Mgiełka marzeń
Zaciekawiona BB
sód, potas, magnez był ok ale ponoc we krwi raczej zawsze ok wychodzą, nie wiem czy są inne badania
wapń - nie badałam
wapń - nie badałam
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Tak, zbadać jak najbardziej.Dziękuję, jutro zrobię badania, a powiedz czy jest sens badać antygen HBS jeśli byłam szczepiona w 2012 roku a przy ciąży w 2015 był ujemny?
ja sobie tłumaczę to tylko tym, że b12 tylko krąży w krwiobiegu, a w komórkach może brakować - zrobiłam holo TC zobaczymy co wyjdzie, i dorobię kwas foliowyDziwne. Homocysteine masz wysoką a b12 też za dużo. Z tego co wiem to nadmiar homocysteiny wynika z niedoboru witamin grupy B.
Możliwe że jakiejś innej witaminy z grupy B brakuje.Dziwne. Homocysteine masz wysoką a b12 też za dużo. Z tego co wiem to nadmiar homocysteiny wynika z niedoboru witamin grupy B.
ja sobie tłumaczę to tylko tym, że b12 tylko krąży w krwiobiegu, a w komórkach może brakować - zrobiłam holo TC zobaczymy co wyjdzie, i dorobię kwas foliowy
znalazłam coś takiego
"Bardzo częstą przyczyną wysokiego poziomu B12 we krwi jest po prostu przesuplementowanie. Ale kiedy po odstawieniu suplementów, po 7-10 dniach wyniki są nadal wysokie, przyczyna leży gdzie indziej. Dowodzi to, że organizm nie jest w stanie prawidłowo wykorzystać witaminy B12, akumulując ją we krwi. Może okazać się, że mimo wysokiego stężenia we krwi B12 mamy jej niedobór. Witamina B12 nie wiąże się prawidłowo z cząsteczkami transportowymi, a zatem nie może być użyta przez organizm. Można to sprawdzić za pomocą testu moczu HoloTC lub MMA. Testy te mierzą tylko użyteczną witaminę B12 (HoloTC) lub produkt metaboliczny (test MMA)"
zbadałabym też b6 ale koszt 170 zł miesiac temu brałam antybiotyk bo mi wylazł czyrak, ale czy to miało wpływMożliwe że jakiejś innej witaminy z grupy B brakuje.
@Mgiełka marzeń Może Twój organizm potrzebuje więcej D3 niż to 2000. Może słaby preparat bierzesz albo nie z tłuszczem i się nie wchłania? A może byłaś niedawno chora "przeziebiona"? Przy chorobie potrafi bardzo zjechać poziom witaminy D. Magnez generalnie nie powinien być przyjmowany z innymi lekami, ale akurat z D3 oraz z B6 można/warto łączyć. Ja biore też K2 (różne są opinie, czy to nie ściema). Wiadomo, że jakby internista zwalił na niedobór D3, to byłoby to trochę zlekceważenie Twoich problemów, ale brak tej witaminy faktycznie powoduje różne dolegliwości, także musisz z tego wyjść. Internista powinien Ci powiedzieć jakie dawki przyjmować przez ile czasu.
Teraz to i tak nie ma większego znaczenia, bo z niedoboru D3 musisz wyjść na większych dawkach niż 2000 jm. Dopiero potem jak już dojdziesz do normy, to będziesz musiała kontrolować, czy na 2000 utrzymasz normę czy znowu spadniesz. A co do B6, to jestem ostrozna w badaniu na raz wszystkiego, jeśli zaczyna się wprowadzac duże zmiany w suplach/diecie/lekach. Ona jest kofaktorem dla magnezu, więc jakbyś zaczęła brac magnez to z B6 i wtedy będziesz miała zupełnie inny bilans witamin, co może poskutkuje obniżeniem homocysteiny.zbadałabym też b6 ale koszt 170 zł miesiac temu brałam antybiotyk bo mi wylazł czyrak, ale czy to miało wpływ