 135. 😵‍💫 Mimo, że biorę insulinę. Czy cukier na czczo mógł tak zwariować dlatego, że kilka dni nie wzięłam acardu na noc? Czy przyczyna jest raczej inna?
Czy ktoś tak miał i czy to groźne? Czy mogę poczekać spokojnie do jutra czy to jednak niebezpieczna sytuacja i powinnam jeszcze dziś jechać np. na IP? Lekarka mówiła, że ze względu na to afi, gdyby cokolwiek działo się niepokojącego, było mi słabo, nie czułabym ruchów bardzo długo, to mam od razu przyjechać... Raczej cukrów nie miała na myśli w tym chyba, bo one chyba z afi nic wspólnego nie mają...
Miała któraś tak, że tak nagle z dnia na dzień był coraz większy skok cukru na czczo?

reklama
Podjechałabym na IP sprawdzić, czy z łożyskiem wszytsko ok. Raczej na pewno tak, bo spadek zapotrzebowania na insulinę (nagle niskie cukry) zwiastuje problemy, ale kontrola nie zaszkodzi, tym bardziej, że 135 to serio wysoki cukier!! A masz libre czy glukometr? Weryfikowałaś pomiar?

Podjechałabym na IP sprawdzić, czy z łożyskiem wszytsko ok. Raczej na pewno tak, bo spadek zapotrzebowania na insulinę (nagle niskie cukry) zwiastuje problemy, ale kontrola nie zaszkodzi, tym bardziej, że 135 to serio wysoki cukier!! A masz libre czy glukometr? Weryfikowałaś pomiar?
Właśnie mam glukometr, nie zdecydowałam się na libre, bo słyszałam, że przekłamuje.
Tak, od razu drugi raz sprawdziłam na innym palcu. Z pierwszego palca miałam 132, z drugiego 135, więc zbliżone wyniki. :/
Chyba, że coś z glukometrem się stało? Kurczę, mam chyba stary gdzieś w apteczce, zaraz jeszcze na nim zobaczę, o ile mam paski.

Kurcze, zmierzyłam teraz dwa razy tym nowym i dwa razy tym starym, ale do starego mam paski przeterminowane, więc bez sensu.
W każdym razie w minęła ponad godzina od tego pomiaru na czczo, nic nie jadłam, ale wypiłam ponad 2 szklanki wody (nie wiem, czy to mogło mieć wpływ, muszę pić dużo przez to afi) i mam teraz tym nowym w jednym palcu 88, w drugim 92, więc całkiem tak spoko na granicy.
Nie wiem, czy kwestia może być, że wstałam już półtora godziny temu/wypiłam prawie pół litra wody. No ale teraz generalnie jest w miarę ok.
Nie wiem, co o tym myśleć. 🙃😅
Ale to chyba w takim razie poczekam do jutra i jutro dokładnie ginekolog wytłumaczę. No bo w sumie jakbym teraz dopiero zmierzyła, to bym już nie była zaniepokojona. 🤔

reklama
Kurcze, zmierzyłam teraz dwa razy tym nowym i dwa razy tym starym, ale do starego mam paski przeterminowane, więc bez sensu.
W każdym razie w minęła ponad godzina od tego pomiaru na czczo, nic nie jadłam, ale wypiłam ponad 2 szklanki wody (nie wiem, czy to mogło mieć wpływ, muszę pić dużo przez to afi) i mam teraz tym nowym w jednym palcu 88, w drugim 92, więc całkiem tak spoko na granicy.
Nie wiem, czy kwestia może być, że wstałam już półtora godziny temu/wypiłam prawie pół litra wody. No ale teraz generalnie jest w miarę ok.
Nie wiem, co o tym myśleć. 🙃😅
Ale to chyba w takim razie poczekam do jutra i jutro dokładnie ginekolog wytłumaczę. No bo w sumie jakbym teraz dopiero zmierzyła, to bym już nie była zaniepokojona. 🤔
Po pierwsze, to zmień glukometr - one lubią przekłamywać i szaleć. To bardzo prosta elektronika i wystarczy położyć go w cieplejszym/zimniejszym miejscu i może szaleć.
Czym myjesz ręce przed pomiarem? Nie zmieniłaś mydła, albo kremu?

Do góry